משפט דנקנר: "מנע ירידות שערים דרמטיות"
נפתח משפטו של נוחי דנקנר באשמת הרצת מניות אי.די.בי אחזקות. סנגורו: "אנחנו בדעה שבסופו של יום ייראה שנוחי דנקנר פעל בהנפקה הזו כמו בכל מסגרת הקשורה לאי.די.בי בתום לב. לא הייתה כאן עבירה"; מנכ"ל אייפקס חיתום: "רכשנו מניות כי רצינו לשמר את היחסים עם החברה"
בבית המשפט המחוזי בתל אביב נפתח הבוקר (ב') שלב הראיות במשפטו של נוחי דנקנר, יו"ר הדירקטוריון ובעל השליטה לשעבר באי.די.בי אחזקות, הנאשם בהרצת מניות החברה בשנת 2012.
- דנקנר כופר בכתב האישום: "לא הרצתי מניות"
- דנקנר: "אביא כיפת ברזל תחת רקטות הפרקליטות"
- הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד נוחי דנקנר
>> גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון
על דוכן העדים, באולמו של שופט המחלקה הכלכלית, חאלד כבוב, יעלו חמשת עדי התביעה הראשונים: אליאב בר דוד, מנכ"ל אייפקס חיתום, אייל סולגניק, המשנה למנכ"ל ומנהל הכספים לשעבר באי.די.בי; צחי סולטן, יו"ר כלל פיננסים חיתום, אייל גרינבאום, מנכ"ל דיסקונט חיתום; ורועי אייזנמן, מנכ"ל מגדל הנפקות.
התובעת, עו"ד חנה קורין, אמרה בפתח הדיון כי "עיקרו של התיק הוא עבירות תרמית שנועדו להבטיח הצלחה של הנפקת אי.די.בי בשנת 2012. מי שביצע את העבירות על פי הראיות הוא הבכיר, הרוח החיה, ומבכירי שוק הון הישראלי – נוחי דנקנר. אין זה התיק הראשון של הרצה ערב הנפקה. התביעה אינה חדשנית. כך גם הטענה שדנקנר ביצע תרמית למרות שבפועל בוצע הכל על ידי איתי שטרום. אנו מאמינים שנצליח להוכיח מסכת עובדתית מובהקת.
"דנקנר ואיתי שטרום שוחחו 50 פעמים ביום ההנפקה. נוכיח שלצד האופרציה הגלויה, יו"ר אי.די.בי הקים זרוע נסתרת נוספת ומנע ירידות שערים דרמטיות. שטרום עושה מאמצים להסיר את המעורבות של דנקנר. עדותו של עד המדינה תקעקע את טענת השיקול הכלכלי. זה מתווה תרמיתי".
"קשה להגזים בחשיבות ההנפקה. אי.די.בי הייתה זקוקה נואשות למזומנים. הקניות המאסיביות נועדו להשפיע על השערים. הכל בידיעת דנקנר שסייע במימון. הוא סייע מול הבנקים באשראי, הפנה משקיעים לשטרום ונתן הלוואה של 8 מיליון שקל לשטרום בסוף כדי לכסות אשראי לבנק. שטרום פעל במחזורי של עשרות מיליונים ללא הון עצמי. זאת נוכיח. מדובר בתיק עם קניות אמיתיות.
"דנקנר יטען שלא דבק רבב בפעולות. אנחנו לא מקבלים את הגישה. זאת היתממות. כל הפעילות הנסתרת הייתה קריטית והייתה כוונה תרמתית. לא תמיד יש לנו גורם שפורס את העבודות. אנחנו נציג ממצאים שמסייעים לעדות של עד המדינה, עדי שלג. עדותו תקעקע את ההשקעה ממנעים כלכלים. גם מתווה הפעילות הרכישות במחיר הגבוה ומכירה במחיר הפסד וחוזר חליליה.
"שלג עבר עבירות. ניצל את הפעילות לעשות לעצמו. ינסו להשחיר ולהשמיץ אותו. אבל לשיטתנו עדותו תשתלב בראיות. השיחות, הסמסים והשכנועים של משקיעים יעידו על כך. זאת זרוע מבצעית שעוררה מצג שווא של התעניינות במניה. יש ממצאי טלפוניה על עשרות שיחות, 50 ומעלה, שבהם דנקנר מדבר עם שטרום בניגוד לימים רגילים. דנקנר היה לחוץ", אמרה עו"ד קורין.
עו"ד גיורא אדרת המייצג את דנקנר, אמר בפתח הדיון: "אנחנו עוסקים במשפט – ובו מה שקובע זה הראיות והמוצגים. מטבע הדברים הצגת הדברים מצד התביעה היא מוטעית, לא היה תכנון או מזימה. אנחנו בדעה שבסופו של יום ייראה שנוחי דנקנר פעל בהנפקה הזו כמו בכל מסגרת הקשורה לאי.די.בי בתום לב. לא הייתה כאן עבירה, ולא היה כאן תכנון".
עו"ד איריס ניב-סבאג, המייצגת את איתי שטרום אמרה כי "שטרום כופר בכל דהברים שנאמרו כאן. ביצע את הפעולות משיקול דעתו בלבד ועל הביצוע עצמו הוא לא היה מופקד על הביצוע, מי שביצע היה עדי שלג".
