שתף קטע נבחר

 

נובל פקיסטני: גאווה ופחד בעיר של מללה

זכיית הנערה בפרס נובל לשלום הביאה כבוד גדול לעמק סוואט, שנשלט בעבר ע"י איסלאמיסטים: "הטליבאן רוצה לכלוא נשים בבתים, לא רוצה שיראו את פניהן. מללה אמרה 'לא. נשים ייצאו החוצה, הן ילמדו, הן יעשו משהו גדול'"

שעות אחרי שמללה יוספזאי זכתה בפרס נובל לשלום, יצאו תושבים רבים בעיר הולדתה לחגוג את זכייתה של הנערה הפקיסטנית בת ה-17 מהחברה השמרנית שזכתה להכרה בשל מאבקה למען זכותן של נשים ללמוד.

 

עוד חדשות בעולם :

גברתי הגנרלית: זו מפקדת הלוחמים בדאעש

גם צרפתים מהגרים: "אי אפשר להצליח"

 

מללה ופעיל זכויות הילדים ההודים קאילאש סאת'יארטי זכו ביום שישי יחדיו בפרס היוקרתי, זכייה סמלית עבור שתי המדינות הגרעיניות היריבות הודו ופקיסטן, בתקופה של מתיחות הולכת וגואה ביניהן.    

 

זכיית מללה - גאווה פקיסטנית    (צילום: רויטרס, עריכה: ערן רחמני )

זכיית מללה - גאווה פקיסטנית    (צילום: רויטרס, עריכה: ערן רחמני )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נובל לשלום למללה יוספזאי מפקיסטן    (צילום: רויטרס)

נובל לשלום למללה יוספזאי מפקיסטן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מללה הגיעה לתודעה העולמית ב-2012 כשאנשי טליבאן חמושים ניסו להתנקש בחייה כשירו בראשה בשל מאבקה למען חינוך לנערות. "זהו רגע של כבוד גדול עבורנו, עבור האנשים בעמק סוואט ועבור העם הפקיסטני", אמר טאריק חאן, איש רפואה, בשעה שקנה פירות יבשים בבזאר במינגורה, עיר הולדתה של מללה.

 

השינוי בפתח

מינגורה, עיר קטנה בעמק סוואט הציורי בצפון-מערב פקיסטן, מוקפת בגבעות פורחות ובחיילים שעומדים על המשמר בעמדות ביקורת.

 

הצלחתה של מללה עשויה להביא שינוי אמיתי לאזור שבו מצפים מנשים לשתוק ולהישאר מאחורי דלתות סגורות. השינוי עשוי להיות איטי, אבל ניצחונה של מללה לבטח יעניק השראה לבנות באזור לרכוש השכלה ולהפוך לעצמאיות.

 

בעיר הולדתה של מללה חוגגים את זכייתה בנובל. חותכים עוגה במינגורה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעיר הולדתה של מללה חוגגים את זכייתה בנובל. חותכים עוגה במינגורה(צילום: רויטרס)
רק לפני כמה שנים נשטף עמק סוואט על ידי לוחמי טליבאן שניסו לכפות את חוקי השריעה האיסלאמיים ולאסור על נשים לרכוש השכלה. בסופו של דבר, צבא פקיסטן הניס אותם אך המתיחות באזור האסטרטגי נותר בעינה.

 

תחת משטר הטליבאן ניהלה מללה הצעירה בלוג אנונימי שבו תיארה את חוויותיה תחת השלטון האיסלאמיסטי, וקראה לנערות אחרות ללמוד ולגבש לעצמן דעות משלהן. "הטליבאן רוצה לכלוא נשים בבתים. הם לא רוצים שיראו את הפנים שלהן, הם לא רוצים שנשים יטביעו את חותמן", אמר עזיז אולה, בעל חנות במינגורה. "מללה אמרה 'לא. נשים לא יישבו בבית. הן ייצאו החוצה, הן ילמדו, הן יעשו משהו גדול'. אז הם ירו בה. ואני יודע שהם ינסו לעשות זאת שוב, עכשיו כשהיא זכתה בפרס הגדול".

 

באזור השמרני דווקא רוצים לשלוח את הבנות לבית הספר. מינגורה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באזור השמרני דווקא רוצים לשלוח את הבנות לבית הספר. מינגורה(צילום: רויטרס)

מודל לחיקוי. מללה (צילום: AP) (צילום: AP)
מודל לחיקוי. מללה(צילום: AP)

מללה חיה כיום בבריטניה ואינה יכולה לשוב לארץ הולדתה בגלל איומי הטליבאן לרצוח אותה ואת בני משפחתה. מפקד הטליבאן הנוכחי, מולה פאזלוללה, היה זה שהורה להתנקש בחייה של הנערה הפקיסטנית ב-2012.

 

מללה הייתה תלמידה צעירה בבית ספר כשהחלה להתעניין בזכויות נשים. באותה עת, הטליבאן שלט בעמק סוואט, אכף את השריעה והתנגד לחינוך לנשים. למרות התדמית השמרנית שדבקה באזור, רוב תושביו דווקא רוצים שבנותיהם ילכו ללמוד בבית ספר.

 

"שלחתי את כל הבנות שלי ואת כל הנכדות שלי לבית ספר. למה שאצא נגד מללה? תושבי עמק סוואט הם אנשים מאוד גאים שתמיד מאמינים בחינוך", אמר עקאל זאדה, בעל מסעדה במינגורה. "אבל כעת אנחנו חוששים. איש מאיתנו לא יאמר הרבה בשבח החינוך משום שאיננו יודעים מי מאזין. אני תומך במשימה של מללה, אבל מודה בזה בפחד. מה אם הטליבאן ישוב וירצח אותי בשל דבריי? כולנו מאוד שמחים עם מללה, אבל אנחנו גם מאוד מפחדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תלמידות בית ספר במינגורה, עיר הולדתה של מללה
צילום: רויטרס
מומלצים