שתף קטע נבחר
 

פיטורי נשים בהריון: בנט יידרש לספק תשובות

בעקבות הנתונים שפורסמו לראשונה ב-ynet, לפיהם כ-80% מהבקשות לפטר נשים בהריון מאושרות, הוחלט בוועדה למעמד האישה לזמן את שר הכלכלה לדיון בנושא. ח"כ לביא: "מדיניות משרד הכלכלה מכתיבה מתי ללדת ומשפיעה על קידום נשים"

הקלות בה מעניק משרד הכלכלה אישורים לפיטורי נשים בהריון, שפורסמה לראשונה ב-ynet בתחילת החודש , הגיעה היום (ג') לכנסת: הוועדה למעמד האישה התכנסה לדיון מיוחד בנושא, בסופו הוחלט לזמן את שר הכלכלה נפתלי בנט לדיון הבא שייערך בנושא. מנתוני המשרד, שסופקו לבקשתנו, עולה כי שיעור גבוה במיוחד של כ-80% מבקשות הפיטורים שמגישים המעסיקים - מאושרות.

 

 

כפי שדיווחנו, רוב האישורים (כ-66%) ניתנו על רקע קשיים כלכליים אליהם נקלעו עסקים, כ-18% אושרו בשל חוסר שביעות רצון מתפקוד העובדת ו-12% ניתנו לבקשות משותפות של המעסיק והעובדת. יו"ר הוועדה, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), אמרה במהלך הדיון כי "מדיניות משרד הכלכלה מכתיבה מתי ללדת ומשפיעה על קידום נשים. אולי המשרד יממן הקפאת ביציות וכשכולנו נצא לפנסיה נתחיל ללדת".

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד), שזימן את הדיון בעקבות הכתבה, אמר במהלכו כי "נשים זקוקות ליותר הגנה. גם כשיש קיצוץ רוחבי, אסור לאשר פיטורים באופן גורף. הפיקוח על הנושא דל. התופעה חמורה כי יש נשים שלא מתקבלות לעבודה כי הן בהריון, או כי המעסיק חושב שאם הן צעירות והתחתנו לפני שנה הן תיכף יהיו בהריון". 

 

מנהלת אגף הסדרה במשרד ההכלכלה, רבקה מקובר, ציינה כי הם לא נותנים למעסיקים אישורים לפטר בקלות כשמדובר במכירת פעילות. "אנו נבדוק למה העובדות שפוטרו לא שובצו אצל המעסיק החדש", הסבירה. "עסק שחדל לפעול יקבל אישור רק בכפוף לאישור רואה חשבון שהעסק נסגר. אם יש סניף אחר שעדיין פועל, נחייב לאפשר לעובדת לעבור לשם, אלא אם היא תאמר שזה רחוק לה מדי".

 

"המילה בהסכמה היא מאוד בעייתית"

בתגובה לשאלת ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ חיליק בר (עבודה), אם מתבצע מעקב אחר יישום החלטות המשרד - מקובר ציינה כי הם עוקבים רק אחר מעסיקים שבקשתם לפטר סורבה ומוודאים שהעובדת ממשיכה להיות מועסקת. 

 

מאיר אסרף, מהסתדרות האקדמאים במדעי החברה והרוח (מח"ר), ציין כי למשרד הכלכלה אין סמכות לבדוק בדיעבד, אם מעסיק שביקש לפטר עובדת בהריון בתואנה של סיבות כלכליות - קולט לאחר פיטוריה עובד או עובדת חדשים לתפקיד שממנו פוטרה. "אם המעסיק קולט עובדים חדשים, הוא הפר את החוק והצליח לחמוק תחת הרדאר", אמר.

 

אסרף התייחס גם לפיטורים על רקע של סיום חוזה - המהווים כ-4% מכלל הבקשות המאושרות. "עובדים רבים מועסקים היום בחוזה אישי מוגבל בזמן, כשבסוף כל שנה מחדשים אותו", אמר. "אם חידשו את החוזה 3-4 שנים ובגלל טיפולי פוריות או הריון זו השנה הראשונה שלא מחדשים אותו, אסור לאשר את הפיטורים... חידוש החוזה הוא הליך פרוצדורלי בלבד ולא ייתכן שישמש עילה לפיטורי אישה בהריון".

 

עו"ד מאירה בסוק מנעמ"ת, טענה כי כי רק אחוז קטן של נשים פונות בכלל למשרד הכלכלה כדי לדווח על פיטורים בזמן היריון. "העובדות שמפוטרות בעת הריונן הן נשים עם ותק של שנתיים-שלוש ולכן המילה 'בהסכמה' מאד בעייתית", אמרה. "משכנעים אותה - חבל שתיקחי מטפלת. היא תעלה לך כמו המשכורת. האישה תמיד מגיעה לבד ובמאזן האינטרסים היא החלשה".

 

בתום הדיון הודיעה היו"ר לביא, כי תזמן את השר בנט לדיון הבא שייערך בנושא, בו ידונו בסוגיות שעלו היום. בדיון זה גם יוצג דו"ח לשנת 2014, בנושא שיעורי האישורים שניתנים לפיטורי נשים בהריון. דו"ח זה מוגש מדי שנה לוועדה ולבקשתה, מטעם אגף הסדרה במשרד הכלכלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים