במקום אבא: הסבתא תשלם מזונות לנכדתה
הסכם בין זוג לא נשוי קבע התנהלות כספית ייחודית: האב ישלם רק 900 שקל בחודש. אמה של האישה ערבה להסכם וחויבה לשלם את ההפרש
גברים ונשים מעגנים את הזוגיות ביניהם ומתנים את המחלוקות הכספיות ביניהם בשלל הסכמים מקוריים: בני זוג לא נשואים חתמו על הסכם שקבע מראש שאם ייוולד להם ילד, האב ישלם לו מזונות בגובה 900 שקל בלבד. לימים אכן נולדה לשניים בת והאם תבעה מזונות גבוהים. אז מדוע חויבה הסבתא
לשלם את הפער?
חודשים ספורים לאחר החתימה על ההסכם, נכנסה האישה להיריון ותוך זמן מה בני הזוג נפרדו. בתם המשותפת נולדה ביוני 2006.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- נתקל בפֶסֶל ושבר רגל. הפיצוי: 301 אלף שקל
- הרג צעיר במועדון - וישלם לאמו 1.7 מיליון ש'
- הסוכרת של המילואימניק – בגלל בקת"ב בעזה
- פוטר יום לפני המילואים. הפיצוי: 64 אלף שקל
במאי 2005 חתמו בני הזוג על ההסכם שהסדיר את יחסיהם הרכושיים וקבע הוראות למקרה שייוולד להם ילד משותף. בהסכם נקבע כאמור שהגבר ישלם 900 שקל מזונות בחודש ויישא במחצית ההוצאות הרפואיות החריגות, ואם יצטרך לשלם מעבר לכך – האישה תשפה אותו (תחזיר לו את הכסף). אמה של האישה ערבה להתחייבויותיה וחתמה על כתב התחייבות.
תביעה
סכסוך נדל"ן: חויבה לשלם שכירות לגרוש שלה
עו"ד מאיה הדס
הליך גירושים הסתבך כשאישה התעכבה למלא את התחייבותה לרכוש את הדירה המשפחתית. השופט הגדיר את התנהלותה "תכסיסנות כתובּה"
בנובמבר 2013 הגישה הילדה באמצעות אמה תביעת מזונות נגד האב ודרשה תשלום של כ-3,000 שקל בחודש. לטענת האם, בשל העובדה שהיא והאב מעולם לא נישאו, ההסכם אינו תקף ולכן יש לחייב את האב מעבר ל-900 שקל. לדבריה, האב משתכר יפה בעוד שהיא מתקיימת מקצבת נכות של 2,100 שקל בחודש בלבד.
האב טען שעל אף האמור בהסכם הוא משלם מיוזמתו סכומים גבוהים מאלה שנקבעו, וכי סכום המזונות המבוקש הוא מופרז ואינו תואם את צורכי הילדה. לדבריו, מצבו הכלכלי הורע מאז שחתם על ההסכם, הוא פוטר מעבודתו ונעזר בהוריו.
באחד הדיונים בהליך, שהתנהל בבית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב, חויב האב במזונות זמניים של 1,650 שקל לחודש. משכך, הוא הגיש הודעת צד שלישי נגד חמותו – בדרישה שתחזיר לו את הכסף כמו שהתחייבה.
הסבתא ניסתה לנער מעליה את האחריות, וטענה כי התחייבותה נועדה רק לערוב לאם, ומאחר שאין להתחייבות האם תוקף (כיוון שלא היו נשואים), הרי שגם התחייבותה נעדרת חשיבות. עוד טענה כי היא אינה יודעת קרוא וכתוב בעברית ולא ידעה על מה חתמה.
התחייבות בלתי תלויה
השופט יהורם שקד ציין שמלכתחילה ההסכם לא הובא לאישור בית המשפט, ולכן אינו כובל את הילדה בכל הנוגע למזונותיה. הוא הוסיף שגם אם ההורים היו מביאים את ההסכם בפני בית המשפט, ספק אם היה מאשר את התנאים הקשורים למזונות ילדה שאז עוד לא נולדה בכלל.
נקבע שמאחר שהילדה לא כבולה להסכם, על האב לשאת במזונותיה, ולאחר בחינת מצבם הכלכלי של שני ההורים חויב האב במזונות של 1,650 שקל לחודש, ובמחצית ההוצאות הרפואיות והחינוך החריגות.
עם זאת, השופט דחה את טענות הסבתא. לדבריו, בהסכם נקבע במפורש כי התחייבותה לשפות את האב היא עצמאית ואינה תלויה בהתחייבות האם. לכן, גם אם התחייבות האם בטלה, אין זה משפיע על התחייבות הסבתא. השופט הוסיף וקבע שחתימת הסבתא על מסמך מעידה על שקראה אותו, הסכימה לאמור בו והייתה מודעת למשמעות חתימתה.
על כן, השופט קבע שהסבתא תחזיר לאב את כל המזונות שיצטרך לשלם מעבר לאמור בהסכם.
- לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת וצד שלישי: עו"ד אורן גולן
- ב"כ הנתבע: עו"ד חיים זוארץ
- עו"ד איל בר לב עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים