סערת אוחנה: "מאז סאלח שבתי לא השתנה היחס של הציונות הדתית למזרחים"
פרישתו של כדורגלן העבר הגבירה את הביקורת על הבית היהודי. הרב דוד מנחם, מהרבנים המזרחיים הבולטים בציונות הדתית: "מפלגה אליטיסטית ומנותקת". ח"כ יחימוביץ': "השיח הגזעני כלפיו במפלגה היה מזעזע". דני דיין פרש: "סירבתי להצעה של בנט לקפוץ למקום 17"
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
כבר עם ההודעה על שיבוצו של כדורגלן העבר בעשירייה הראשונה לקראת בחירות 2015 פרסם הרב מנחם מאמר חריף תחת הכותרת "בית של גיעולים", ובו קרא להחרים את הבית היהודי.
צירופו של אוחנה עורר התנגדות של חברים פעילים ותומכים של הבית היהודי, בשל התבטאויות עבר ואורחות חייו, ובמחאה על הציפייה שיהיה "סלב שימגנט מנדטים". רבנים מתחו ביקורת על כך שאינו מייצג את הציונות הדתית, שאינו שומר שבת ושאינו מהווה דוגמה לחיי המשפחה. הרב אלי סדן, ראש המכינה הקדם צבאית בעלי, אף הודיע שאם השריון לא יבוטל - הוא ימליץ לתלמידיו לא להצביע לבית היהודי.
אבל לטענת הרב מנחם, הסיבה האמיתית למחאת הרבנים היא הסוגיה העדתית: "רבני הציונות הדתית אלופים בלמצוא סיבות למה אוחנה לא מתאים. אבל הסיבה היחידה להתנגדות היא שהוא מזרחי. לראיה, לקחו אדם שאינו שומר שבת רק בגלל שהוא מזרחי ואינטליגנט.
"אם בנט היה מביא אדם שמודע לבעיות חברתיות ומכיר את התרבות המזרחית, גם אשכנזי, הייתי אומר לו יישר כוח. שמעתי כאלה שמנפנפים בזה שאיילת שקד עיראקית, אבל היא לא יודעת לדבר עשר דקות על יהדות עיראק. מה לה ולעניינים חברתיים? הבית היהודי הפכה עם השנים למפלגה אליטיסטית, עשירה ומנותקת".
בהודעה שפרסם אוחנה נכתב: "שמחתי מאוד כשנפתלי בנט פנה אליי, והצטרפתי למפלגה מתוך רצון גדול לתרום ולעזור לחלשים בחברה, אך ראיתי מאז יום אחרי יום מתקפות חוזרות ונשנות כלפיו וכלפיי, מתקפות שפגעו בי ובמשפחתי למרות כוונותיי הטובות - ואין לי שום רצון שהשר בנט ובטח לא משפחתי ייפגעו בגללי".
גם בתוך המערכת הפוליטית עסקו בנושא. ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה את הבית היהודי בפוסט בפייסבוק: "הבית היהודי הלבן. אני מודה שצר לי על אלי אוחנה. הוא נפל קורבן למתקפה שחלקה אולי מוצדקת, נגד תרבות הסלבס בפוליטיקה, אבל רובה סתם גזענית. השיח הגזעני האלים בשורות מפלגת הימין הקיצוני הזאת כלפי אוחנה היה פשוט מזעזע. גם מצד אלה שנשאו גזענותם בגאון ובבוטות, וגם מצד אלה שניסו לגונן עליו בפטרונות בטענה שהוא דווקא 'אינטליגנט'".
עידן פ' אבידני, פעילה במטה למאבק בגזענות מטעם הקשת הדמוקרטית המזרחית, טוענת שהבעייתיות של הסוגיה העדתית רחבה הרבה יותר מאשר ויכוח נקודתי בציונות הדתית. "כניסתו של אלי אוחנה לפוליטיקה מראה שהגזענות עדיין מושרשת עמוק בחלקים גדולים מהחברה הישראלית", היא אומרת. "קשה להתעלם מכך שיש לכך קשר הדוק למוצאו ולמראהו. יש לנו עוד הרבה מה לעשות בכדי להיאבק בגזענות שמצויה בכל תחומי החיים, מחברה ועד פוליטיקה".
ובתוך כך, דני דיין, ראש מועצת יש"ע לשעבר שהגיע למקום ה-21 בפריימריז בבית היהודי, צייץ בצהריים בחשבון הטוויטר שלו: "דחיתי את הצעתו של נפתלי בנט להקפיץ אותי למקום ה-17 ברשימה לכנסת. ביקשתיו להסיר את שמי כלל. מאחל לאביחי בוארון שנותר במקום זה הצלחה כח"כ". ל-ynet אמר דיין: "הניסיון להשתמש בי כדי להזיז מועמד פחות נוח ברשימה הוא בעיניי מבזה ומשפיל. ברשימה שאלה הם שיקולי הרכבתה אין לי עניין להופיע".
מהבית היהודי נמסר בתגובה: "דני דיין הודיע כבר לפני כמה ימים בכתב כי ילך למפלגה אחרת. לאחר שסורב, ביקש לחזור לבית היהודי למקום גבוה, אך הוצע לו להסתפק במקום ה17".