הממשלה לא עובדת - הגירעון ירד
הגירעון ירד מ-28 מיליארד שקל ל-26 מיליארד לאחר שהממשלה סיימה את ינואר עם עודף תקציבי של 5.3 מיליארד שקל. ככה זה כשהממשלה פועלת לפי תקציב מעבר
>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
העודף התקציבי נובע מירידה של 3.2% בהוצאות משרדי הממשלה ביחס לינואר 2014 ומעלייה של 2.3% בהכנסות המדינה לעומת ינואר אשתקד. עודף זה אופייני לחודש ינואר, שבו נרשמות בדרך כלל הכנסות גבוהות מהרגיל ממסים ואגרות והוצאות נמוכות מהרגיל של משרדי הממשלה.
ההכנסות הגבוהות נובעות מכך שבחודש דצמבר, החודש האחרון לשנת מס, נוהגים נישומים רבים לדווח על הכנסות שעליהן לא דיווחו לאורך שנת המס. ההוצאות הנמוכות נובעות מכך שמשרדי הממשלה עדיין לא מספיקים להוציא לפועל את התכניות לשנה החדשה, ובשל כך אינם יכולים לעשות שימוש בכסף שיועד בתקציב המדינה לאותן פעולות ולאותן פעולות בלבד.
החשבת הכללית מאשרת כל הוצאה
השנה נרשמה ירידה חדה במיוחד בהוצאות, בשל הקדמת הבחירות. מכיוון שהממשלה היוצאת התפרקה לפני שהספיקה להעביר תקציב לשנת 2015, פועלת הממשלה כיום בתקציב מעבר. תקציב זה מנוהל על ידי החשבת הכללית במשרד האוצר ובמסגרתו מקבל כל משרד מידי חודש אישור להוציא 1 חלקי 12 מהסכום שהוציא בשנה שעברה.
החשבת הכללית גם נדרשת לאשר כל הוצאה על מנת לוודא שהממשלה תוציא כסף רק על הפעולות החיוניות ביותר כמו תשלום משכורת, החזר חובות ותפעול שוטף של שירותים חיוניים לאזרח. ניהול שכזה גורם באופן טבעי לירידה בהוצאות הממשלה ולירידה בגירעון.
מנגד, הגידול בהכנסות המדינה ממסים היה קטן יותר השנה, מכיוון שרמות המס לא עלו במעבר משנת 2014 לשנת 2015. העלאות מס גורמות בדרך כלל להכנסות גבוהות יותר בחודש ינואר מפני שהנישומים ממהרים לרשום כמה שיותר הכנסות בחודש דצמבר, כדי לנצל את חלון ההזדמנויות לפני שמעלים את המס.