קבוצת דלק: מחיר הגז הטבעי בישראל הוא מהנמוכים בעולם
הערב נפגש הממונה על ההגבלים עם נציגי קבוצת דלק. גילה בוחן מחדש את הסדר הפשרה שגיבש עם דלק ונובל אנרג'י, במסגרתו התיר לחברות להמשיך ולהחזיק במאגרי הגז הגדולים תמר ולווייתן בכפוף למכירת אחזקותיהם במאגרים הקטנים יותר כריש ותנין
קבוצת דלק תציג הערב (ב') בפני הממונה על ההגבלים דויד גילה נתונים השוואתיים, המוכיחים לטענתה, שמחיר הגז הטבעי למשק המקומי הוא מהנמוכים בעולם, וזאת ביחס למדינות בעלות משטר פיסקאלי דומה לישראל.
- גילה הפיל את מניות הגז: רציו צללה ב-10%
- ליכט מזהיר משליטת גורם יחיד במשק הגז
- רשות החשמל לממשלה: להתערב בשוק הגז
- נדחתה ההצעה להטיל פיקוח על הגז הטבעי
- גז טבעי? רק 11 מפעלים מ-2,000 מחוברים
לפי הנתונים של דלק, המחיר הממוצע של יחידת אנרגיה (MMBTU) למשק בישראל עומד בטווח 5.5 ל-6 דולר, ואילו ברוב מדינות אירופה המחיר נע בין 9 ל-12 דולר. במזרח הרחוק הטווח גדול עוד יותר ונע סביב 13 עד 15 דולר ואילו בארה"ב, שמספקת את הצריכה שלה, המחיר נע בין 4 ל-8 דולר ליחידת אנרגיה כאשר משטר המיסוי שם נמוך בכחצי מזה שבישראל.
גילה בוחן מחדש את הסדר הפשרה שגיבש עם דלק ונובל אנרג'י, במסגרתו התיר לחברות להמשיך ולהחזיק במאגרי הגז הגדולים תמר ולווייתן בכפוף למכירת אחזקותיהם במאגרים הקטנים יותר כריש ותנין. במקביל, שוקל גילה להכריז על המונופול בקבוצת לוויתן - הסדר כובל, ולפנות לבית הדין להגבלים עסקיים בבקשה שיורה על פיצול הבעלות בין שני המאגרים.
לפי קבוצת דלק: "הנתונים ההשוואתיים מציירים תמונה ברורה לפיה מחיר הגז שנמכר למשק הישראלי הוא מהנמוכים בעולם, וזאת ביחס למדינות בעלות משטר פיסקאלי דומה".
לטענתם, "במהלך הכנת דו"ח שישינסקי הוחלט להשוות את שיעור המס בישראל ממנו ייהנה הציבור לזה הנהוג במדינות ה-OECD, השוואה אשר הביאה את חברי הוועדה להעלות את חלקה של המדינה מההכנסות (Government take) לכ-60%. השוואה דומה למחירי הגז הנהוגים במרבית ממדינות אירופה מעלה כי מחירי הגז בישראל הם נמוכים מהמחירים הנהוגים במדינות אלה, וכי ישראל נמצאת ברף התחתון של טבלת המחירים. בנוסף, מחיר הגז לתעשיה בישראל נמוך משמעותית בהשוואה למדינות ה-OECD".
במהלך סוף השבוע האחרון התראיין ברשת "בלומברג" שליח הבית הלבן לענייני האנרגיה במזרח התיכון, עמוס הוכשטיין, שם הוא אמר שישראל צפויה לייצא גז למצרים, ירדן וטורקיה במהלך השנים הבאות, כך שהקשרים החדשים בתחומי האנרגיה יעזרו להקל על חלק מהמתחים הדיפלומטיים.