לקראת חנוכה: לאכול בריא - ובלי להשמין
הסופגניות והלביבות שאנחנו כה אוהבים בחנוכה אולי מאוד טעימות אבל עלולות לגרום לעלייה במשקל. איך נוכל להמשיך לאכול אותן בלי נזקים בריאותיים? דיאטנית מסבירה
חנוכה מגיע מהר ממה שציפינו לו - ואיתו המאכלים המזיקים. חשוב לזכור שהנזק מהם הוא שילוב בין העובדה שהילדים בבית ורעבים כל הזמן וגם קר יותר ורוצים לאכול יותר. אבל כמו בכל דבר, אם מתכוננים מראש - אפשר להמשיך ליהנות ממאכלי החג וגם לשמור על הבריאות.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
הבעיה המרכזית בחג היא כמויות השמן שנמצאות בשימוש. אמנם החג הוא רק 8 ימים - אבל כל כף שמן שווה כ- 100 קלוריות. וזה עוד לפני שדיברנו על המילוי שבדרך כלל מורכב מריבה, שוקולד או מתוק אחר שגם הוא פצצה קלורית.
עוד כתבות במדור משפחה בריאה
להישאר בריאים בחורף: 5 צעדים בטוחים
מה לאכול כדי לשמור על מערכת החיסון: 10 עצות
החורף מדכא אתכם? 7 מיתוסים בריאים
אפשר גם לאכול בריא
נקודות ה"אור" בחג הזה שאפשר לאכול בריא יותר בעיקר על ידי הכנה של הסופגניות בדרך בריאה יותר. אז איך עושים זאת?
מטגנים בשמן רותח ועמוק .
סופגים את השמן לאחר הטיגון .
מכינים אותן בגודל בינוני (כמו אגרוף) .
שמים רק כף ריבה (דווקא לא חייבים ריבה דיאטטית).
שמים רק מעט אבקת סוכר מעל.
לא שמים ציפוי שוקולד.
אוכלים רק אחת או שתיים ! (בכל החג. לא ביום..)
לא רק סופגניות
אבל חנוכה היא לא רק סופגניות ומיני בצקים מלאי שמן. כמעט ושכחנו את קיומן של הלביבות, שבאופן מסורתי עשויות מתפוחי אדמה, אבל למען הבריאות וגם הטעם, מומלץ לגוון ולהכין אותם ממרכיבים שונים. מה עוד יעזור להן להיות בריאות יותר?
אופים במקום מטגנים.
מוסיפים ללביבות לבן וגבינה.
שמים כתוספת רסק תפוחים במקום שמנת וסוכר .
מכינים לביבות אבל מרכיבים בריאים ומזינים כגון למשל מירקות (קישואים וכו') ואפילו מטונה.
מתכון לביבות טונה, בטטה ותפוחי אדמה
המרכיבים:
3 קופסאות טונה סטארקיסט בשמן קנולה (מסוננות.כדאי לשמור את השמן בצד לטיגון, ולהוסיף שמן קנולה בעת הטיגון על פי הצורך)
3 ביצים
תפוח אדמה גדול,שבושל במים והתרכך
בטטה בינונית, שבושלה במים והתרככה
2 כפיות מלח
1 כפית אבקת שום
1 בצל גדול קצוץ דק
קמח לבן (לציפוי הלביבות)
אופציונלי: לערבב 1 גביע יוגורט לבן 4.5% ועירית קצוצה בקערית, ולהגיש לצד הלביבות.
אופן ההכנה:
מקלפים את תפוחי האדמה שהצטננו. מעבדים את החומרים במעבד מזון, במהירות גבוהה. משהים כשעה במקרר.
מחממים את השמן במחבת רחבה. לוקחים כף מהתערובת, מניחים בצלחת קמח, יוצרים לביבה ומשטחים.
מניחים במחבת ומטגנים כל צד עד שמשחים.
מניחים על נייר סופג ומגישים חם.
כך תעברו את החג בלי להשמין
אל תשכחו כי בשלוש סופגניות קטנות יש יותר קלוריות מאשר באחת גדולה כי שטח פני הטיגון גדול יותר. אז אם אתם כבר אוכלים, תעשו חשבון פשוט.
טיגון בשמן עמוק עדיף על טיגון במעט שמן ( כי כשמכניסים את הסופגניה לשמן העמוק והרותח נוצר מיד קרום שמונע מהשמן להיספג אל תוך הסופגניה ).
למזלנו – סופגניות טעימות רק חמות, אז אם הן התקררו, פשוט ותרו עליהן.
הכותבת היא דיאטנית קלינית