שתף קטע נבחר

 

כמה צריך לישון בלילה כדי לקום רעננים

האם כולנו זקוקים לאותו מספר שעות שינה? האם עייפות בהכרח מצביעה על חסך בזמן נמנום? ומה יקרה לתפקוד שלנו אחרי תקופה ממושכת של הפרעות שינה? מומחית עושה סדר בהמלצות

שינה חיונית לגופנו כמו חמצן, מים ואוכל. חוסר חריף בשינה רצופה גורם להפרעות בריכוז ובמהירות התגובות, לטעויות בעבודה ובנהיגה ובשלב מתקדם אף להזיות ולמצב פסיכוטי. בשלב מאוחר יותר, חוסר שינה עלול להוביל לקריסת מערכות ולמוות.

 

אז כמה כדאי לישון כדי ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של השינה?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מתמודדים עם בעיות שינה:

מחקר: מה קורה לגוף אחרי פחות מ-6 שעות שינה?

מחקרים מוכיחים: קשר בין נדודי שינה ומחלות

מתים מעייפות? 3 שיטות לקום ערניים יותר

 

כמה מומלץ לישון?

תינוקות ישנים 18-15 שעות ביממה, ועם הגיל מספר זה הולך ופוחת. בגיל שש זקוקים הילדים ל-11-9 שעות שינה, ובכל מקרה איכות השינה ומשכה הוא גורם משמעותי בהתפתחות של מערכת העצבים בתינוקות ובילדים.

 

אצל מבוגרים הצורך בשינה שונה מאדם לאדם, מהזקוקים לארבע שעות שינה בלילה ועד הזקוקים לשמונה או עשר שעות בלילה. יש אנשים שהולכים לישון מאוחר וקמים מאוחר ומתפקדים היטב בשעות אלה, ויש שמעדיפים את שעות הבוקר - בדיוק כמו בטבע, שם יש חיות הפעילות בלילה ונחות ביום, ולהפך.

 

באופן כללי, לא מומלץ לישון פחות משש שעות בלילה, ובדרך כלל אין צורך ביותר משמונה. המדד הטוב ביותר הוא תחושת הרעננות או העייפות שלנו בבוקר.

 

מהי שנת רע"ם?

מבחינה אלקטרו-פיזיולוגית מחלקים את השינה לשלבים, שאותם יכולים לראות בבדיקת א-א-ג במעבדת שינה. רע"ם, REM (ראשי תיבות של Rapid Eye Movements, תנועות עיניים מהירות) הוא שלב מיוחד מאוד בשינה: תוך כדי הבדיקה נראית פעילות מוחית, כאילו הנבדק ער. העיניים זזות מצד לצד במהירות, ולעומת זאת השרירים רפויים לחלוטין עד שיתוק מלא.

 

לרע"ם תפקיד חשוב מאוד בשינה ולבריאות הכללית. בזמן רע"ם, מתרחש במוח תהליך ביוכימי ש"בונה" את הזיכרון, ובעקבותיו הידע שנרכש במשך היום נקלט לזיכרון עמוק.

 

חוסר בשנת רע"ם גורם לתסמינים שונים כגון חרדה, ירידה בזיכרון, הזיות ועלייה בתאבון. יש מחלות שבהן הרע"ם נפגע, וידוע שאלכוהול ומספר תרופות, בין היתר כדורי שינה ונוגדי דיכאון מסוימים, מורידים את זמן הרע"ם, כך ששימוש ממושך בהם עלול לגרום לנזק בריאותי.

אצל מבוגרים הצורך בשינה שונה מאדם לאדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אצל מבוגרים הצורך בשינה שונה מאדם לאדם(צילום: shutterstock)
 

מהן הסכנות בהפרעות שינה?

חסך בשינה במשך שעות הלילה גורם כמובן לעייפות, לירידה בריכוז ולזמן תגובה ארוך יותר. אצל ילדים קטנים, חוסר בשינה גורם לאיחור בהתפתחות, לירידה בציונים, לעצבנות יתר ועוד.

 

קורה שעקב בעיות זמניות סובלים מהפרעות שינה לתקופה קצרה, אך על חסך שינה ממושך מדברים כשההפרעות נמשכות יותר ממספר שבועות. במקרה זה יש לשלול בעיות בריאותיות שגורמות להפרעות השינה, כגון דום נשימה בשינה.

 

האם באותו פרק זמן יכולות להיות איכויות שונות של השינה?

כן. אם אדם מסוים ישן שמונה שעות אך קם כמה פעמים לשירותים, התעורר עקב כאבים או סובל מתנועות בלתי רצוניות בגפיים או מדום נשימה בשינה, ברור שאיכות השינה שלו אינה טובה.

 

האם עייפות בהכרח מלמדת על חוסר שינה?

בכלל לא. לעייפות יש המון סיבות, בעיקר מחלות, לכן חשוב מאוד לפנות לרופא משפחה כדי לשלול בעיה גופנית (הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, אנמיה, מחלות דלקתיות) או בעיה נפשית כמו דיכאון.

 

איך נירדם טוב יותר?

אין מרשם המתאים לכולם. לא מומלץ לאכול סמוך לשינה ובמיוחד לא ארוחה כבדה, לא כדאי לשתות משקאות המכילים קפאין או אלכוהול בכמות רבה, לא כדאי לקחת תרופות "מעוררות" וכן לא לבצע פעילות גופנית כגון ריצה או צעידה בשעות מאוחרות.

 

כדאי להקפיד על מזרן איכותי, טמפרטורה נעימה בחדר השינה ואוורור מתאים.

 

הכותבת היא נוירולוגית בבית החולים לניאדו בנתניה



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא מומלץ לישון פחות משש שעות בלילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים