המנקות ניצחו: מעובדות קבלן לעובדות מועצה
רגע לפני השביתה המסתמנת, יש כבר כאלו שהצליחו לרשום הישגים: לאחר מאבק ארוך, המנקות של מועצה אזורית מרחבים שבדרום שהיו עד כה עובדות קבלן, הפכו להיות עובדות מועצה מן המניין ומקבלות תנאים סוציאליים מלאים
המשק הישראלי ובעיקר עובדי הקבלן בישראל נמצאים בדריכות לקראת אפשרות של שביתה כללית במשק בהוראת ההסתדרות אולי כבר בימים הקרובים. הסיבה לשביתה המתגבשת היא המאבק למען עובדי הקבלן - עובדים שבדרך כלל לא מקבלים את מלוא הזכויות הסוציאליות.
כתבות נוספות בנושא עובדי קבלן:
- כמה עובדי קבלן ברשויות? לממשלה אין מושג
- חדש: "בודקי שכר" ידאגו לעובדי הקבלן
- סלקום הפסידה: עובד הקבלן יקבל פיצויים
אמנם השביתה טרם החלה אבל יש כבר מי שרושמות הישגים - עובדות הניקיון של בתי הספר במועצה האזורית מרחבים שבדרום. אחרי שנים של מאבק ועבודה אצל קבלן הן הפכו לעובדות מועצה מן המניין. "היום אני הולכת לעבודה בראש מורם", סיפרה חנה דנינו שעבדה שלוש שנים בחברה קבלנית ולטענתה לא קבלה זכויות כלל וכעת היא עובדת מועצה.
במשך שנים הן חלמו על הרגע הזה, נאבקו, כתבו מכתבים ודרשו דבר שמבחינתן הוא בסיסי: זכויות. אבל אצל עובדי קבלן, כפי שקורה במקומות רבים בארץ, החברות לא מספקות את הזכויות הבסיסיות ועל כך ישנם טענות רבות ומאבקים. אלא שכעת, אותן 10 עובדות ניקיון רושמות ניצחון קטן והחלו חיים חדשים בעבודה. עד היום הן הרוויחו 23 שקל לשעה, ומעכשיו, כשהן עובדות מן המניין, הן מרוויחות 27 שקל לשעה. בנוסף הן נהנות מתנאים סוציאליים: פנסיה, קרן השתלמות ועוד.
"כשעבדתי אצל קבלן לא הייתי מקבלת את הדברים הבסיסיים ביותר, שלא לדבר על מתנות בחגים. פשוט כלום. הרגשתי מנוצלת, הרגשתי שכל יום אפשר לפטר אותי וחששתי שאשאר בלי עבודה. לכן, יצאתי למאבק להתקבל לעבודה כעובדת מועצה ובסופו של יום הוא נשא פרי. היום אני מרגישה שיש לי אמא ואבא, ש לי מוטיבציה ללכת לעבודה, יש לי עוגן, ואני לא צריכה לדאוג כל היום אם מנצלים אותי או לא. אני קמה בבוקר והולכת לעבודה בראש מורם" הוסיפה דנינו, אם לשניים וסבתא לשני נכדים.
כך גם מרגישה חברתה לעבודה, יפה מקרבי, בת 47, אם לארבעה ילדים שעובדת בניקיון כבר שנים. "כשעבדתי אצל הקבלן אף פעם לא הרגשתי בטוחה. זה גם לא היה כבוד גדול. אני רואה מה עובר על עובדים ועובדות קבלן בארץ. פשוט רומסים את כבודם. אלו אנשים שהולכים עם ראש מושפל. אני לא רציתי להיות חלק מזה, וכאן במועצה מצאתי אוזן קשבת והמהלך הצליח. אני מרגישה היום בטוחה במקום שלי, אני מרגישה שאני חלק ממשהו גדול. כולי תקווה שמעמדם של עובדי הקבלן במדינה ישתפר ויפה שעה אחת קודם, ושכל המעסיקים שעובדים מול הקבלנים ידרשו ויוודאו שעובדי הקבלן מקבלים את כל מה שמגיע להם".
ראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', שקיבל את הבנות כעובדות מועצה מסר: "בשיחות עם העובדות התברר כי הקבלנים העניקו להן רק את מה שהחוק מחייב ולא תגמול ראוי. הן הרוויחו שכר מינימום, ימי החופשה השנתיים היו מעטים, והתסכול שלהן היה רב ומיותר. חשוב לזכור שבזכות עבודתן הקשה והמסורה הילדים שלנו לומדים בסביבה נעימה. לכן, החלטנו לקלוט את כל מי שהיה עובד קבלן כעובד מועצה. קליטת העובדים הביאה להעלאת שכרם, תנאי עבודתם השתפרו, והם מקבלים את כל התנאים הסוציאליים. הרווח של העובדים הוא הרווח שלנו".