שתף קטע נבחר
 

מבשלים ביחד: שימוש נכון, תחזוקה וניקיון לכיריים

למי מתאימים כיריים על גז ומי ייהנה יותר עם כיריים חשמליות. וגם מה ההבדלים במחיר? המקצוענים עם כל המידע שאתם צריכים

מה כדאי, כיריים על גז או כיריים חשמליות? תלוי את מי שואלים. אם אתם לא בשלנים גדולים, אוהבים את המטבח שלכם מעוצב ובעלי תקציב, לכו על אינדוקציה. אם אתם חובבי בישול, מעדיפים להבה אמיתית והבטיחות באמת חשובה לכם, כיריים מגז הם הפתרון עבורכם. קבלו השוואה ועצות לתחזוקה שתשמור על הכיריים ועל הבטיחות שלכם. וגם: כמה זה עולה.

 

עוד בנושא:

סדר בגז: על מה אחראי הספק ועל מה הצרכן

שוק הגז פרוץ: כיצד נמנע את האסון הבא

 שימוש נכון ובטוח במכשירי חשמל בבית - כיצד?

 

כיריים מגז: הכי זול והכי טוב לבישול

כיריים מגז היא האופציה הנפוצה בישראל עם כ-2 מיליון משקי בית הצורכים גפ"מ (גז פחמימני מעובה - המוכר כגז בישול). כדאי לדעת איך משתמשים נכון בכיריים אלו וכיצד יש לנקותן.

 

ניקיון: "הניקוי של כיריים אפשרי תוך שימוש במרבית חומרי הניקוי", אומר יוסף אהרון טכנאי גז מגז תבור.

 "מי שרוצה לחסוך יכול להסתפק גם בניקוי באמצעות סקוטש וסבון כלים כדי להסיר את מרבית הכתמים".

 

אהרון הוסיף שחשוב להקפיד לנקות את הכיריים כשהכתם טרי ולא לתת לשכבות להצטבר מה שיקשה על הניקוי ויגרום לשימוש בריבוי נוזלים. "צריך להיזהר מלהרטיב מדי את התחתיות של המבערים (דיזות), כי זה הורס אותן", הוא אמר. "חשוב להקפיד על הימנעות מהכנסת חלקי הכיריים למדיח הכלים בזמן שהם חמים, מפני שזה יכול לגרום להם 'להתעוות'".

 

"הטעות הנפוצה היא להשתמש ביותר מדי חומרי ניקוי ולהרוס את הכיריים", אומר ירון משה מירון משה שרותי גז. "אני נתקל הרבה פעמים בתקלות ובסתימות שנגרמו כתוצאה משימוש יתר בחומרי ניקוי. זה גורם לנזק בחיישני הבטיחות. ברגע שמנקים את הלכלוך מיידית, לא צריך שום חומר. אם הלכלוך התייבש עדיף לשפשף קצת יותר עם מים וסבון כלים, ולא להשתמש בחומרי ניקוי חזקים".

 

תחזוקה ובטיחות: "כיום התקן מחייב שברגע שהלהבה נכבית, אספקת הגז נעצרת", אומר אהרון. "לכן, ההמלצה היא שכל מי שיש לו כיריים מעל ל-10 שנים, והם לא על פי התקן, שיזדרז להחליף אותן, כי הן ממש מסוכנות. כיום, ניתן להחליף בעלות של כ-450 שקל כיריים לגז, וזו סיבה מספיק טובה להתחדש ולשמור על הבטיחות".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הוא הוסיף כי אחת לחמש שנים חברת הגז מספקת בדיקת תקינות. "מומלץ לבצע בדיקה כזו לעתים יותר תכופות, ובמיוחד אם יש ריח של גז", אמר אהרון.

 "ברגע של חשש לדליפת גז חשוב לסגור מיידית את הברז. באופן כללי, מטעמי בטיחות ההמלצה היא לסגור את ברז הגז מיד בסיום השימוש. זה שומר על תקינות המערכת, ומונע דליפות לאורך שנים".

 

במוקד השירות של המקצוענים מזכירים :"ספק הגז שלכם הוא שאחראי על הבדיקה התקופתית, אך במקרה של חשש לדליפה, כדאי במקביל להודיע לספק וגם להזעיק טכנאי מוסמך. אסור להתמהמה עם סכנות בטיחות. בחלק מהמקרים תוכלו להתקזז על עלות התיקון מול חברת הגז עם הצגת החשבונית. במקרה של דליפה בנוסף לסגירת הגז חשוב לאוורר את הדירה ואף לפנותה, כמובן שבשום מקרה אסור להדליק אש גלויה בבית וכן להימנע משימוש במכשירים חשמליים ובטלפון הנייד".

