מלחמה על הבית: איך תמנעו מפורצים להיכנס
הפורצים ומומחי האבטחה מנהלים מלחמה מתמדת על הכניסה לבית שלנו. מה אפשר לעשות כדי למגן אותו?
נוסעים לחופשה? מתארחים בחגים? התקופה הנוכחית היא גם חג פוטנציאלי לפורצים. אם לא החלפתם צילינדר בשלוש השנים האחרונות ואתם מתלבטים בעניין, בשוק מציעים שלוש אפשרויות עיקריות לאבטחת פתח הבית: מנעול רגיל, מנעול קודן ומנעול ביומטרי, הניתן לזיהוי באמצעות טביעת אצבע. מה הכי כדאי? תלוי בסוג הדלת, באורח החיים שלכם ובתקציב.
עוד בנושא:
הטכנולוגיה בשירות הפורצים
מונעים פריצה לבית: על מה חשוב להקפיד מחירון המנעולנים המלא
מנעול עם מפתח
"חשוב שהצילינדר יהיה מתקדם", אומר שי זריהן מ"שי המנעולן שלך". "גם הפורצים מתקדמים, ויש להם היום שיטות לשכפול מפתח. הם יכולים להעתיק את המפתח באמצעות פלסטלינה ולשכפל אותו. כיום יש מפתחות שמגיעים עם כרטיס, ומאפשרים את שכפול המפתח באמצעותו בלבד. כיום לפורצים יש גם טכניקה של פריצה 'שקטה' ומהירה יחסית, שאורכת כ-7 דקות. הפורצים מגיעים עם מכשיר מיוחד, מברגה של במפינג, בעזרתו הם מקפיצים את הפינים ופותחים את הדלת. מי שפרצו לביתו חושב שהמפתח שלו שוכפל, כשבפועל הוא לא. הדרך למנוע פריצה מהסוג הזה היא להתקין צילינדר עם שמונה פינים, שנחשב טוב מאוד. יש לו פין מגנטי באמצע, ואותו לא ניתן 'להקפיץ', כי הוא לא ניתן לחדירה".
לדבריו, אם רוצים להקטין את הסיכון שיפרצו לדירה, ניתן להתקין בדלת הכניסה בנוסף לצילינדר הרגיל גם מנעול עליון. הוא נקרא גם מנעול כספת. זהו מנגנון מכני ישן עם גלגלי שיניים, וכדי לפרוץ אותו צריך לשבור אותו. משך הפריצה אורך כ-45 דקות ומעכב משמעותית את הפורצים, ולכן הוא מהווה הרתעה טובה.
למי מיועד? למי שאוהב להסתובב עם מפתח ולא סומך על קודנים ועל מערכות ביומטריות.
חסרונות: המפתח הפשוט ניתן לשכפול בקלות, ואילו המפתח העמיד נגד שכפול יקר יחסית. כמו כן, ההמלצה היא להחליף צילינדר אחת לשלוש שנים, כך שיש לקחת זאת בחשבון בחישוב העלות.
כמה זה עולה? צילינדר פשוט עולה 350-550 שקל, כולל התקנה ואחריות לשנה עד שנתיים. מנעול עליון עולה 280-420 שקל. צילינדר מתקדם יותר עם כרטיס שכפול עולה 450-800 שקל (קיימים כ-4 סוגים עיקריים בשוק). וצילינדר MT 5 שמונע פריצה באמצעות קידוח עולה 450 שקל ומעלה. קחו בחשבון שעלות שכפול מפתח רגיל עולה כ-20 שקל, בעוד שעלות שכפול מפתח בעל כרטיס הוא כ-60 שקל.
קודנים
מי שמעדיף לצאת בלי מפתחות בכיס, יכול לבחור במערכת קודן. "פתיחת הדלת מתבצעת על-ידי הקשה של קוד בן 4 ספרות" מסביר יוסף אוהב ציון מ"א.צ. מיגון". "את הקוד מומלץ להחליף אחת לשנה מטעמי אבטחה. המערכת היא חשמלית, ואינה מופעלת באמצעות סוללות. גם אם מנתקים את החשמל, הדלת נותרת נעולה ולא ניתן לפרוץ את הדלת רק על-ידי ניתוק החשמל. המערכת מחייבת התקנה של צילינדר מיוחד, שהידית בה היא חד-כיוונית (דלת נטרקת). כלומר, מבחוץ לא ניתן לפתוח את הדלת מבלי להקיש את הקוד".
אוהב ציון הוסיף: "מומלץ מאוד להזמין את הקודנים החדשים שעשויים מאלומיניום מפני שבקודן שהספרות מוטבעות על לחצני פלסטיק, ארבע הספרות שעליהם לוחצים נשחקות עם הזמן. ברגע שהן בולטות בהשוואה ליתר הספרות האחרות, הדבר מצמצם את מספר הקומבינציות שניתן לנחש, ומאפשר פריצה. לעומת זאת בלחצנים העשויים מאלומיניום, הספרות מוטבעות בהם והלחצנים לא נשחקים".
