שתף קטע נבחר

 

אופיום להמונים: הסם שמממן הטליבאן בעלייה

דו"ח שפרסם האו"ם מסב מבוכה למדינות הזרות שתרמו מיליוני דולרים לאפגניסטן: שדות האופיום במדינה מתפרשים על פני יותר מ-2.2 מיליון דונם

ארגון האו"ם מסר היום (יום ד') כי היקף גידול האופיום באפגניסטן יגיע השנה לשיא חדש. אחד האתגרים הגדולים ביותר של הנשיא החדש אשרף ראני לאחר נסיגת הכוחות הזרים מארצו הוא המלחמה בסחר באופיום שמממן את פעולות ארגון הטליבאן הקיצוני.

 

עוד חדשות בעולם :

איראן: טיסת בכורה לחיקוי המל"ט האמריקני

בכמה נמכר "הגביע הקדוש" של השעונים?

דו"ח: משטרת ברזיל הורגת 6 אנשים ביום

500 אלף נעקרו מבתיהם בלילה: "עולם אדיש"

 

משרד האו"ם לסמים ולפשיעה (UNODC) מסר כי גידול האופיום בשנת 2013 מתפרש על פני יותר מ-2.2 מיליון דונם - שבעה אחוזים יותר מבשנה שעברה.

 

שדה אופיום בג'ללבאד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שדה אופיום בג'ללבאד(צילום: AFP)
הדו"ח שפרסמה סוכנות האו"ם על גידול האופיום עשוי להסב מבוכה רבה לתורמים הזרים לאפגניסטן שהשקיעו מיליוני דולרים לטובת חיסול תעשיית האופיום. התרומות הזרות נועדו להניא את החקלאים המקומיים מגידול הסם, להילחם בשחיתות ולנתק את הקשר שבין לחימת הטליבאן לבין הסמים. אלא שההשקעה ירדה לטמיון, והיקף גידול הסם הגיע לרמות חסרות תקדים וכן לשחיתות ולחוסר יציבות במדינה.

 

"יש תקווה תחת הממשלה החדשה"

ז'אן-לוק למאהיו ממשרד האו"ם לסמים ולפשיעה אמר לכתבים כי המאמצים נגד גידול הסם נכשלו, אך הוסיף כי יש תקווה להצליח במאבק תחת הממשלה האפגנית החדשה.

 

אשרף ראני הושבע בחודש ספטמבר לנשיא אפגניסטן לאחר כמה חודשים של מתיחות במערכת הפוליטית סביב השאלה מי ניצח בבחירות לנשיאות. לפי למאהיו, לנשיא האפגני החדש תוכנית מקיפה להילחם בבעיית הסמים הקשה בארצו, כולל יצירת תמריצים לחקלאים לגדל תחליפים והעמדת מבריחי סמים לדין.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
ראני, שכתב ספר שבו הסביר כיצד לתקן מדינות כושלות, אמר שהמפתח לחיסול תעשיית האופיום הוא יצירת מקומות עבודה. הוא גם הציע שכותנה תהיה בין הגידולים שיחליפו את האופיום אם המערב יבטל את המכס על הטקסטיל האפגני.

 

80% מאספקת האופיום העולמית - מאפגניסטן

אפגניסטן היא היצרנית מספר אחת בעולם של פרג האופיום, ממנו מייצרים את הסמים אופיום והרואין. אספקת האופיום באפגניסטן מהווה 80 אחוזים מהאספקה העולמית וחלק מהרווחים על מכירת הסם מגיעים לטליבאן ומממנים את פעולותיו נגד כוחות הביטחון המקומיים והכוחות הזרים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המפתח לחיסול תעשיית האופיום - יצירת מקומות עבודה. הנשיא ראני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המפתח לחיסול תעשיית האופיום - יצירת מקומות עבודה. הנשיא ראני(צילום: EPA)

העלייה בייצור האופיום נגרמה עקב גורמים שונים, בהם חוסר הביטחון הגדול באפגניסטן ערב נסיגת כוחות נאט"ו - בסביבות 75 אלף חיילים - מהמדינה עד סוף השנה, המחיר הגבוה של האופיום וחוסר הרצון של המערכת הפוליטית במדינה להתמודד עם הבעיה עד הקמתה של הממשלה החדשה.

 

ארצות הברית הוציאה 7.6 מיליארד דולר על המלחמה בסמים באפגניסטן מאז הדחת משטר הטליבאן ב-2001. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שדה אופיום בג'ללבאד, אפגניסטן
צילום: AFP
מומלצים