שתף קטע נבחר

 

הבלתי משוחד. התובע שרדף צדק ושילם בחייו

אלברטו ניסמן החל לפני עשור לחקור את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994, שבו נרצחו 85 בני אדם. הוא הטיל את האחריות על איראן וחיזבאללה, ובשבוע שעבר קרא לחקור את הנשיאה קירשנר, שבעלה המנוח מינה אותו לתפקיד, בגין טיוח החקירה. היום נמצא מת בדירתו - בדיוק לפני שעמד להעיד בקונגרס. "אין סיכוי שהתאבד. מזכיר את תקופת החונטות"

"Yo puedo salir muerto de ésto" (אני עלול לצאת מת מזה) / אלברטו ניסמן, התובע המיוחד לחקירת הפיגוע בבואנוס איירס ב-1994

 

לאמריקנים היה את אליוט נס שהכניס את המאפיונר אל קאפונה לכלא, ולארגנטינאים את אלברטו ניסמן, לוחם למען הצדק שרכש לעצמו אויבים רבים במדינה ומחוצה לה - ושילם על כך בחייו.

  

"נשיאת ארגנטינה טייחה חקירת הפיגוע ב-94"

 

רק ביום רביעי האחרון קרא ניסמן לחקור את נשיאת ארגנטינה, כריסטינה פרננדס דה קירשנר, בגין טיוח חקירת מתקפת הטרור בבניין הקהילה היהודית (AMIA) בבואנוס איירס ב-1994. בפיגוע נהרגו 85 בני אדם.

 

רק בשבוע שעבר האשים את הנשיאה בטיוח חקירת הפיגוע. ניסמן (משמאל) וקירשנר (צילום: gettyimages, רויטרס) (צילום: gettyimages, רויטרס)
רק בשבוע שעבר האשים את הנשיאה בטיוח חקירת הפיגוע. ניסמן (משמאל) וקירשנר(צילום: gettyimages, רויטרס)
"כולנו ניסמן". מפגינים בבואנוס איירס (צילום: AP) (צילום: AP)
"כולנו ניסמן". מפגינים בבואנוס איירס(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ניסמן, שמונה לפני עשור לתפקיד התובע המיוחד לחקירת הפיגוע, טען שקירשנר ניהלה משא ומתן חשאי עם איראן במטרה להימנע מהענשת האחראים לפיגוע. לדבריו, כך קיוותה הנשיאה לקדם את היחסים המסחריים עם איראן: עסקות שבמסגרתן תייבא ארגנטינה נפט מהרפובליקה האיסלאמית, ותייצא לה דגן.

 

מי יקרא עכשיו את הדו"ח בן 300 העמודים?

האצבע המאשימה של ניסמן לא הופנתה רק לעבר הנשיאה קירשנר אלא גם לעבר מקורביה, בהם שר החוץ הקטור טימרמן.

"הנשיאה ושר החוץ זייפו את חפותה של איראן במטרה לשרת את האינטרסים הפוליטיים, המסחריים והגיאו-פוליטיים של ארגנטינה", טען ניסמן בשעה שהציג דו"ח בן 300 עמודים ובו ממצאי החקירה שלו. עוד הוא טען ש"פטירת האיראנים מעונש הייתה הוראה של הנשיאה שבוצעה על ידי טימרמן", במטרה לכונן קשרים גיאו-פוליטיים עם איראן בכל הקשור לסחר בנפט ובכלי נשק.

  

ניסמן ביקש משופט לזמן לחקירה את קירשנר ואחרים, בהם שר החוץ טימרמן, והיה אמור להתייצב היום לשימוע בדלתיים סגורות בפרלמנט. במהלך השימוע הוא היה אמור להסביר את האשמותיו הקשות נגד הנשיאה ומקורביה, אלא שזה כבר לא יקרה. הבוקר דיווחו בארגנטינה שניסמן נמצא מת ומוטל בשלולית דם בדירתו בקומה ה-13 בבואנוס איירס ולצדו אקדח 22 מ"מ ותרמיל של קליע. בהודעת המשרד לביטחון לאומי של ארגנטינה נמסר כי עשרה שוטרים מכוח המשטרה הפדרלית היו אמונים על אבטחתו של ניסמן, אולם נראה כי איש מהם לא היה בזמן מותו בסביבת דירתו בשכונת פוארטו מדרו בבואנוס איירס. עוד דווח כי מסמכי העדות שלו היו מונחים על שולחן העבודה שלו.

 

85 בני אדם איבדו את חייהם במתקפת הטרור על בניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
85 בני אדם איבדו את חייהם במתקפת הטרור על בניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס ב-1994(צילום: AFP)
לפי שעה לא ברורה עדיין סיבת מותו של ניסמן, אולם התביעה בארגנטינה מסרה כי ניתוח שלאחר המוות הראה שאף גורם חיצוני לא היה מעורב במותו. אחת ההערכות היא שהוא שם קץ לחייו, אולם לא מן הנמנע שגורם מסוים בממשל הארגנטיני הורה לחסל אותו בטרם ימסור את עדותו בפרלמנט ואת "האקדח המעשן" שיפליל את הנשיאה קירשנר ואת מקורביה בטיוח חקירת הפיגוע ב-1994. ניסמן היה בן 51 במותו, ורק לאחרונה אמר את המשפט "אני עוד עלול לצאת מהחקירה הזאת מת" לעיתון הארגנטינאי "קלארין".

