שתף קטע נבחר

 

המבקר: נזקי ההון השחור גדולים בהרבה מהדיווחים

בכנס ירושלים לכלכלה וחברה התייחס מבקר המדינה להון השחור בישראל. "לא מדובר רק בהעלמות של 10 מיליארד שקל בחשבוניות פקטיביות - יש גם את הצד שמפסיד מהקטנת ההכנסות, אבל לאן הולך הכסף הזה?". צפי הגבייה של רשות המסים לשנת 2014 - יותר מ-253 מיליארד שקל

מה היקף ההון השחור בישראל? לדברי סגן שר האוצר לשעבר, ח"כ מיקי לוי "כל מספר שיזרק לחלל האוויר מקובל עלי. אף אחד לא יודע להצביע במדויק אם תגידו 180 או 220 מיליארד זה בסדר".

 

 

לוי, שדיבר בכנס ירושלים לכלכלה וחברה של לשכת רואי החשבון הוסיף: "אנו מעריכים שיש כרגע 10 מיליארד שקל העלמות מחשבוניות מזוייפות ו- 20-25 מיליארד שקל מפשיעה כגון סחר בנשים, ,סמים השתלטות על קרקעות והברחות כסף לחו"ל. אני לא מכיר משפחת פשע שאין לה 2 נותני שירותי מטבע שהיא סוחרת דרכם".

 

לדברי מבקר המדינה, יוסף שפירא, היקפי הנזק של ההון השחור גדולים בהרבה מהמספרים היבשים כגון העלמות של 10 מיליארד שקל מחשבונות פקטיביות. "זה לא רק הסכום הזה, יש את הצד שמרוויח ויש את הצד שמפסיד. כלומר זה גם הקטנה של ההכנסות אבל גם לאן הולך הכסף? מי שמוציא חשבוניות פקטיביות מדווח למס הכנסה? לא בהכרח. אז המעגל לא סגור, אתה יכול לתת חשבונית ובסופו של דבר לא להגיש דוחות".

 

המבקר התייחס גם לחובת דיווח לכלל אזרחי ישראל ואמר כי "חובת הדיווח צריכה להיות כללית ולא 5% ולא 20% ולא 80%, אלא 100%".

 

בתגובה ציין דודי גולדברג, נשיא לשכת רואי החשבון, כי רשות המסים בקושי מסתדרת עם כח האדם הקיים. "אם מחר שולחים ל- 80% מהמדינה חובת דיווח, מישהו צריך לקלוט את זה. מי יעשה את זה? הדבר הכי גרוע הוא שאתה יוצא במבצע ובסוף לא עושה עם זה שום דבר. אנחנו עובדים בחלק מהמטלות עבור רשות המסים. בגלל שאין מספיק כח אדם שם, מפילים את זה עלינו".

 

מבקר המדינה השיב כי "אכן צריך עוד תקנים, אך זאת לא סיבה שלא לקיים את חובת הדיווח הכללי. כך גם לדוגמה חוקי התעבורה, כל שנה יש עוד תקנות מצלמות וכו' אז תגיד בשביל מה צריך כ"כ הרבה תקנות אם אין מספיק שוטרים שיאכפו את זה? מתי ראית בפעם האחרונה שוטר שמכוון תנועה? ברשות המסים זה בולט עוד יותר. זה לא שוטר שעושה רפורט. פה מדובר בסכומים אדירים". לדבריו הצורך להגדיל את כח האדם ברשות המסים צריך להיעשות במקביל לדרישה מהציבור לדווח.

 

פחות דיווח יותר ביקורת

יו"ר רשות המסים משה אשר, הודה כי אכן קיימת בעיה קשה של כח אדם המשפיעה על התפקוד של הרשות, "שולחים את רשות המסים להילחם אבל בלי מספיק חיילים. ככל שנביא יותר אנשים נביא יותר תוצרים וזה יביא גם להקטנת נטל המס".

 

עם זאת, בניגוד לדברי מבקר המדינה, אשר מתנגד באופן נחרץ להחלת חובת דיווח כללי במשק. "חובת דיווח כללי זה עוד 2.5 מיליון איש במשקי בית. האם הם באמת ידווחו? לפעול ולא לאכוף, זה יוצר הרתעה שלילית." אשר הזכיר כי בשנה האחרונה שלחה רשות המסים יותר מ-100 אלף מכתבים לנישומים פוטנציאליים שקיים לגביהם חשד של אי דיווח וכתוצאה מכך נפתחו כבר 8,000 תיקים ושולמו עשרות מיליוני שקלים.

 

לדבריו, הרבה נושאים בתחום ההון השחור אינם קשורים דווקא בדיווח אלא בביקורת שנדרשת ובפעילות אינטנסיבית של חוקרי הרשות בתחומים כלכליים. "הבעיה של חשבוניות פקטיביות היא לא בעיה של דיווח , אלא בעיה של ביקורת. אנשים לא עושים סחר בנשים וסחר בסמים והימורים, אם הם לא יוצרים רווח כלכלי ואת הרווח הכלכלי צריך לחקור. הרוב המוחלט של ההון הלא מדווח בישראל הוא מעסקים רשומים, אלא שהם לא מדווחים על הכל. צריך את המומחיות בתחומים הכלכליים כדי לבדוק את הדברים הללו".

 

אשר ציין עוד כי בשנה שעברה רשות המסים גבתה 6 מיליארד שקל מעל האומדן המקורי וגם השנה צפויה גביה של 3-4 מיליארד מעל התכנון.

 

על פי צפי רשות המסים, הגביה בשנת 2014 תעמוד על 250 מיליארד שקל- מתוכם 122 מיליארד שקל מיסים עקיפים , 121 מיליארד שקל מיסים ישירים ו- 6 מיליארד שקל אגרות. כאמור, ההערכה הנוכחית היא שהגביה הזו תגדל ב 3-4 מיליארד שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מבקר המדינה
צילום: גיל יוחנן
צילום: יוסי זליגר
דודי גודלברג, נשיא לשכת רואי חשבון
צילום: יוסי זליגר
מומלצים