מצרים: ההילולה בקבר יעקב אבוחצירא - אסורה
בית המשפט באלכסנדריה אסר את קיומה של ההילולה על קבר רבי יעקב אבוחצירא, והורה למחוק אותו מרשימת אתרי המורשת ההיסטוריים של מצרים. במקביל, נדחתה בקשה ישראלית שהועברה לאו"ם להעביר את עצמותיו של הרב לקבורה בירושלים
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
במקביל דחה בית המשפט בקשה ישראלית שהועברה לאו"ם להעברת עצמותיו של הרב לקבורה בירושלים, בטענה שפתיחת הקבר נוגדת את עקרונות האיסלאם. "הבקשה של ישראל לאונסק"ו היא חד-צדדית ומתעלמת מהשלטונות המצריים הנוגעים בדבר", קבע בית המשפט, וטען כי מדובר בניסיון ישראלי לשנות את זהותה של "ירושלים הערבית" (מזרח העיר), "ולהנציח את המדינה היהודית בשטחים הפלסטיניים, תוך הפיכתה של אונסק"ו לצד בעניין".
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- לבם במזרח: לא קל להיות רב אמריקאי
- שקופות: כשדבורה רצתה הפסקה בהריונות/ רות קוליאן
- חולל בית קברות יהודי ביוון: "עוד שישה מיליון"
בית המשפט לא חסך את שבטו משר התרבות המצרי לשעבר בזמן מובארק, פארוק אל חוסני, שאף שהיה ידוע בעוינותו לישראל, החליט בשנת 2001 להכניס את האתר לרשימת העתיקות של מצרים. בפסק הדין הוגדרה ההחלטה כ"טעות היסטורית כבירה הפוגעת במורשת של העם המצרי". בית המשפט חייב את הממשלה למחוק את האתר מהרשימה, ולעדכן את אונסק"ו בנושא.
התושבים באזור מרוצים
מי שהביע שביעות רצון מהפסיקה הוא מגיש העתירה, אחמד מוחמד עטייה, שהגיש אותה כבר בשנת 2001, והמתין עד היום להחלטה בנושא. בעיתון "אל-יום א-סאבע" דווח כי פסק הדין התקבל בשמחה גם אצל עורכי הדין העותרים וגם בקרב התושבים.
תושבי אזור מתחם הקבר טענו כי הם סובלים מההילולה במשך שנים, בין היתר בשל העירוב בין גברים לנשים במתחם, והאלכוהול ששתו העולים לרגל. הם אף כעסו על הנורמליזציה עם ישראל כפי שהתבטאה בעצם קיומו של האירוע. עטייה טען עוד כי ההילולה היוותה עול עבורם ועבור כוחות הביטחון, שהיו צריכים לאבטח את העולים לקבר. עם זאת, כי יש אפשרות שיוגש ערעור נגד פסיקת בית המשפט.
ראשת הקהילה היהודית במצרים, מאג'דה הארון, אמרה לעיתון "אל-מיסרי אל-יום" כי מדובר בפסק דין "לא חוקתי", כהגדרתה, "כיוון שהחוקה מעגנת את זכותם של מאמיני שלושת הדתות המונותיאיסטיות לקיים את הפולחן הדתי שלהם".
היא מתחה ביקורת על הדרך שבה היהודים מציינים את המאורע בריקודים ושתיית יין, אולם הבהירה כי זכותם של היהודים במצרים לבקר בקבר. הארון גם יצאה נגד ההחלטה להוציא את האתר מרשימת האתרים ההיסטוריים במצרים: "זה יביא להרס של האתר, למרות שלנפטר יש מעמד רם בקרב היהודים", אמרה, והוסיפה כי היא מביעה שאט נפש מהקישור בין ישראל לבין המתחם: "מה הקשר של הרב אבוחצירא למדינה הציונית? הוא נולד ומת לפני שהיא נוסדה".
בשיאה הגיעו להילולה עשרות-אלפי מאמינים מישראל ומרוקו, אך בשנותיה האחרונות התדלדל מספר המשתתפים בה לכמה אלפים. מארגן ההילולה היה הרב יחיאל אבוחצירא, רב העיר רמלה ומצאצאיו של הצדיק, והיא התאפשרה בעיקר בזכות היחסים הטובים בין הקהילה היהודית לנשיא מובארק.
בשנים האחרונות, מאז שהתערער מעמדו של מובארק ולאחר מכן איבד את השלטון - נפסקה המסורת מאחר שלא היה ניתן להבטיח את שלום המאמינים. כיום הקבר שומם מאדם, והמקום סגור באופן קבוע, מאחר והקהילה היהודית במצרים למעשה איננה קיממת עוד. מלבד הסתננויות של מתפללים מעת לעת, לא מתקיימות בו תפילות מסורות.