שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, shutterstock

הוא לא מועמד, אך להיספנים חשבון עם אובמה

בשתי מערכות הבחירות האחרונות לנשיאות הבטיח אובמה רפורמה בסוגיית המהגרים הלא חוקיים, אך לא עשה דבר. אף שההיספנים נוטים יותר להצביע לדמוקרטים, הם יביעו את אכזבתם מהנשיא בהיעדרות מהבחירות לקונגרס

יצביעו ברגליים כאות מחאה: ההיסטוריה מלמדת כי בבחירות אמצע לקונגרס שבהן לא בוחרים נשיא חלה ירידה בשיעורי ההצבעה. המצב לא יהיה שונה בבחירות הקרובות שייערכו ב-4 בנובמבר. בדרך כלל, המיעוטים שנוטים לתמוך בדמוקרטים הם אלה ש"מתעצלים" להגיע לקלפיות בבחירות האמצע ונדרש מאמץ מוגבר להביאם להצביע.

 

בחירות האמצע מתקרבות - כותרות אחרונות:

למקומות, היכון, רוץ! הקרבות הצמודים לסנאט

הדמוקרטים מעדיפים שאובמה יישאר בבית

הקנדי הזה עוד יהיה נשיא ארה"ב. ראיון מיוחד

סקנדל המין ששינה את הפוליטיקה בארה"ב

 

בקמפיין הבחירות לנשיאות ב-2012 הקים המטה של הנשיא ברק אובמה מערך משוכלל להביא את ההיספנים לקלפיות. ברקע היה הנושא הקריטי מאוד להיספנים והוא 12 מיליון מהגרים ובני מהגרים שלא "נספרים" על ידי הרשויות. אף שלמהגרים לא חוקיים רבים נולדים ילדים בארה"ב, אין המשמעות היא שהם מקבים אזרחות אמריקנית באופן אוטומטי. הם גם לא יכולים להוציא רישיון נהיגה, להירשם ללימודים גבוהים ולקבל שירותי בריאות ציבוריים - וכל העת נמצאים בסכנת גירוש למדינה שמעולם לא היו בה.

 

מתנדב עובר בין בתים באורורה, קולורדו, לשכנע היספנים להצביע בבחירות האמצע (צילום: AP) (צילום: AP)
מתנדב עובר בין בתים באורורה, קולורדו, לשכנע היספנים להצביע בבחירות האמצע(צילום: AP)
מועמדת לקונגרס. נורמה טורס ממדינת קליפורניה (צילום: AP) (צילום: AP)
מועמדת לקונגרס. נורמה טורס ממדינת קליפורניה(צילום: AP)

מועמד לקונגרס. פדרו סליס ממדינת וושינגטון (צילום: AP) (צילום: AP)
מועמד לקונגרס. פדרו סליס ממדינת וושינגטון(צילום: AP)

מועמדת לקונגרס. מרילינדה גרסיה מניו המפשייר (צילום: AP) (צילום: AP)
מועמדת לקונגרס. מרילינדה גרסיה מניו המפשייר(צילום: AP)

אובמה הבטיח לפתור את בעייץ המהגרים הלא חוקיים בבחירות 2008 ובבחירות 2012. החלק הקיצוני במפלגה הרפובליקנית כפה בשנים האחרונות על המתונים יותר לאמץ מדיניות שאינה נותנת פרס למי שנכנסו לארה"ב אופן בלתי חוקי. התוצאה הייתה שהרפובליקנים חסמו בקונגרס כל חקיקה לפתור את בעיית המהגרים הלא חוקיים. מחוקקים רפובליקנים בולטים כמו ג'ון מקיין, מרקו רוביו ואחרים, או מועמד פוטנציאלי לנשיאות כמו ג'ב בוש, נאלצו לקבל בהכנעה את עמדת הקיצונים במפלגתם.

 

הצבעת (אי) אמון באובמה

בתקופה האחרונה דווח בארה"ב כי בנו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש האב ואחיו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הבן שוקל לרוץ לנשיאות ב-2016. אלא שיכול להיות שמושל פלורידה לשעבר כלל לא יציג את מועמדותו משום שאינו מאמין שהרפובליקנים מסוגלים לחזור לבית הלבן אם רק 20 אחוזים מהבוחרים ההיספנים נותנים להם את קולם כפי שקרה בשתי מערכות הבחירות האחרונות, שבהן הפסידו ג'ון מקיין (לאובמה) ומיט רומני (גם כן לאובמה).

ולא מדובר במיעוט ששיעורו באוכלוסייה קטן אלא בכוח עולה שגדל במהירות הגבוהה ביותר מכל המיעוטים בארה"ב.

 

במהלך קמפיין הבחירות הצליח אובמה להשיג הצבעת שיא מצד ההיספנים. אולם הנשיא שפיזר הבטחות וטיפח תקוות בקרב ההיספנים, רואה כעת כיצד הכול חוזר אליו כבומרנג. הרפובליקנים הם לא חברים של ההיספנים. הם רוצים את הקולות שלהם, אבל במצב הנוכחי אין להם סיכוי. לעומת זאת, להיספנים יש חשבון עם אובמה. שמו של הנשיא הדמוקרטי לא מופיע אמנם על פתקי ההצבעה, אבל הבחירות הקרובות הן בגדר הצבעת אמון (או אי אמון) בנשיא  המהכן.

 

כוח עולה בארה"ב. מצביעים היספנים בלוס אנג'לס (ארכיון) (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כוח עולה בארה"ב. מצביעים היספנים בלוס אנג'לס (ארכיון)(צילום: MCT)
חוזה טרוחילו, בן 44, אמר לעיתון "לוס אנג'לס טיימס": "אובמה הבטיח יותר מדי ולא מימש את ההבטחה". קלרה פוארטה בת ה-36 היא פעילה דמוקרטית ומוציאה לאור עיתון בשפה הספרדית ("אל נואבו ג'ורג'יה"). היא מודה ש"אובמה הבטיח הרבה דברים ולא קידם אותם. הרבה אנשים מאוכזבים ולא רוצים להצביע".  

 

אובמה עצמו אינו מופיע בעצרות בחירות ולא נפגש עם מצביעים פוטנציאלים היספנים. לעומת זאת, הוא יצא לעשרות מסעות של גיוס תרומות בהוליווד, בעמק הסיליקון ובניו יורק כדי להזרים כספים לקמפיין שלו. כספי התרומות נועדו לתשדירי בחירות של מועמדים דמוקרטים, לזיהוי מצביעים פוטנציאלים, לרישומם להצבעה ולהמרצת ההיספנים לצאת לקלפיות בכל מדינה שבה יש לדמוקרטים סיכוי לנצח. בשעה שבעיית ההגירה הבלתי חוקית לא נפתרה, הדמוקרטים מדגישים נושאים אחרים שחשובים לציבור ההיספני ושבהם מעורב הנשיא אובמה, כמו למשל העלאת שכר המינימום ומתן שכר שווה לנשים. אולם, 67 אחוזים מההיספנים רואים בפתרון ההיגרה הבלתי חוקית כנושא החשוב ביותר.

 

אם רוצים להבין את התחזקות ההשפעה של ההיספנים בארה"ב צריך להביט בנתונים של העשור האחרון. בשנת 2003, למשל, נרשמו רק עשרת אלפים היספנים להצביע במדינת ג'ורג'יה, כיום עומד מספרם על 220 אלף וגם הפוליטיקאים מבינים את כוחם האלקטורלי הגדול. 

 

הבטיח רפורמת הגירה ולא קיים. אובמה מחזיק תינוק בנמל התעופה הבינלאומי בסן פרנסיסקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבטיח רפורמת הגירה ולא קיים. אובמה מחזיק תינוק בנמל התעופה הבינלאומי בסן פרנסיסקו(צילום: AFP)

גם בבחירות האמצע הקרובות יילך הקול ההיספני למפלגה הדמוקרטית, אף שאובמה לא הצליח להעביר חקיקה לפתור את מעמדם של 12 מיליון מהגרים בלתי חוקיים בארה"ב. סקר שנעשה בקרב הציבור ההיספני העלה ש-34 אחוזים יצביעו עבור מועמדים דמוקרטים, ו-25 אחוזים נוספים נוטים להצביע דמוקרטים. רק 19 אחוזים אמרו שיצביעו עבור מועמדים רפובליקנים, ו-6 אחוזים אמרו שהם נוטים לרפובליקנים.

 

עם זאת, הדמוקרטים לא יכולים לנוח על זרי הסקרים משום שבפועל ההיספנים חסרי מוטיבציה להגיע לקלפיות. קשה מאוד להאשים אותם בחוסר נכונות להצביע, בייחוד לאחר שאובמה השעה עד לאחר בחירות האמצע הוראה נשיאותית עוקפת קונגרס לקידום מעמד המהגרים הבלתי חוקיים. הצעד נבע מרצונו של אובמה להימנע מפגיעה במועמדים דמוקרטים שנאבקים במוקדי הצבעה שמרניים.

 

לרפובליקנים לא תהיה בעיה לשמור על הרוב שלהם בבית הנבחרים, אבל הצבעה באחוזים גדולים של היספנים, אפרו-אמריקנים וצעירים עשויה להציל את הרוב הדמוקרטי המתנדנד בסנאט.

 

ההיספנים מסוגלים להשפיע על התוצאות בשש מדינות שבהן יש קרבות צמודים על מושבים בסנאט - קולורדו, קנזס, אלסקה, ג'ורג'יה, צפון קרולינה ואיווה. תהיה להם השפעה גדולה גם על הבחירות למושלים ב-12 מדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ילדים מהגרים רבים חסרי מעמד בארה"ב. תלמידת תיכון היספנית בקולורדו
צילום: AP
מומלצים