שתף קטע נבחר
 

היועמ"ש בלם את בנט; צו ההרחבה לא אושר

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לא אישר את צו ההרחבה שהגיש שר הכלכלה לפיו הועלה שכר המינימום ל-5,000 שקל במגזר הציבורי בשל תקופת הבחירות. "עמדתי היא כי לעת הזו אין לכך מקום"

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לא אישר את צו ההרחבה שעל פיו הועלה שכר המינימום ל-5,000 שקל במגזר הציבורי.  בחוות דעת ששלח היום (ה') לראש הממשלה בנימין נתניהו, ציין כי ישנו קושי כשבתקופת בחירות מבקשים להרחיב הסכמים מעבר למה שמוסכם קודם לתקופת בחירות.

 

 

ויינשטין צייין כי הונחה בפניו בקשתו של שר הכלכלה נפתלי בנט להפעיל את סמכויותיו לפי חוק ההסכמים הקיבוציים ולהודיע על כוונתו להרחיב בצו את ההסכם הקיבוצי על המגזר הפרטי והציבורי גם יחד. "עמדתי היא כי לעת הזו אין לכך מקום", הוא מציין.

 

היועץ המשפטי לממשלה מפרט כי מכיוון שלא התגבשה עד עתה הסכמה בין המדינה להסתדרות הכללית בסוגית הקיבוע של שכר המינימום על שיעור של 52% מן השכר הממוצע ומאחר שהיא מחייבת את תיקון שכר המינמום, "אינני רואה כיצד ניתן לנהל הידברות ולקבל הכרעות מחייבות בנקודה זו לעת הזו בעיצומה של תקופת בחירות".

 

בין הנימוקים להחלטתו, וינשטיין מציין כי את העובדה כי מדובר בתקופת בחירות. "הקושי במהלך זה מתחדד משעה שהרחבה זו מבקשת להביא להעלאת שכר המינימום מעבר לעקרונות שהיו מקובלים על נציגי המדינה וההסתדרות טרם כניסה לתקופת בחירות".

 

מההסתדרות נמסר כי בעקבות הודעתו של וינשטיין, יו״ר ההסתדרות לראש הממשלה על מנת לאשר את שכר המינימום בחקיקה, במסגרת ועדת ההסכמות, במתווה שאושר על ידי ראש הממשלה. עניין שכר המינימום נחתם עוד לפני הכרזת הבחירות ואין שום סיבה ש-700 אלף משפחות ישלמו את מחיר המלחמות הפוליטיות".

 

האוצר: העלאה - רק חקיקה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נפגש בשבוע שעבר עם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ויו"ר נשיאות הארגונים הכלכליים, צביקה אורן, והודיע להם כי הוא תומך בהעלאת שכר המינימום בישראל. זאת, על פי המתווה להעלאת שכר המינימום במגזר הפרטי, שעליו הסכימו ניסנקורן ואורן בתחילת החודש. 

 

במסגרת המתווה נקבע כי המהלך יתבצע בשלוש פעימות: ב-1 באפריל 2015 יעלה שכר המינימום מ-4,300 שקל בחודש ל-4,650 שקל בחודש. לאחר מכן, תהיה העלאה נוספת ל-4,825 שקל ב-1 ביולי 2016 ולבסוף העלאה ל-5,000 שקל בחודש ב-1 בינואר 2017.

 

על מנת ליישם את הההסכם שאליו הגיעו ניסנקורן ואורן, על שר הכלכלה לחתום על צו הרחבה שיחיל אותו על כלל עובדי המשק. במשרד האוצר מתעקשים כי העלאת שכר מינימום תיעשה בחקיקה ולא בהחלטת ממשלה בלבד, על אף הודעתו של נתניהו.

 

ממשרד המשפטים נמסר, כי חוות הדעת אינה מונעת את העלאת שכר המינימום, בכפוף להסכמות בין ההסתדרות למדינה ולא באמצעות צו הרחבה. 

 

"הסכמה להעלות את שכר המינימום ל-5,000 שקת, אשר תתבצע בשלוש פעימות, כבר ניתנה על ידי הצדדים עוד לפני תקופת הבחירות - ועל כן אין מניעה מלעגן אותה בהסכם מחייב", נמסר. "באשר לקצב הפעימות ופריסתן – סוגייה אשר לא הוכרעה לפני הבחירות – הרי שהמו"מ בעניין זה חייב להיות מוגבל לפי עמדות הצדדים (המדינה וההסתדרות) טרם תקופת הבחירות. במסגרת הידברות זו, לא ניתן לעסוק בעניין קיבוע שכר המינימום במשק לטווח ארוך בשיעור של 52% מהשכר הממוצע במשק, בין היתר בשל העובדה שבעניין זה לא היו הסכמות לפני הבחירות.

 

כמו כן, לא ניתן לאשר את בקשתו של שר הכלכלה להודיע על כוונה להרחיב בצו הרחבה את ההסכם הקיבוצי שנחתם בין ההסתדרות לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. זאת, בין היתר, מן הטעם שההסכם שנחתם בין ההסתדרות לבין לשכת התיאום, לגביו נתבקש צו ההרחבה, חורג מן העקרונות שנציגי המדינה הסכימו להם לפני תקופת הבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
יהודה וינשטיין
צילום: גיל יוחנן
מומלצים