 

האם איראן חידשה את מסע ההתנקשויות בעולם?

בשנת 2013 הגיש ניסמן כתב אישום שלפיו איראן וחיזבאללה תכננו את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית, אך טהרן מכחישה עד היום את מעורבותה. מוחסן רבני, נספח התרבות האיראני בבואנוס איירס לשעבר, ועלי פלחיאן, שר המודיעין האיראני לשעבר, נמנו עם החשודים במתקפה. גם אחמד וחידי, שר ההגנה לשעבר של איראן, חשוד בתכנון הפיגוע במרכז היהודי ואף הוכנס לרשימת המבוקשים של האינטרפול. התביעה בארגנטינה, בהובלת ניסמן, ניסתה במשך שנים לגרום להסגרת החשודים לארגטינה, אך ללא הועיל. האתר האמריקני "דיילי ביסט" העלה את ההשערה כי ייתכן שאיראן חידשה את מסע ההתנקשויות שלה ברחבי העולם נגד מתנגדי משטרה ונגד מי שעלול לפגוע בה ובתדמיתה.

 

ניסמן טען שאיראן ביצעה את הפיגוע הרצחני בבואנוס איירס כדי להעניש את נשיאה קרלוס מנם בגין השעיית שיתוף הפעולה הגרעיני בין שתי המדינות. לדבריו, ברגע שהוחלט לבצע את הפיגוע המטרה שנקבעה הייתה יהודית. "כשהם בוחרים לבצע פעולה נגד מדינה, ההתקפהתהיה בדרך כלל נגד מטרה יהודית. זו המטרה הראשונה", הוא אמר באחרונה לאתר The Times of Israel. 

 

עלתה לשלטון תחת ההבטחה להילחם בשחיתות ולהגן על הדמוקרטיה. קירשנר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עלתה לשלטון תחת ההבטחה להילחם בשחיתות ולהגן על הדמוקרטיה. קירשנר(צילום: gettyimages)
למרבה האירוניה, מי שמינה את ניסמן לתפקיד היה לא אחר מאשר בעלה המנוח של נשיאת ארגנטינה, נסטור קירשנר, שכיהן בעצמו בתפקיד נשיא המדינה הדרום אמריקנית בשנים 2007-2003. נשיא אחר שהיה מעורב בפרשה היה קרלוס מנם, שבשנת 2009 הואשם בשיבוש הליכי חקירה בחקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית, אך מעולם לא הורשע.

 

"דֶּזָ'ה ווּ של תקופת העלמות האנשים"

פרופ' אריה קצוביץ מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית פגש את ניסמן לפני כשלוש שנים במסגרת מחקר שהוא עורך. "פגשתי אותו במשרד שלו בבואנוס איירס", סיפר פרופ' קצוביץ ל-ynet. "ניסמן אמר לי בצורה מפורשת שאיראן וחיזבאללה עמדו מאחורי הפיגוע בבואנוס איירס ב-1994". המומחה הישראלי יליד ארגנטינה התייחס לאפשרות שהתובע המיוחד שם קץ לחייו ואמר שהסיכוי לכך קלוש. "אני לא אדם שמאמין לספקולציות ולתיאוריות קונספירציה, אבל האיש הזה היה אמור לתת היום עדות בקונגרס ולכן אין סיכוי שהוא התאבד".

 

פרופ' קצוביץ הביע חשש שבשעות האחרונות הביעו עוד רבים אחרים בארגנטינה, בייחוד ברשתות החברתיות, מפני חזרה לימים האפלים של משטר החונטות בשנות השבעים והשמונים של המאה הקודמת. "יש לנו דֶּזָ'ה ווּ של תקופת העלמות האנשים מתקופת החונטה", הוא אמר. "ניסמן האשים לא רק את הנשיאה קירשנר בטיוח חקירת הפיגוע אלא גם את שירותי הביטחון והמשטרה בבואנוס איירס. אם הנשיאה הורתה לחסל אותו אז היא מאוד טיפשה וגם אם לא האחריות עדיין רובצת לפתחה".

 

האם לאיראן הייתה יד במותו של התובע המיוחד? חמינאי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האם לאיראן הייתה יד במותו של התובע המיוחד? חמינאי(צילום: AFP)

מאז הדיווחים על מותו של ניסמן דובר רבות בתקשורת וברשת על לוחם הצדק שהיה מוכן ללכת עד הסוף. גם פרופ' קצוביץ התרשם בפגישתו עם ניסמן שמדובר באדם נחוש מאוד שמסמן לעצמו מטרה. "הוא נראה כמו אדם בטוח מאוד בעצמו ובמה שעשה. על הקיר במשרדו היו תלויות תעודות הוקרה על פועלו למען זכויות אדם ובמלחמה בשחיתות. אין לי מושג אם רצחו אותו או לא, אבל התחושה בקרב ארגנטינאים רבים, בייחוד אלה שחוו את משטר החונטות, היא שייתכן שבוצע כאן פשע בחסות המדינה. כל הפרשה הזו מזכירה סיפורים אפלים או סרטי מתח".

