לפרי גליל אין זכות קיום - אבל אפשר לשנות זאת בקלות
למפעל פרי גליל אין זכות קיום במתכונתו הנוכחית, והוא פועל בחסד ולא בזכות. יש לא מעט פתרונות שיכולים לשנות את מצב המפעל - וכולם מתחילים בשינוי רמת הפריון שבו. כך ניתן לשנות את גורלו של פרי גליל כתכנית פיילוט שתשמש גם מפעלים נוספים
כל כמה שנים אנו עדים למשבר במפעל פרי גליל. פעם יש מחסור במימון השקעות, פעם חסר כסף למשכורות, ופעם המפעל אינו יכול לעמוד ברגולציה. כל המשברים האלה נובעים מאותה הבעיה: אין למפעל פרי גליל זכות קיום במצבו הנוכחי. כל סיוע ישיר שיסייע לו לצוף רק ידחה את הבעיה למשבר הבא, שיצוץ בעוד כמה שנים.
כתבות נוספות בנושא מפעל פרי גליל:
פרי גליל ייסגר; העובדים: "רה"מ, תתבייש"
האם זכות הקיום של המפעל מבוססת על הזרמות קבועות של המדינה והקלות רגולטוריות? האם בדומה לחולה סופני חייבים לחבר אותו למכשירים כדי שימשיך לחיות? אם כן, אולי עדיף לנתק אותו ולתת לו לגווע? נראה כי המצב הנוכחי רק מנציח את הבעיה ומאפשר לכל הגורמים להמשיך בחוסר מעש.
שיפור רמת הפריון
יש לא מעט פתרונות שיכולים לשנות את מצב המפעל לטווח ארוך, להביא אותו למעמד כלכלי איתן ולהרים את החולה על רגליו, ללא כל צורך במכשירי החייאה קבועים. הפתרון טמון בבעיה הקיימת במפעלים מסורתיים רבים בכלל, ובאזור הצפון בפרט: רמת הפריון.
התעשייה המסורתית בישראל, בחלקה הגדול, סובלת מרמת פריון נמוכה בהשוואה עולמית. במצב זה למפעל יש קושי להתמודד מול יבוא זול ממפעלים יעילים ומתקדמים בעולם, וגם מול מפעלים חדשניים ויעילים בישראל.
חשוב לזכור כי מפעל פרי גליל הוא מפעל בעל חשיבות כפולה: הוא משמש עוגן תעסוקתי חשוב בגליל המזרחי, ומהווה אמצעי להגברת התחרות ולהורדת יוקר המחיה מול החברות הגדולות השולטות במשק.
המתחרה המרכזי של פרי גליל בתחום הירקות הקפואים הוא חברת סנפרוסט, שנמצאת בבעלות תנובה. פרי גליל מייצר כיום את המותג הפרטי של שופרסל ומתחרה מול סנפרוסט ברשתות ובמכולות הפרטיות. ללא המפעל, סנפרוסט תשלוט בשוק ללא עוררין, ותהפוך למונופול המחזיק 90% משוק הירקות הקפואים.
תוכנית אסטרטגית שכוללת תהליך של להגדלת הפריון, ובכך מגדילה גם את שיעור הרווח הגולמי, יכולה לפתור את הבעיה. השיפור בשני מדדים אלה יאפשר למפעל לעמוד על רגליו ולהתחרות באופן שווה ומלא בשוק. אין כל היגיון בהזרמת כספים ללא תוכנית כזאת, שהרי כספים שהוזרמו אליו לאורך השנים לא יצרו את המהפך הנדרש בו.
התוכנית האסטרטגית מחייבת השקעות פיזיות בציוד ובמכונות חדישות, העלאה של רמת ההון האנושי במפעל באמצעות הכשרות מתאימות, סיוע טכנולוגי של מהנדסי מזון לשיפור איכות המוצרים, וכן סיוע במיתוג, שיווק ועוד. אך מעל לכל נדרשת מחויבות ונכונות של הנהלת החברה ובעליה לתהליך שינוי משמעותי שכזה.
הבראת פרי גליל - פיילוט
תהליך הבראה שבו מעורבים התעשייה עצמה, הממשלה, השלטון המקומי והאקדמיה יכול להבטיח את הצלחתו. יש לקחת את מקרה פרי גליל כאירוע פיילוט, שבו משתתפים גופים אלה יחדיו במטרה להקפיץ את המפעל בכמה רמות, ולהביא אותו לרמה של מפעל חדשני העומד בסטנדרטים בינלאומיים ומסוגל לייצא ולהתחרות מול חברות ענק בארץ ובעולם.
אין ספק שהשיפור וההתייעלות של המפעל יפתחו הזדמנות להגדלת היקף הפעילות והייצור שלו. בכך ינוצל היתרון לגודל הקיים בתחום, יגדל היקף התעסוקה וכן מגוון המועסקים במפעל, כולל תחומי מקצוע איכותיים.
בשלב הבא אפשר יהיה להעלות את רמות השכר, עקב הגדלת הפריון לעובד ועקב שדרוג איכות העובדים בהכשרה מקצועית מתאימה. התוצאה תהיה רווח כפול: תחרות חיונית בתחום לצורך הורדת יוקר המחיה, ומניעת הצורך בטיפול שוטף ומתיש כל כמה שנים, עקב משבר חוזר ובלתי נמנע.
הכותב הוא פרופ' בחוג לכלכלה במכללה האקדמית תל-חי