פתאום צרפת זקוקה להאזנות סתר אמריקניות
לא מזמן תקפו צרפת וגרמניה את ארה"ב ואת הנשיא אובמה ודרשו להפסיק את האזנות הסתר והמעקבים אחר מיליונים מאזרחיהן. אלא שעתה משוועת צרפת למידע על ג'יהאדיסטים שנושאים את דרכונה וגרמניה עצמה כבר פנתה ל-NSA וביקשה פרטים על מאות מאזרחיה שיצאו להילחם בסוריה
"ארה"ב צותתה למרקל במשך יותר מעשור"
עוד חדשות בעולם :
בתום קרב צמוד: נשיאה ראשונה בקרואטיה
רב-עומאן: הסולטן גוסס וקרב הירושה בדרך
בשעה שהמדליף האמריקני אדוארד סנואודן, שחשף את ההיקף העצום של האזנות הסתר של ה-NSA, קופא עכשיו בקור הרוסי, אירופה רוצה עכשיו שסוכנות הציתות הטובה בעולם תעזור לה. ומה לגבי שמירה על זכויות הפרט? לא עכשיו. בשיאה של פרשת האזנות הסתר כתב העיתון הצרפתי "לה מונד" שה-NSA עקב במשך שנה אחר שיחות טלפון של 70 מיליון אזרחים צרפתים. הצרפתים לא ממש אהבו את זה בלשון המעטה.
מיד לאחר הפיגועים בפריז במערכת העיתון "שארלי הבדו" ובמרכול היהודי "היפר כשר", אמר מייקל היידן, לשעבר ראש ה-NSA וראש ה-CIA בממשלו של ג'ורג' בוש הבן, לרשת NBC האמריקנית: "דיברתי אתכם לפני 12 חודשים על מאגר הנתונים של ה-NSA, והבוקר הוא לא נראה מפחיד כל כך. אני לא אופתע אם אנשי המודיעין הצרפתי ירימו טלפונים למקביליהם האמריקנים ויבקשו מהם מידע על טלפונים ניידים שקשורים לפיגועי הטרור ועל השיחות שבוצעו מהם ברחבי העולם". נשיא ארה"ב אובמה כבר הודיע שהוא מוכן לסייע לצרפתים בכל דרך - והרמז ברור.
לא רק צרפת: SOS מברלין
צרפת איננה היחידה שפתאום צריכה את עזרת ה-NSA אחרי שמתחה ביקורת על פעילותו.
רק בחודש יולי הורתה ממשלת גרמניה לראש משרד ה-CIA בברלין לעזוב את המדינה. צעד זה ביטא את המשבר שפרץ בין שתי בעלות הברית בעקבות החשיפה של סנואודן שארה"ב צותתה לאזרחים גרמנים, כולל לקנצלרית אנגלה מרקל. אירועים מסוג זה קרו בתקופת המלחמה הקרה בין וושינגטון לבין מוסקבה, אבל לא עם גרמניה. מרקל אמרה בפרלמנט בברלין שתהיה הרעה בשיתוף הפעולה עם ארה"ב. "צריך לבנות מחדש את האמון", היא אמרה, והצליחה לסחוט התנצלות מהנשיא אובמה.
25 מיליארד דולר על ריגול אלקטרוני
במסגרת בקשתם העבירו הגרמנים לאמריקנים שמות, מספרי טלפונים ניידים, כתובות דואר אלקטרוני ונתונים רגישים אישיים אחרים. בכיר במודיעין הגרמני תיאר את היחסים כמו נישואים כושלים, אבל ציין שגירושים אינם בגדר אפשרות. הסיבה: יותר מ-550 אזרחים גרמנים יצאו לסוריה, ולפחות תשעה מהם ביצעו פיגועי התאבדות. הגרמנים מודאגים לא רק מאזרחי ארצם שטסו להילחם בסוריה ובעיראק, אלא מכל מי שמחזיק בדרכון אירופי ויכול לנוע בצורה חופשית לגרמניה.
מתוך 15 אלף זרים מ-80 מדינות שהצטרפו למלחמת האזרחים בסוריה, 3,000 לפחות הגיעו מאירופה.
מדובר במספר הגבוה ביותר של ג'יהאדיסטים שמחזיקים בדרכונים מערביים, שסוכנויות הביון והרשויות למלחמה בטרור צריכות להתמודד איתם.
ארה"ב היא המדינה היחידה המחזיקה במאגר נתונים כולל על כל הג'יהאדיסטים שנכנסו לסוריה. לשם השוואה: גרמניה הוציאה ב-2014 650 מיליון דולר על ריגול אלקטרוני. התקציב השנתי של ה-NSA וה-CIA הוא כ-25 מיליארד דולר. המאמץ האמריקני החל בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001 בשטח ארה"ב. לארה"ב יש עניין במעקב אחר אירופאים, בעיקר מוסלמים הקשורים לגורמי טרור קיצוניים, משום שאנשים הנושאים את דרכון האיחוד האירופי אינם חייבים אשרת כניסה כדי להיכנס לשטח ארה"ב ויכולים להסתובב בה בחופשיות.