לבם במזרח: לא קל להיות רב אמריקאי
שכר הלימוד לילד בישיבה מגיע ל-22 אלף דולרים, מצבם של יהודי אירופה מדיר שינה מעיניהם - וגם ישראל מעסיקה אותם יומם ולילה. אז למה הם לא עושים עלייה? "ישראל זקוקה לנו דווקא בארה"ב". כנס ה-OU פתח צוהר לעולמה של היהדות האורתודוכסית מעבר לים
יום שישי בבוקר, מלון דאבלטרי בעיירה טריטאון שמצפון לניו-יורק. צוות המלון פועל בזריזות כדי להסיר כל סימן שיסגיר שרק אתמול חגגו פה את חג המולד.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
בעוד כמה שעות ימלאו את המקום מאות רבנים מרחבי העולם, לצד מורות הלכה משפיעות ונציגי קהילות מארה"ב, ואין סיכוי שמה שיקבל את פניהם יהיו עצי אשוח וזרים מקושטים. אולי רוב האמריקנים הם נוצרים, אבל סוף השבוע הזה שייך לאיגוד האורתודוכסי (OU - Orthodox Union).
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- שקופות: כשדבורה רצתה הפסקה בהריונות/ רות קוליאן
- חולל בית קברות יהודי ביוון: "עוד שישה מיליון"
- בדרכי אביו: "הברסלב של אמנויות הלחימה". צפו
זה קורה פעם בשנתיים. חברי הארגון המוכר בעיקר בזכות מחלקת הכשרות שלו, שהפכה אותו למותג הכשרות הגדול ביותר בעולם - מגיעים מרחבי המדינה וגם מעבר לים, כדי להחליף דעות, לגבש מדיניות וגם לשמוע דבר תורה או שניים. ה-OU הוא הרבה יותר מארגון כשרות, ומאגד רבנים אורתודוכסיים על קהילותיהם ברחבי העולם (וגם בישראל), ועוסק בנושאי רווחה פנים-יהודיים.
כמו שבוודאי ניחשתם, המילה "ישראל" נזרקה לחלל האוויר לא מעט פעמים במהלך סוף השבוע הזה. האורתודוכסים בארה"ב, כך זה נראה, מתייצבים באופן בלתי מסוייג לצדה של ישראל, ואם הייתה להם זכות הצבעה, סביר להניח שב-17 במרס הם היו מצביעים "ליכוד" וימינה.
"אנחנו תומכים בישראל ב-100%", אומר בשיחה עם ynet אלן פייגן, מנכ"ל הארגון, אך מבהיר כי מדובר ב"עידוד משולי המגרש". לדבריו, "אנחנו לא חיים שם ולא משרתים בצבא ולכן לא יכולים לקבל החלטות בשביל ישראל, גם אם לפעמים אנחנו חושבים שהיא פועלת באופן פרובוקטיבי ללא סיבה".
לא עולים? זה למען ישראל
מי שהתייצב באופן נחרץ לימינה של ישראל הוא ד"ר אליהו עבאדי, הרב של קהילת ספרא במנהטן. בפאנל "נושאים שעומדים
לפתחה של הקהילה היהודית הבינלאומית", הוא קבע שאנטי-ציונות היא האנטישמיות החדשה - ותקף בחריפות ארגונים כמו "הקרן החדשה" ו"בצלם" שאותם הגדיר כאנטי-ישראליים, הצהרה שלא כל ישראלי היה חותם עליה.
אז מה עוצר בעדם לעזוב הכל ולעשות עלייה, אתם שואלים? אחד המשתתפים מסביר לי שהיהודים האמריקאים מאמינים שישראל זקוקה להם בארה"ב, כדי שישפיעו על מקבלי ההחלטות וישמרו על קיומה של ישראל, באמצעות הסיוע הכספי ובלימת ההצעות האנטי-ישראליות באו"ם.