 

"הפרשה לא מוסיפה הרבה לכבוד של ארגנטינה"

האם הנשיאה קירשנר באמת מסוגלת לטייח חקירת פיגוע וגם להורות על רצח התובע המיוחד שמינה בעלה? פרופ' קצוביץ הודה שאין לו כל אפשרות לענות על השאלה הזו, אבל הזכיר כי דווקא קירשנר ובעלה נסטור שעלו לשלטון תחת ההבטחה להילחם בשחיתות ולהגן על הדמוקרטיה מפני הדיקטטורה הם אלה שבסופו של דבר נתפשים בציבור הארגנטיני כמי שפעלו להגביל זכויות אדם וחירויות. "זה בהחלט פרדוקס גדול. מי שהבטיחה להגן על הדמוקרטיה פעלה להגביל את חופש הביטוי במדינה ופנתה לכיוון של אוטוריטריות". בכל מקרה, הוא אומר, פרשת התובע המת והחשד לטיוח חקירת הפיגוע בבואנוס איירס ב-1994 לא מוסיפים הרבה לכבודה של ארגנטינה.

 

"אם שירותי המודיעין הצליחו לטייח חקירת פיגוע, למה שלא יצליחו לטייח רצח של תובע ולהציג את מותו כהתאבדות? ייתכן ששירותי המודיעין רצחו את ניסמן ללא ידיעת הנשיאה. גם אם כך קרה, הדבר יפגע מאוד בנשיאה ובממשלתה ערב הבחירות הבאות". 

 

חיזבאללה הואשם במעורבות בפיגוע בבואנוס איירס. נסראללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיזבאללה הואשם במעורבות בפיגוע בבואנוס איירס. נסראללה(צילום: AFP)

הרב מאוריסיו בלטר, נשיא כנסת הרבנים בישראל ורב קהילת אשל אברהם בבאר שבע, היה מראשי ארגון שהעניק תמיכה רוחנית למשפחות הקורבנות בפיגוע הטרור בבואנוס איירס לפני 20 שנה.

 

חוסר אונים בקהילה היהודית: "איש לא ימשיך בחקירה"

"בקהילה היהודית בארגנטינה יש תחושה גדולה של חוסר אונים", הוא אמר בהתייחסו למותו של התובע המיוחד ניסמן. "הייתה תקווה גדולה בקהילה לדעת מה קרה בפיגוע ושיתפסו את האחראים עליו. עכשיו שניסמן מת יש תחושה שאי אפשר להמשיך בחקירה ושאין מצב שמישהו ייקח על עצמו את העבודה של ניסמן".

 

הרב בלטר שותף לדעתו של פרופ' קצוביץ לפיה האפשרות שהתובע המיוחד התאבד קלושה ביותר. "זה נשמע מאוד מוזר שהאיש שם קץ לחייו אחרי כל מה שעשה ואמר ודווקא רגע לפני שעמד לתת עדות בקונגרס". לדבריו, בארגנטינה היו שמועות ודיווחים רבים על כך שניסמן קיבל איומים רבים על חיי משפחתו ועל חייו שלו. מוקדם יותר היום, איששה חברת הקונגרס מהאופוזיציה, פטריסיה בולריץ', את הדברים וסיפרה שניסמן קיבל איומים על חייו. "הרצח או ההתאבדות קרו במדינה שמחשיבה את עצמה לדמוקרטיה. אבל אותה דמוקרטיה לא הצליחה לקדם את חקירת הפיגוע בבואנוס איירס. תחושת חוסר האונים שרבים בקהילה היהודית חשים כיום מזכירה את אותה תחושה שהייתה בארגנטינה בתקופת הגנרלים. עברו כל כך הרבה שנים ועדיין לא העמידו איש לדין ואף אחד לא יושב עדיין בבית הסוהר על המעשים הנוראים".

 

הרב בלטר נולד באורוגוואי ושימש כרב בארגנטינה כ-12 שנה עד לעלייתו ארצה ב-1995. "מורי ורבי, הרב מרשל מאייר שהיה לוחם נגד שלטון החונטה ופעל למען זכויות אדם אמר משפט חשוב לפי 'בחברה שבה שותקים יכול להיות שלא כולם אחראים, אבל בשתיקה כולם שותפים", הוא סיכם את התחושה הכללית בארגנטינה בעקבותו של התובע שרדף אחר הצדק ושילם כל כך בחייו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages, רויטרס
ניסמן (משמאל) וקירשנר
צילום: gettyimages, רויטרס
מומלצים