"רצינו לשמר את היחסים עם החברה"
ראשון העדים אליאב בר דוד, מנכ"ל אייפקס חיתום, אמר בעדותו: "חיים גבריאלי, מנכ"ל אי.די.בי, הרים טלפון ועדכן שיש הנפקת מניות. הוא שאל אם נרצה להיות מפיצים. שמחנו. המפיץ המוביל היה אמור לעדכן אותנו במחיר. לא קיבלנו הזמנות ולא התכוונו לרכוש בהנפקה. בבדיקות שעשינו השווי הכלכלי של אי.ד.יבי שאף לאפס. היה ברור בשוק שזאת הנפקה קשה, שיהיה קשה לגייס. בסוף רכשנו במיליון וחצי שקל".
בר דוד הודה שאחד השיקולים להשתתף בסוף בהנפקה ולרכוש מניות היה "מערכת יחסים עם אי.די.בי. רצינו לשמר את היחסים עם החברה. אנחנו עושים את זה גם מול לקוחות אחרים".
בחקירה הנגדית שאל סנגורו של דנקנר, גיורא אדרת, את בר דוד: "אתה מסכים איתי שזאת הנפקה מיוחדת? היה ברור שהיא לא נסמכת על הציבור הרחב אלא על חברים". בר דוד השיב כי השיקולים להשקיע בהנפקה היו "חבריים". כלומר כדי לשמור על מערכת יחסים טובה עם אי.די.בי.
אדרת הקריא חלק מהחקירה ברשות ני"ע של בר דוד שבה הסביר לחוקרים את שיקולי ההשתתפות בהנפקה. "מבחינת מערכת היחסים עם החברה, וכך שאנחנו לא כפוי טובה, ובראיה היסטורית ועתידית העסקה הייתה כדאית'', אמר בר דוד לחוקרים, "ההחלטה לא נתמכת רק בשיקולים עסקיים אלא במערכת יחסים על הלקוח".
אחרי בר דוד עלה להעיד יו"ר כלל פיננסים חיתום, אייל גרינבאום. הוא תיאר את הקשיים שבהם הייתה נתונה אי.די.בי בסמוך להנפקה. "הם היו במו"מ עם מוסדיים להלוואה של 200 מיליון שקל. הם היו צריכים לעמוד בתשלום 250 מיליון שקל אחרי זה. היה לזה ביטוי באג"ח. תשואה של 15%-18%. זאת רמת סיכון גבוהה ולכן ההנפקה הייתה פחות אטרקטיבית. ועדיין זאת חברה שהייתה שווה מיליארד וחצי שקל"."שורת עסקאות מתואמות".
גרינבאום סיפר שהחברה רכשה בהנפקה כשלושה מיליון שקל. "זה היה כדי לשדר אמון בחברה. לא היה ברור לאן תלך אי.די.בי. ולכן החלטנו לעזור בתקופה יותר מאתגרת. זאת התנהגות עסקית נכונה".
"דנקנר צלצל לבכירים בבנק הבינלאומי וביקש סיוע"
האישום המרכזי בפרשה עוסק בהנפקת מניות של אי.די.בי אחזקות שבה גויסו מהציבור 321 מיליון שקל בפברואר 2012. על פי כתב האישום דנקנר, שחשש מכישלון ההנפקה, רקם תוכנית תרמיתית להריץ את מניית החברה כדי לתמוך בשער גבוה למניה בהנפקה, ובכך לסייע לאי.די.בי לגייס יותר כסף מהציבור.
הרצת המניות, כך נטען, התאפשרה באמצעות שורת עסקאות מתואמות שביצעו איתי שטרום, בעלי חברת ISP, והברוקר שחתם על הסכם עד מדינה, עדי שלג, דרך חשבונות שלהם ושל קרוביהם. כן נטען שדנקנר ניסה לנצל את מעמדו וקשריו מול הבנקים על מנת להשיג לשטרום מימון בהיקפים גדולים כדי שיוכל להמשיך להריץ את מניות אי.די.בי בימים שקדמו להנפקה.
כך למשל צלצל דנקנר לבכירים בבנק הבינלאומי וביקש שיסייעו במימון של 15 מיליון שקל לשטרום. בנוסף, בתקופת ההרצה שהתרכזה בשלושה ימי מסחר, דאג דנקנר שאנשי עסקים "יחלצו" את שטרום, כלומר ירכשו ממנו בזול מניות שרכש ביוקר בבורסה, כדי לספק לו מימון להמשך הרצת המניה. לאחר ההנפקה העביר דנקנר לשטרום כ־8 מיליון שקלים כדי לכסות על הפסדים שנגרמו לו.
נוחי דנקנר כופר בכל האישומים וטוען לזכאות מוחלטת. במענה לכתב האישום שהגישו עורכי דינו של דנקנר נטען, כי בין שטרום לבין דנקנר קיימים יחסי חברות והוא זה שהודיע לדנקנר על החלטתו לקנות מניות אי.די.בי בבורסה, פעילות שנראתה בעיני דנקנר תקינה ולגיטימית לחלוטין. לטענת דנקנר כל הפעילות האמורה נעשתה על דעתו הבלעדית של שטרום, והוא לא היה שותף עם שטרום "בשום תוכנית לרכישת מניות ולהשפעה על שערי המניות".