שתף קטע נבחר
 

איגוד רופאים הילדים: טלוויזיה אסורה עד גיל שנתיים

המלצות חדשות שמפרסם איגוד רופאי הילדים הישראלי קוראות להורים שלא לתת לפעוטות מתחת לגיל שנתיים לצפות בטלוויזיה. הסיבה: הפרעות קשב וריכוז, עודף משקל, פגיעה בשינה ואפילו התנהגות אגרסיבית יותר - כולן נמצאו כקשורות לצפייה המוקדמת במכשיר. ומה לגבי הטאבלטים?

מושיבים את הקטנטנים מול הטלוויזיה במטרה לקבל כמה רגעים של שקט? כדאי שתפסיקו. נייר עמדה חדש של איגוד רופאי הילדים ממליץ להימנע ככל האפשר מחשיפת ילדים עד גיל שנתיים למדיה. הורים שבוחרים כן לאפשר לילדים להיחשף למדיה האלקטרונית צריכים לבחור בתכנים מותאמים לגיל, לצפות איתם יחד ולשוחח איתם על התכנים הנצפים. המלצות נוספות הן לא להתקין מחשב וטלוויזיה בחדר השינה של הילד, ולא להאכיל תינוקות או להרדים ילדים תוך כדי צפייה במדיה. לעומת זאת, על פי ההמלצות אפשר להשתמש בטאלבטים בשיתוף ההורים עד שעה אחת ביום.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

"למדיה, על כל צורותיה - מדיה ישירה או מדיית רקע - יש השלכות שליליות על בריאות, התפתחות והתנהגות פעוטות הצעירים מגיל שנתיים", קובעים מחברי נייר העמדה, פרופ' איתן כרם וד"ר חוה גדסי מהדסה, ד"ר הדר ירדני ממשרד הבריאות, פרופ' דן מירון מבית חולים העמק וד"ר צחי גרוסמן מזכ"ל איגוד רופאי הילדים.

הרופאים מסבירים שגם בתכנים שנחשבים לחינוכיים בקרב הורים לפעוטות מתחת לגיל שנתיים, כלל לא ברור כי הילדים אכן קולטים את הערכים החינוכיים ולכן לתוכניות אין תועלת לימודית וחינוכית. "ילדים רואים בליל של צבע והרבה רעש ולא מבינים מה קורה. זו לא הדרך לעודד התפתחות של ילדים ומחקרים אף מראים שזה פוגע בכך", אומר פרופ' כרם, מנהל אגף הילדים בהדסה.

 

לדברי הרופאים, המחקרים מראים כי צפייה בטלוויזיה מעודדת התפתחות של הפרעות קשב וריכוז, גורמת לפגיעה בשינה של הילדים, עלולה לגרום לעודף משקל ואף להתנהגות אגרסיבית יותר. מספיק שהטלוויזיה אפילו תפעל ברקע על מנת לפגוע בריכוז של הילד במהלך פעילות אחרת. בנוסף, ילדים שחיים במשפחות שמשתמשות בתדירות גבוהה במדיה עלולים לסבול מעיכוב בהתפתחות בדיבור ובפעילות היצירתית.

 

"הורים רבים מתייחסים לטלוויזיה כשומר על השקט והשלווה בבית וכפעילות בטוחה לילדיהם בזמן שהם מבצעים את המטלות הביתיות. הורים רבים גם מדווחים שהרגשתם טובה יותר נוכח הידיעה שהתוכניות בהם הילדים צופים מוגדרות כחינוכיות וחשובות להתפתחות תקינה של הילדים, ולכן הטלוויזיה נשארת רוב הזמן גם כשהילדים לא צופים בה", נכתב בנייר העמדה, שיוצג מחר בכנס השנתי של איגוד רופאי הילדים בתל אביב. לעומת זאת, מעל גיל שנתיים ההמלצות לא חד משמעיות ובעתיד יתפרסמו הנחיות בעניין.

 

מה כן צריך לעשות? לשחק עם הילדים ולעודד משחק עצמאי, אפילו בגיל ארבעה חודשים. לכן הרופאים לא פוסלים

שימוש במדיה אינטראקטיבית כמו טאבלטים וטלפונים חכמים. הם מדגישים שיש הבדל משמעותי בין צפייה פסיבית בתכנים לבין שימוש אקטיבי במדיה, מה שעשוי להיות משחק פעיל לכל דבר. "יתכן ששימוש באמצעים אינטראקטיביים אלו אינו דומה לצפייה בסרטים", הם מסבירים. עם זאת, השימוש באמצעים אלו צריך להתאים לגיל הילד ולהיות בשיתוף ההורים, עד שעה ביום. "יש הבדל משמעותי בין צפייה בסרט לבין המשחק בטאבלט", אומר פרופ' כרם אך מוסיף כי לרופאים קשה לקבוע באופן חד משמעי מהי העמדה הרצויה לגבי הטאבלטים מכיוון שעדיין לא קיימים מספיק מחקרים בנושא.

 

בעוד שהשימוש בטלוויזיות ובטאבלטים הופך ליותר ויותר נפוץ, לאחרונה הוקם מרכז חדשני לגמילה ממסכים. מכון ת.ל.מ, בהובלת הוד קציר, יעביר סדנאות ייחודיות למודעות, הסברה, מניעה וטיפול אישי וקבוצתי, גם לפני שקיימת התמכרות משמעותית. "שימוש היתר במסכים פוגע בתפקוד, ביחסים המשפחתיים והאישיים ובבריאותנו ויש לטפל בו במקצועיות", אומר קציר.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טלוויזיה. עלולה ליצור עיכוב בהתפתחות הדיבור
צילום: shutterstock
מומלצים