הרב אבי ברמן, מנכ"ל ה-OU בישראל, מספר ש"לראות את הדאגה של יהודים בתפוצות לישראל ולתושביה, מחזק את הידיעה וההרגשה שעם ישראל הוא עם אחד, חזק ואיתן".
מלקולם הונליין: "אין עתיד ליהדות אירופה"
האורתודכסים האמריקאים חשים אחריות לא רק כלפי ישראל. גם המצב של אחיהם באירופה מדיר שינה מעיניהם. האנטישמיות הגואה ביבשת הוזכרה אף היא כאחד האתגרים הגדולים שיש להתמודד איתם.
מלקולם הונליין, שעומד בראש ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים הגדולים ונחשב לאחד היהודים המשפיעים בעולם, אמר באופן נחרץ ביותר בכנס, כי ליהודים אין עתיד באירופה לאור הגידול הדמוגרפי של האוכלוסייה המוסלמית ביבשת - וכבר אין דרך להיאבק בזה.
לא כולם מסכימים איתו. נורמן אייזן, שכיהן עד אוגוסט 2014 כשגריר ארה"ב בצ'כיה, אמר בשיחה עם ynet כי מדובר ב"הצהרה חזקה מדי" לדעתו, גם אם האנטישמיות ביבשת היא אכן אתגר קשה במיוחד. גם פייגן מודה שישנם "אתגרים עצומים" באירופה, ומזכיר כי הירידה במספר היהודים פוגעת ביכולתם להיאבק באנטישמיות. עם זאת, הוא מעריך כי "בעתיד יחיו הרבה יהודים בישראל ובצפון-אמריקה, ומעט מאוד במקומות אחרים".
"חסרה מנהיגות יהודית אמריקאית"
גם נושא ההתבוללות עלה לא מעט בכנס. רבים מהדוברים הביעו דאגה מכך שמספרם של היהודים בארה"ב הולך ויורד, וקראו לחזק את הזהות היהודית של הצעירים. הרב אפרים מירוויס, רבה הראשי של בריטניה, סיפר בדאגה כי 27% ממי שהצהירו על עצמם כיהודים בשנת 2011 - לא משתייכים לארגון יהודי כלשהו. לדבריו, גם רוב הישראלים החיים בבריטניה, רבבות במספרם, לא באים במגע עם הקהילות היהודיות.
פרט להתבוללות, יש נושא נוסף שמדאיג מאוד את האורתודוקסים - שכר הלימוד בישיבות ששבר שיאים בשנים האחרונות, והפך לנטל כבד על המשפחות היהודיות. שכר לימוד בישיבה אמריקאית עולה כ-22 אלף דולר בשנה, ולפי ה-OU משפחה זקוקה להכנסה של 150 אלף דולר בשנה על מנת שתוכל לשלוח ילד אחד לישיבה.
בעקבות זאת, הוכרז בכנס על קמפיין בעלות של מיליוני דולרים בניו-יורק לבדה, שנועד לטפל בבעיה ולשכנע את הממשל לסבסד את לימוד המקצועות החילוניים בישיבות. "זה ייקח זמן והרבה כסף, אבל זה גם ידרוש מאיתנו להפסיק לפחד", אמר פייגן.
דיוויד גרינפילד, חרדי שמכהן בחבר במועצת העיר ניו-יורק, מספר על היעדר מנהיגות יהודית. לדבריו, הקהילה היהודית נהנית אולי מהשפעה על קובעי המדיניות, אבל היא לא הצמיחה מנהיגים בעלי עוצמה, בניגוד לקהילת השחורים שלה יש מנהיגים כריזמטיים דוגמת אל שרפטון.
לדברי גרינפילד, היהודי הממוצע לא יידע לנקוב בשמו של מנהיג יהודי אחד אם ייפנו אליו ברחוב, ולכן על היהודים לטפח צעירים כריזמטיים למנהיגות - ולאו דווקא רבנות.