למי מיועד? "למי שלא מעוניין להסתובב עם מפתח", מציע אוהב ציון, "אבל עדיין מפחד מהמנגנון הביומטרי ומשכפול העתק טביעת האצבע שלו. כמו כן, המכשיר הזה זול יותר משמעותית מהמנגנון הביומטרי. הוא שימושי וחסכוני מאוד בבתים משותפים, בהם מותקנת מערכת קודן בכניסה לבניין, שמונעת צורך בשכפול מפתח לדיירים רבים ומאפשרות החלפת הקודן לעתים קרובות, בחינם. מי ששומר שבת יכול לנתק בלחיצת כפתור את המנעול החשמלי, להעבירו למצב ידני ולהשתמש במפתח על מנת לסגור ולפתוח את הדלת במהלך השבת".
חסרונות: אוהב ציון הזהיר כי שימוש לא אחראי במערכת עלול לגרום להעברת הקוד לגורמים בלתי מורשים. "הקושי לעקוב אחרי סיסמה שהועברה לאחרים גדול יותר מהקושי להתחקות אחר מי שקיבל מפתח לשכפול. כך, במקרה של פריצה יהיה קשה עד בלתי אפשרי לאתר את הפורץ. בנוסף, אם לא מתקינים מגן חיצוני סביב האזור שעליו מקישים את הספרות, כל מי שעומד מאחור יכול בקלות לגלות את הקוד.
"בנוסף, במקרה של התקנה לא מקצועית של המערכת, כאשר נותר רווח בין הדלת למשקוף, ניתן לפרוץ את הדלת בקלות. לכן יש חשיבות להתקנה מאוד מדויקת של המערכת. המערכת אינה מתאימה לדלתות עץ חלולות, אלא רק לדלתות עץ מלא, דלתות פלדלת, אלומיניום וברזל".
כמה זה עולה? 1000-600 שקל כולל המערכת, הצילינדר הנלווה, הידיות וההתקנה. ישנה אפשרות להתקין את אותו הקוד עבור שתי דלתות כניסה לבית.
מנעול ביומטרי
מי שרוצה במערכת האבטחה מתקדמת ביותר ומוכן לשלם תמורתה, יכול לבחור במנעול הביומטרי. "זו מערכת בקרת כניסה לזיהוי", מסביר אוהב ציון, "שמתבצעת על-ידי טביעת אצבע. המערכת לא מאפשרת את הוצאת המידע החוצה, כך שמי שחושש שיגנבו את העתק טביעת האצבע שלו, יכול להיות רגוע, כי התקשורת היא חד-כיוונית במערכת הזו.
"טביעת האצבע אינה ניתנת להעברה, וזאת בניגוד לקוד. היא אינה ניתנת לשכפול כמו מפתח רגיל. יש להגדיר מראש את טביעות האצבע של המורשים להיכנס לבית. אם רוצים לאפשר כניסה חד-פעמית של איש מקצוע או של מנקה אחת לשבוע, ניתן להגדיר עבורם קוד כניסה של ארבע ספרות (שכן ישנה מערכת קודן בנוסף, המתאימה לשימושים חריגים). גם כאן החשש שמישהו אחרי ייכנס באמצעות הקודן יורד, שכן ניתן להגדיר שעות כניסה מדוייקת. כלומר, אם העוזרת מגיעה בימי ראשון בבוקר, בין השעות 12-10, היא תוכל להיכנס לבית באמצעות הקשה על קודן רק בשעות האלו". לדבריו, רק אדם אחד מבני הבית שמוגדר מראש כמנהל, יכול לשנות את ההגדרות במערכת.
אוהב ציון הסביר כי רמת האבטחה של המערכת הזו היא הגבוהה ביותר. "היתרון בבתים שבהם הילדים קטנים ומתקשים לזכור קוד של ארבע ספרות, הוא שהם נדרשים רק להניח את האצבע שלהם על לוחית הזיהוי. המערכת מחייבת התקנה של צילינדר מיוחד. גם כאן המערכת היא חשמלית, ומחייבת התקנה של ידית חד-כיוונית (דלת נטרקת), כך שמבחוץ לא ניתן לפתוח את הדלת ללא הטבעת טביעת האצבע".
למי מיועד? לכל מי שמפתח הוא פאסה בשבילו, ומעוניין ברמת אבטחה גבוהה יותר משל קודן. אוהב ציון: "גם כאן, מי ששומר שבת יכול לנתק את בלחיצת כפתור את המנעול החשמלי ולהעבירו למצב ידני, ולהשתמש במפתח על מנת לסגור ולפתוח את הדלת במהלך השבת".
חסרונות: המערכת יקרה יחסית עבור נעילת דלת. ובנוסף, עדיין תצטרכו להשתמש במערכת משולבת עם קוד וארבע ספרות עבור מורשי גישה חד-פעמית או מוגבלת ותצטרכו לתכנת את שעות הכניסה שלהם. לא מתאים למי שהוא "אולד פאשן".
כמה זה עולה? 2,500-2,000 שקל למערכת שיכולה לפתוח עד שתי דלתות בבית, כולל צילינדר תואם, ידיות והתקנה.
שומרים על הבית - לרשימת מומחי אבטחה מומלצים