הולכים הפוך? איך הכי כדאי לאטום את הגג
שיטת "גג הפוך" לאיטום ובידוד גגות יכולה במקרים מסוימים לחסוך לא מעט כסף, אבל אם יש תקלה - אתם בבעיה. אז האם השיטה באמת משתלמת ולמי היא מתאימה? המקצוענים עונים
נמאס לכם שכל שנה ועד הבית גובה מכם כסף על סיוד וזיפות הגג? רוצים לשמור על הטמפרטורה של הבית בחורף חמה ונעימה, ולהוריד את הטמפרטורה בקיץ בכ-5 מעלות? שיטת "גג הפוך" יכולה להיות הפתרון.
עוד בנושא:
כל הדברים שכדאי לעשות רגע לפני שהחורף האמיתי מגיע
איטום הגג בבניין משותף: מי משלם על זה? מחירון האיטום המלא
מה זה גג הפוך?
"גג הפוך היא שיטת בידוד שמתאימה לגגות שטוחים", מסביר אבי סבג מאיטום טל. "למעשה, שכבת הבידוד נמצאת מעל לשכבת האיטום ולא מתחתיה. השכבה הראשונה היא שכבה של יריעות ביטומניות, מעליה מניחים לוחות בידוד שעשויים מפוליסטירן מוקצף (קלקר), ומעליהם מניחים יריעות גיאוטכניות ומעליהן שכבה עבה של חצץ".
היתרונות: מחזיק מעמד שנים ובידוד
"מבחינת בידוד, היתרון הוא משמעותי והפתרון הזה מאוד יעיל. השיטה מונעת חדירה של קרני השמש, ובימי הקיץ החמים, הבית יהיה חם פחות בכ-5 מעלות", אמר סבג.
"כתוצאה מכך, עלויות התחזוקה על קירור הבית יורדות משמעותית, ומדובר בחיסכון משמעותי בחשמל, שכן גם אם יש צורך לקרר את הבית, הטמפרטורה לא תהיה גבוהה מדי, והרי כל מעלה במזגן מתבטאת בייקור בחשמל".
סבג הוסיף כי שכבת הקלקר ושכבת החצץ מונעים את הפרשי הטמפרטורות, כך שגם בחורף, הבידוד עוזר לשמור על הטמפרטורה שבתוך המבנה. בנוסף, "שיטה זו עוזרת לשמר את שכבת האיטום, שלא מגיעה למגע ישיר עם השמש. בצורה זה היא פחות מתבלה, ומחזיקה מעמד למשך שנים ארוכות יותר, בממוצע עד 20 שנה. בהשוואה לזפת שמחזיקה מעמד עד 5 שנים, וליריעות ביטומניות שמחזיקות מעמד כ-10 שנים, שיטה זו אמורה להחזיק מעמד כ-20 שנה", הוא אמר.
לדבריו, "גם אם השיטה משרתת בעיקר את בעלי הדירות העליונות, היא יכולה לחסוך עלויות תחזוקה של גג שאוטמים אותו רק באמצעות זפת, ובשורה תחתונה לחסוך כסף לבעלי כל הדירות בבניין".
החסרונות: עלות ראשונית גבוהה ותיקונים בעייתיים
סבג: "השיטה הזו לא מתאימה לגגות פעילים, שאמורה להיות עליהם פעילות חברתית או לגגות פנטהאוז מרוצפים. החיסרון המשמעותי הוא שאם יש בעיה באיטום כעבור 10 שנים, יהיה קשה לאתר את מקום התקלה, ויהיה צורך לפרק את הכל ולהרכיב מחדש. עלויות התיקון כאן הן גבוהות, ולכן חשוב מאוד שההתקנה תהיה מאוד מקצועית. מומלץ גם להניח שתי שכבות של יריעות ביטומניות מראש, כדי שרמת האיטום תהיה גבוהה יותר ובכך יקטן הסיכוי שיהיו תקלות בהמשך".
סבג הסביר מדוע למרות החסרונות ממשיכים להשתמש בשיטה זו. "כי היא באמת מעניקה בידוד טוב, וגם מפני שהיא תלויה במפרט הטכני שנקבע לבניין החדש. יש מהנדסי איטום שהם פריקים של השיטה הזו, כך שזה משתנה ממהנדס למהנדס", הוא אמר.
האם גגות שכבר יש עליהן איטום בשיטת יריעות ביטומניות יכולות להוסיף את הבידוד עליהן, או שנדרש איטום הגג מחדש? סבג: "במקרה שקיימות יריעות שהונחו לאחרונה, ניתן לעשות בדיקת הצפה לגג, ואם אין שום בעיית איטום, ניתן להניח עליהן את שכבת הבידוד, ואין צורך להלחים יריעות ביטומניות חדשות. בכל מקרה, מומלץ לצבוע בלבן את הדפנות של היריעות הביטומניות, שמכסות את הדפנות של קירות הגג.
הגובה שלהן הוא כ- 30-25 ס"מ, וכדאי לצבוע אותן בצבע לבן כדי למנוע את התבלותן לאורך הזמן. מבחינת ההתקנה, חשוב שההלחמה תהיה 100 אחוז טובה, ושתהיה הקפדה על כל נקודות התורפה בגג".
ויש גם מי שלא ממש אוהב את השיטה. "זו שיטה מיושנת, ולא כלכלית", אומר ניק בנו מדור איטום. "היום כבר יש יריעות ביטומניות בצבע בהיר, ואין צורך לחפות אותן בקלקר ובחצץ. הבעיה מתחילה כשמתגלות תקלות. בניינים שרוצים לחסוך בעלויות, מזיזים את הקלקר ואת החצץ, ומשאירים אותו לאחר התיקון על הגג, כדי לא לשלם על פינוי שלו, שגם עולה כסף. לדעתי מספיק לצבוע את היריעות בחומר אקרילי או פוליאוריטני, אבל לא להניח עליו חצץ".
כמה זה עולה?
סבג: "ככל שהבניין גבוה יותר, ומתגוררים בו יותר דיירים, השיטה הזו יותר משתלמת. גם מפני שהיא מעניקה שקט נפשי יותר לדיירים לאורך שנים, והם לא נדרשים לאסוף כסף עבור סיוד וזיפות על בסיס קבוע.
בנוסף, היא מאפשרת לבעלי הדירות העליונות לחסוך כסף על מיזוג. העלות היא 200-180 שקל למ"ר אם דרוש גם איטום וגם בידוד. אם כבר יש יריעות ביטומניות, ולאחר הצפה הכל תקין, ניתן להוסיף רק את הבידוד בעלות של כ-100 שקל למ"ר".
במוקד השירות של המקצוענים מסכמים: "יש שיטות נוספות לאיטום וכל בניין או בית צריכים לקבל החלטה מושכלת לגבי מה מתאים להם, יחד עם זאת מי שטרם ביצע איטום כדאי מאד לנצל את הימים החמימים הקרובים, שכן לא ניתן לבצע איטום במהלך ימי גשם והנזק לדירה ולריהוט עלול להיות גדול במקרה של חדירת מים".
מחפשים אוטם מקצועי? לרשימה המלאה