שתף קטע נבחר
 

מניות האנרגיה בדרך למעלה?

מחיר הנפט משפיע ישירות על ההכנסות והרווחיות של חברות האנרגיה. לאחרונה מחיר הנפט רשם ירידה חדה מה שעלול היה לפגוע במניות הסקטור, אך באופן מפתיע דווקא הירידות במחיר הנפט עשויות להקפיץ מעלה את מניות האנרגיה. למה זה קורה?

בחודשים האחרונים אנו עדים לירידות חדות במחיר הנפט. בארה"ב נסחרת חבית נפט מסוג WTI במחיר של כ-80 דולר ובאירופה חבית Brent נסחרת בכ-85 דולר. רק בחודש יוני האחרון עמד מחיר החבית בארה"ב על 107 דולר ובאירופה על 115 דולר. האם מניות האנרגיה עשויות לרשום עליות שערים על רקע ירידת מחיר הנפט?

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

הפעם האחרונה בה נרשמו ירידות כה חדות במחירי הנפט הייתה בשנת 2012, בעקבות משבר החוב באירופה. במקביל לירידות החדות במחיר הנפט, נרשמו ירידות שערים גם במחירי מניות האנרגיה. עד לאמצע חודש אוקטובר נעו מחירי שני הנכסים באותו כיוון, אולם מאז רשמו מניות האנרגיה עליות שערים, בעוד שמחיר הנפט המשיך לרדת.

 

למחירי הנפט השפעה ישירה על הכנסות חברות האנרגיה ועל רווחיותן ולכן הגיוני שירידה במחיר הנפט תגרור אחריה ירידה במניות הסקטור. עם זאת, קיימים גורמים אחרים המשפיעים על מחירי המניות.

 

מהו מחיר התחתית לחבית נפט באירופה ובארה"ב היא שאלה שמעסיקה רבים, אולם אנו נבחר שלא לנסות ולמצוא תשובה לשאלה מעניינת זו משתי סיבות. סיבה ראשונה היא שאף אחד לא באמת יודע לאיזה מחיר יכול לרדת מחיר חבית נפט. בסוף 2008, הגיע המחיר בארה"ב למעט מתחת ל-35 דולר, בניגוד להערכות המוקדמות של מרבית האנליסטים. הסיבה השנייה היא שמניות האנרגיה תנודתיות פחות ממחיר הנפט, או במילים אחרות הן עולות פחות אך גם יורדות פחות ממחיר הנפט. זאת משום שהמשקיעים במניות אלה נוטים להסתכל לטווח הארוך. לכן למשקיעים במניות האנרגיה שאלת מחיר התחתית היא פחות רלבנטית.

 

לחברות הנפט והגז אין אמנם שליטה על צד ההכנסות, שתלויות כאמור במחיר הנפט, אולם יש להן שליטה על צד ההוצאות. כשמחיר הנפט עולה, מגדילות חברות אלה את הוצאותיהן על מנת למצוא עתודות נפט חדשות, ולהפיק את המרב מאלה שברשותן. אולם כשמחיר הנפט יורד, מקצצות החברות את הוצאותיהן.

 

מניות אטרקטיביות

ב-20 השנים האחרונות היו רק שנתיים בהן נרשם קיטון בהוצאות ההוניות (CAPEX) של חברות האנרגיה לעומת השנה הקודמת. הקיטון בהוצאות בשתי השנים, 1999 ו-2009, היה מייד לאחר ירידה חדה במחיר הנפט. לכן סביר שבשנה הבאה, לאחר הירידה החדה במחיר הנפט, יקטינו החברות את הוצאותיהן ואם לא יקטינו, לפחות יגדילו אותן בשיעור מתון מאוד.

 

קיטון בהוצאות יתרום לרווחיות, אך הוא לא יספיק במידה ומחיר הנפט ירד בשיעור חד, מעבר לירידות שנרשמו עד היום. בכדי להתמודד עם שאלה זו אנו פונים אל שוק המניות. כפי שהזכרתי, מחירי מניות האנרגיה נעים בצורה מתונה ביחס למחיר הנפט. בדרך כלל בתחילת תהליך הירידה (או העלייה) מחירי המניות ומחיר החבית נעים יחד, אך בשלב מסוים נפרדות דרכיהן. שלב זה מגיע כאשר מחיר הנפט מגיע לרמה שמייצגת, לדעת המשקיעים, מחיר סביר לטווח הארוך.

 

לאחרונה החלו מחירי המניות לעלות, זאת בשעה שמחיר חבית נפט בארה"ב עמד על כ-82 דולר ובאירופה על כ-84 דולר. אין בזאת לומר שמחיר הנפט לא יכול להמשיך לרדת, אך נראה שהמשקיעים בשוק מעריכים כי הסיכוי לירידות חדות מכאן והלאה נמוך.

 

לסיכום, לאחר ירידות חדות במחיר הנפט בחודשים האחרונים, סביר כי חברות האנרגיה ימתנו את הוצאותיהן ובכך יתרמו לרווחיות. בנוסף, על פי השוק, בטווח הארוך מחיר הנפט יתייצב ברמה קרובה לזו שבו הוא נסחר כיום ולכן אנו סבורים כי השקעה במניות האנרגיה לטווח הארוך אטרקטיבית בימים אלה.

 

הכותב הוא ראש תחום אנליזה במערך הייעוץ של לאומי  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים