לא פינוק: מדוע המגע חשוב לתינוקות רכים
הוא תורם לשינה טובה, מפחית כאבי גזים ואפילו מסייע בגדילה של המוח: המגע עבור תינוקות חשוב לא פחות מאכילה ונשימה. הפיזיותרפיסטית בלומה רט מסבירה מדוע הצורך של תינוק בוכה להיות מוחזק על הידיים אינו פינוק, אלא צורך של ממש
קיימים מחקרים רבים על השפעת המגע על התינוק: עלייה במשקל הגוף, יצירת סדר בין שינה לערנות ואף עידוד שינה עמוקה המאפשרת גדילה של המוח, אכילה טובה יותר, הפחתת כאבי קוליק וכו' הם רק קצה המזלג לממצאי מחקרים אלו.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על עיסוי תינוקות בערוץ הורים :
מדריך וידאו: כך תרדימו את התינוק
עסו זאת בעצמכם: עיסוי לתינוקות מצוננים
מדריך וידאו: עיסוי תינוקות לכאבי בטן
תינוקות בוכים בשל סיבות שונות. ישנם מצבים בהם שימוש במגע נכון, מכיל יותר, כזה שיש בו העברת מסר חוזר (פידבק) של גבולות גוף, מעין מגע עמוק יותר - יכול להקל ואף להפסיק בכי. מגע נכון ותנוחות אחיזה מתאימות יכולות להיות פתרון מוצלח במיוחד עבור הורים טריים, שנאלצים להתמודד לעתים עם שעות ארוכות של בכי מצד התינוק שזה עתה נולדלהם.
חום אנושי: עוזר להתפתחות תקינה של התינוק
קשר וקבלת מידע מתנהל אצל בני אדם דרך החושים שלנו. אצל מבוגרים הדיבור והשמיעה הם החושים הדומיננטים ליצירת קשר ושיח בין אישי, אולם אין ספק כי כל החושים מעורבים ביצירת קשר, ואנחנו לרוב יכולים לחוש ואפילו להריח את האדם שאיתנו.
התינוק משתמש גם הוא בכל הארסנל החושי הנגיש לו ומנסה, במסגרת יכולות התפתחות הקשרים הנוירונים במוחו, להבין מהי החוויה אותה הוא עובר. לרוב המגע הוא המקשר הדומיננטי בין התינוק לבין הסביבה שלו, למרות שגם השמיעה והריח הינם חושים שהוא נעזר בהם על מנת לקלוט את הסביבה וליצור קשר עם בני האדם שעימו.
מחקרים מראים כי חום אנושי עוזר להתפתחות התקינה של תינוקות: הוא עוזר להם להבין את גבולות הגוף שלהם, לישון טוב יותר ולהרגיש נינוחים במהלך שעות הערות. לפגים, לעומת תינוקות בשלים, הויסות החושי עוד לא מפותח ועל כן גרויים מתאימים חשובים ביותר להתפתחותם. בשל החשיבות הרבה שיש למגע אצל פגים, כחלק מהטיפול האינטנסיבי שהם מקבלים מתבקשים ההורים הוראה להחזיק אותם זמן ארוך ככל שניתן, כאשר ההמלצה היא מגע של עור לעור (לחשוף חלק מגוף ההורה ולשים חלק גוף חשוף של התינוק - מה שמוכר לרבים כ"שיטת הקנגורו") על מנת שהתינוק יוכל לקבל את חום גופם של הוריו, שנחוץ להתפתחותו ממש כמו אוכל.
אותה המלצה נוגעת גם לתינוקות שנולדו בזמן. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי אותה שיטה של עור לעור מסייעת מאוד בכך שהיא מאריכה ומשפרת את שינת התינוק, מסייעת להנקה איכותית וארוכה יותר ואפילו מפחיתה את הסיכון לדיכאון אחרי לידה.
מהרגע הראשון התינוק מבין: חיבוק משמעותו נחמה
מחקרים שונים שנעשו מצאו גם כי תינוקות יודעים לזהות את אמם לפי הריח שלה, קולות הגוף שלה וכן, גם על פי המגע שלה. לכן יש חשיבות גבוהה ביותר לאפשר לתינוק להיות חשוף לגירויים הללו, כך שהוא יימצא במצב של מקסימום נינוחות ובמינימום סטרס. כך, למשל, חשוב להחזיק את התינוק קרוב לצד הלב, על מנת לתת לו לשמוע את הפעימות שהיה כל כך רגיל לשמוע במהלך חודשי ההריון. דוגמה נוספת היא ההמלצה להחזיק את הילד עטוף בשמיכה בצורת "מעטפה", אשר מכרבלת אותו באופן המדמה את הרחם, בו היה חבוק במהלך תשעת חודשי ההריון.
המגע העמוק והחם שהסביבה מעניקה לתינוק מהווה עבורו מעבר חלק יותר בין העולם
החמים והמחבק ברחם האם לעולם שמחוצה לו, שלרוב הוא קר יותר ולא מוחשי באופן ברור עבורו. גבולות הגוף שלו, שנתחמו עד היום בגבולות הרחם, תחושת הנדנוד שהיה רגיל אליה כאשר אמו זזה ממקום למקום ואפילו התנוחות המצומצמות שהיה רגיל אליהן חסרים לו כעת, והערסול והחיבוק העמוק חשובים ונחוצים לו.
זו הסיבה שכאשר תינוק יוצא מגוף האם אחד הדברים הראשונים שעושה הצוות הוא הנחתו על גופה, ועל ידי כך לאפשר לשניהם את המגע הישיר. כאן גם מתחיל תהליך ההיפרדות ההדרגתי של התינוק מגוף אימו, וכיוון שמדובר בתהליך שעשוי להיות טראומטי עבורו, החיבוק הראשון מהאם, עם הריח, הקול והמגע שהוא כבר מכיר, מפחית את הטראומה ומאותו רגע מקנה לו את הלמידה כי אותו חיבוק, אותו מגע, הוא דרך לפריקת לחץ ומתחים. זהו תהליך של למידה שמאוד חשוב לתינוק הקטן.
הכותבת היא פיזיותרפיסטית התפתחותית, פגיה, בית החולים לניאדו בנתניה