טלנובלה בתמונות: הצלם החרדי שמתעד חיים
ילדה מבוהלת בכיכר השבת, אברך עם סמארטפון בעצרת, ילדים שמציצים לעזרת הנשים: הצלם החרדי עזרא לנדאו מצלם מהבטן, ורוצה שתתרגשו כמוהו מהרגעים הקטנים. "יש ימים שזה מרגיש כמעט חוויה רוחנית - אני יוצא החוצה ורואה תמונות בכל מקום"
במשך שנים פיתח הצלם החרדי, עזרא לנדאו, את יכולתו לרגש דרך תמונת סטילס. שלא כצלמים חילונים, לנדאו בא "מבפנים", ועינית ההצצה לעולמם של תושבי השכונות החרדיות לא נחסמה בפניו, ולמעשה הייתה הצצה לעולמו שלו.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
תערוכת הצילומים"עולמות" - הראשונה של לנדאו, המוצגת בימים אלה ב"מרכז למורשת היהדות היכל שלמה" בירושלים – עוטפת את המבקר ברגעים נדירים שנתפסו בעדשת המצלמה, ומחברים עולמות שונים: חצרות חסידיות, תלמודי תורה, מגרשי משחקים. בתים ואנשים. התמודדויות, אתגרים, חומות וגשרים בתוככי החברה הישראלית והחרדית, עוברים כחוט השני דרך הצילומים, ומאפשרים לצופה לתת פרשנות אישית.
"כמעט בכל רגע כשאני פוסע ברחוב, אני מבחין בסיטואציה ששווה צילום", לנדאו אומר ל-ynet וערוץ 20, "אבל לא תמיד יש לי את האפשרות לשלוף את המצלמה. יש ימים שזה מרגיש כמעט חוויה רוחנית - אני יוצא החוצה ורואה תמונות בכל מקום, ממש אין-סוף מצבים סביבי - והתחושה שמלווה אותי היא שאינני יכול להכיל את מה שעיניי רואות".
"מרגיש את המצולמים"
עשרות שנים מתעד לנדאו אירועים חדשותיים: אסונות, מלחמות, פיגועים - לצד שמחות משפחתיות, חגים וחגיגות - מסמטאות מאה-שערים ועד לעמדות צה"ל בעוטף עזה. "לפני 15 שנים התחלתי לעסוק בצילום אמנותי, ובאמתחתי אלפי תמונות", הוא מספר. "במהלך השנים פנו אלי רבים בשאלה מתי התמונות יוצגו בתערוכה, אך הרגשתי שאני צריך להתבשל עם זה. לפני שנתיים התחלתי ללקט ולעשות סדר, והסתבר שאני יכול לעשות הרבה יותר מתערוכה אחת".
לנדאו פנה אל האוצרת, נורית סירקיס בנק, שאהבה את הרעיון, והתערוכה עלתה בזמן שיא של שבועיים. "מבקר בתערוכה אמר לי שעל כל תמונה אפשר לכתוב כמה פרקים של טלנובלה", הוא מציין בחיוך. לדבריו, הבעיה היחידה היא שלא כולם יכולים להבין את כל התמונות.
"מבקרים שמגיעים מהמגזר החרדי רואים עומק בתמונות ספציפיות, ואילו מבקרים שמגיעים מהמגזר הכללי רואים בתמונות אחרות את הנקודות החזקות. כדי להקל, נתתי שם לכל תמונה עם הרבה הומור, ואנשים צוחקים ובוכים גם יחד. המחזה מאוד מעניין, וזה קורה בגלל שהתמונות מציגות עולמות מקבילים".
מה התמונה הכי מרתקת מבחינתך?
"יש הרבה כמובן. אבל יש תמונה שקראתי לה 'הלוחשת לסוסים'. זאת תמונה שצילמתי בהפגנה בכיכר השבת בירושלים. רואים בה ילדה, ופרשי משטרה על סוסים שדוהרים מאחוריה. צילמתי אותה במצב לא כל כך פשוט, כששוטרים מפזרים את ההפגנה בצורה די אלימה. הילדה נשארה בודדה באמצע הכיכר, ומספיק להעיף מבט חטוף בפניה כדי להבין הכל.
"לפני כמה ימים נכנסתי לתערוכה, וראיתי אדם חרדי שבכה מול התמונה. וזה העניין. הבאתי לתערוכה תמונות שנתפסו ברגע קטן במצלמה, אך הן ממשיכות לדבר כמו בסרט. פעמים רבות נשאלתי אם התמונות נערכו בפוטושופ, ומיותר לציין שלא".
לדבריו, הצלם חייב להרגיש את מה שהמצולם מרגיש באותה שנייה. "כשאני מצלם, אני רואה את כל הסיפור בפריזמה של המצולם. כאן, למשל, ממש הרגשתי את מה שהילדה הרגישה ברגע ההוא. העניין הוא לחשוב הרבה מעבר לתמונה".
מה המטרה מבחינתך בהצגת התערוכה?
"למצוא נקודה מעניינת שתחבר בין מגזרים, שתחבר בין אנשים. אני רוצה לקרב ולעורר את הלבבות. למיצג ויזואלי יש עוצמה שאין בטקסט כתוב. אדם יכול לראות תמונה שתישאר אצלו בראש עד סוף חייו. כולנו חיים כשאינסוף תמונות רצות סביבנו, ובתמונה אחת אני יכול לשנות תפיסת עולם.
"אם אדם חרדי מתחבר לחילוני, והפוך: כשחילוני מגיע ורואה שלחרדי יש משפחה עם ילדים, והוא חווה שמחות וקשיים דומים, נוצר חיבור שלא יינתק בקלות. אני שומע את זה כל הזמן ממבקרים, וכל הפרשנויות האישיות על התמונות מתקבלות - כי הכל בעיני המתבונן. העיקר שננסה לחבר ולהצליח לחיות יחד, גם אם לא מסכימים. זאת התרומה הצנועה שלי, והלוואי שאצליח".
- תערוכת "עולמות" תוצג עד ל-15/1 במוזיאון לאמנות יהודית, גלריית המבואה של "היכל שלמה" בירושלים בין השעות 8:00-20:00. הכניסה חינם.
היכנסו לעמוד ה-VOD ולעמוד הפייסבוק - וקראו כאן על סופרמן - גיבור העל היהודי