 

בשתי שורות: "הפתרון הזול ביותר והטוב ביותר מבחינת תוצאות הבישול", מסכם אהרון. "חשוב להקפיד על כללי הבטיחות ועל עמידה בתקנים, אך זה הפתרון האידיאלי מבחינת תמורה וביצועים".

 

כיריים חשמליות: טרנדי, אסתטי - אך יקר

קיימים שני סוגים של כיריים הפועלות על חשמל. מה ההבדל ביניהן? אהרון: "הסוג החשמלי הרגיל הוא זול יותר ופשוט יותר להתקנה. הוא אינו מחייב שימוש בסט סירים מיוחד והחום הנפלט ממנו הוא פחות חזק. האינדוקציה היא מערכת המחייבת בבית חיבור לתלת-פאזי. הטמפרטורה הרבה יותר גבוהה, כך שניתן להגיע עם כיריים אלו לביצועים טובים יותר מבחינת הבישול. עלות האינדוקציה גבוהה משמעותית, וגם התחזוקה שלה יקרה".

 

ניקיון: משה: "מבחינת ניקוי אין הבדל בין סוגי הכיריים החשמליות. לגביהן, עדיף לנקות עם חומרים ייעודיים לכיריים האלה".

 

אהרון: "לא ניתן לנקות כשהמשטח חם, וחובה לחכות עד שהוא יהיה קר לחלוטין. מצד שני, קל לניקוי יחסית, כי כל מה שצריך לעשות הוא להעביר מטלית תוך שימוש בחומר ניקוי ייעודי ירוק (ללא חומצות) שהוא זול יחסית (כ-50 שקל לליטר). ניתן גם לנקות עם סקוטש וסבון כלים, והוא מאוד נוח לניקוי. אין חשש לנזק בשימוש עם חומרי ניקוי, וכדאי רק להימנע מלהרטיב את אזור המפסקים, שם פחות שכיח ממילא לשפוך נוזלים".

 

תחזוקה ובטיחות: "המשטח עצמו חזק יחסית, ולא נשבר בקלות, וגם אם נופל עליו סיר הוא עמיד", אומר אהרון. "צריך ממש שימוש אלים בשביל לפרק אותו. מבחינת גופי החימום, ברגע שאחד מהם מתקלקל עלות ההחלפה היא מאוד גבוהה ומגיעה לכדי חצי מעלות הכיריים עצמם".

 

משה מוסיף: "האינדוקציה הרבה יותר בטיחותית. ברגע שאין על גוף החימום סיר, אין סגירת מעגל ואז הוא מתנתק. הוא הרבה יותר בטיחותי מהקרמי".

 

אהרון: "בשונה מכיריים מגז שבהן רואים את הלהבה, מה שמשמש לרוב גם כאמצעי התראה, בכיריים חשמליות קל יותר לשכוח את הלהבה דולקת. בנוסף, ברגע שמזיזים סיר ונוגעים במשטח יכולים לקבל כוויה מאוד קשה. ההדלקה של הכיריים האלו היא יותר קלה מהצתה של כיריים מגז, מה שיכול לגרום להדלקה מבלי לשים לב. הדבר מסוכן במיוחד אם יש חפץ כלשהו על הכיריים. בנוסף, ניתן לשכוח את גוף החימום דולק וללכת לישון או לצאת מהבית. בשונה מלהבת גז שנכבית בזמן שמים גולשים מהסיר, האוכל שבסיר בכיריים חשמליות יכול להישרף ויהיה קשה לשים לב לכך".

 

בשתי שורות: "אינדוקציה היא בעיקר טרנד מאוד יקר ולא משתלם והוא פופולארי בעיקר בקרב אלו שלא אוהבים לבשל", אומר אהרון. "מבחינת תוצאות הבישול, הלהבה שלו לא משתווה לתוצאות של להבה טבעית ובשלן אמיתי יתאכזב מהביצועים".

 

מחליפים כיריים? כמה זה עולה?

גז: כיריים רגילות עולות החל מ-450 שקל. התיקונים יחסית זולים בכיריים אלו וגם עלות השימוש פחותה מכיריים חשמליות.

 

כיריים חשמליות רגילות: עלות הכנת התשתית החשמלית היא כ-1,000 שקל, ועוד כיריים שעולות החל מ-1,000 שקל.

 

אינדוקציה: "חייבים שיהיה בבית תשתית של תלת פאזית", מסביר אהרון.

 "אם אין, עלות הכנת התשתית היא כ-3,000 שקל (בהנחה שיש אפשרות כזו בבניין). עלות הכיריים היא החל מ-2,500. עלות התיקון גבוהה יותר, וגם עלות החלקים. צריך לקחת בחשבון גם את עלות סט הסירים הייחודי המתאים לחימום בכיריים אלו, שהיא גם גבוהה יחסית".

 

מחפשים טכנאי גז מוסמך? לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים