בשלוש שנים: עלייה של 276% באבחון ברונכיוליטיס
בשנים האחרונות נרשמה עלייה באבחון ובתחלואה של ברונכיוליטיס בקרב ילדים עד גיל 3. מה הסיבות להתפרצות המחלה, מהם הסימנים המתריעים ומהו הטיפול שיעזור להקל? מומחה לרפואת ילדים מהמרכז הרפואי קפלן מסביר
בשלוש שנים האחרונות נרשמה עלייה של 276% בשיעור האבחון של ברונכיוליטיס - כשהמחולל העיקרי של המחלה הוא נגיף ה- RSV. במרכז הרפואי קפלן מדווחים כי שיעור האבחון עלה במקביל לעלייה בשיעור הילדים שנזקקו לאשפוז כתוצאה מהמחלה.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
מדובר בעלייה מ-38% מהילדים עם RSV שנזקקו לאשפוז בשנת 2011 ל- 76% בשנת 2013 ו- 58% בשנת 2014. כיום, 60 אחוז מכלל המאושפזים במחלקות ילדים הם בגלל ברונכיוליטיס.
ד"ר אביגדור חברוני, מומחה ריאות ילדים, המרכז הרפואי 'קפלן', מסביר על מהלך המחלה, הסימנים המתריעים והטיפול המומלץ.
עוד כתבות במדור הקלה על הנשימה בחורף
סקר: 77% מהילדים סובלים מקשיי נשימה - בחורף
צפו: איך לזהות ולטפל בקשיי נשימה בילדים - בחורף
מהו ברונכיוליטיס?
דלקת של הסימפונות המרוחקות של הריאה, הצורה הנפוצה ביותר של המחלה היא זיהומית ויראלית. ילדים עד גיל שנתיים נדבקים בקלות רבה יותר כי דרכי האוויר שלהם קטנות.
המחוללים הנפוצים הם וירוסים, ובמקרים נדירים גם חיידקים. RSV הוא ווירוס המחולל השכיח הרבה יותר ממחוללים אחרים. הוא נפוץ מאוד בעונה הזו בין החודשים נובמבר עד מרץ.
חומרת המחלה משתנה מילד לילד, ורוב הילדים יעברו את המחלה בלי שהוריהם אף ישימו לב. רק בדיקת דם עשויה לגלות כי קיימים נוגדנים למחלה, עשויה להצביע על כך שהילד חלה.
רק אחוז או שניים מהילדים, יגיעו לאשפוז בגלל המחלה ואפילו לטיפול נמרץ.
מי נמצא בסיכון גבוה ללקות בו ?
תינוקות עד גיל שנה. גם פגים, ילדים עם מחלות ריאה כרוניות, ילדים עם מוגבלויות נוירולוגיות, ילדים עם איחור בהתפתחות, מחלות חיסוניות, מחלות לב ועוד.
הילדים הנמצאים בקבוצת הסיכון זכאים לקבל חיסון נגד הנגיף בשנה הראשונה לחייהם.
מהם סימני המחלה?
בשלושת ימים הראשונים של המחלה הילדים עלולים לסבול מסימני הצטננות, כמו נזלת וחום לא גבוה. בהמשך מופעים גם שיעול, חרחורים, צפצופים, נשימה מהירה, חוסר תיאבון, אי שקט וקוצר נשימה (לעתים יש הקאות לאחר השיעול) ייתכנו גם דלקות בעיניים ובאוזניים.
התחלואה מתקדמת בצורת "עקומת פעמון" בהתחלה, זה קל, אחר כך מחמיר ואז ישנה שוב הקלה. משך המחלה משתנה מילד ילד. בצורה הקשה המחלה עלולה להימשך גם שבועיים.
מה הסימנים אליהם חשוב לשים לב?
הסימנים אליהם חייבים לשים לב והמעידים כי יש צורך בייעוץ רפאי דחוף הם מצוקה נשימתית חמורה, חוסר תאבון משמעותי, ירידה בערנות או הפסקת בנשימה. דווקא חום גבוה פחות אופייני מ-38.5 מעלות יכול להיות, אלא אם מדובר בסיבוך - בזיהום משני. בנוסף, רמת סטורצית חמצן בדם נמוכה - מחייבת פנייה למיון ואף אשפוז.
מה משך המחלה?
לרוב, המחלה נמשכת 4-10 ימים. התקופה הקריטית של המחלה היא ביומיים, שלושה הראשונים.
מהם דרכי הטיפול?
אין צורך במתן אנטיביוטיקה מכיוון שמדובר במחלה ויראלית. בעיקרו, הטיפול הוא תומך, ויש להשתמש בו לפי הצורך. הוא כולל אינהלציות מרחיבי סימפונות. אם יש התלבטות באבחנה בין תחלואה לבין RSV לבין אסתמה - ניתן לשקול - סטרואידים.
בנוסף, ניתן להשתמש באינהלציה במי מלח מרוכזים מסיילין היפארטוני 3 אחוז - מה שמקל על המחלה ומונע אשפוזים.
יש הורים המעידים כי מכשירי אדים מקלים על הסימפטומים של המחלה והנשימה של הילד. בנוסף, חשוב לשמור על תחזוקת המכשירים על פי הוראות היצרן.
חשוב לציין כי המרכז לבקרת מחלות בארה"ב מנחה את הורי הילדים הסובלים מקשיי נשימה, להשתמש במכשירי אדים כדי להקל על הילדים.
כיצד מונעים הדבקה?
שומרים על היגיינה, נשארים בבית עם חולים, מקפידים על אוורור הבית והעלאת הלחות בחדרים – הפעלת מכשיר אדים קר בחדר מסייעת הן לשמירה על לחות ובכל הקלה על הנשימה והן על אוורור הבית ובכך מונע הדבקה נוספת.
מומלץ להימנע מלשלוח ילדים למסגרות. אגב, שהייה בחללים סגורים או מאווררים היא זו הגורמת להפצת המחלות, כשהקור הוא פחות משפיע.
בנוסף, חשוב מאוד להשלים את כל החיסונים המומלצים.