מחקר בי"ל ענק: במבה בגיל הרך מונעת אלרגיות
חוקרים גילו ששיעורי האלרגיה לבוטנים, שעלולה להיות קטלנית בעיקר בגיל הרך, עלו במדינות שהמליצו על הימנעות מאכילת מוצרי בוטנים בגיל זה ושדווקא בישראל, כאן אין המלצות הימנעות, היו שיעורי האלרגיה נמוכים פי כמה. הסיבה - חטיף הבמבה הפופולרי כאן. כך החל מחקר הבמבה הגדול שהוכיח שצריכת בוטנים בגיל הרך רק מסייעת בהפחתת האלרגיה
חשיפה של ילדים מגיל צעיר לבוטנים ומוצרים המעלים אותם - מורידה את אחוזי האלרגיה. כך עולה ממחקר ענק שבוצע בבריטניה ותוצאותיו מפורסמות היום (ג') בניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
על פי הסטטיסטיקות, מספר הילדים האלרגיים לבוטנים הולך וגדל עם השנים. כך למשל, בבריטניה אחד מ-50 ילדים הוא אלרגי. בעשר השנים האחרונות, שולש מספר הילדים האלרגיים לבוטנים בצפון אמריקה, וכיום ניתן למצוא מקרי אלרגיה לבוטנים גם באסיה ובאפריקה. במקרים חמורים אלרגיה עלולה לגרום לשוק אנאפילקטי ואף למוות.
במשך שנים, רופאי ילדים ומומחים לאלרגיה יעצו להימנע כליל מלתת בוטנים לילדים בגילאים צעירים. אבל החוקרים טוענים עכשיו כי ההפך הוא הנכון. המחקר שנערך בקינגס קולג' בלונדון מצא כי חשיפה בגיל צעיר לבוטנים, עשויה דווקא להפחית את האלרגיה באופן דראסטי.
הרעיון למחקר החל כאשר החוקרם בחנו את הנתונים לגבי אלרגיה לבוטנים במדינות שונות בעולם. הם הבחינו שבארצות-הברית, באנגליה ובמדינות נוספות בהן רופאים יעצו להורים שלא לחשוף את ילדיהם לבוטנים או מוצריהם בגיל הרך, עלו אחוזי האלרגיה והגיעו לכ-1.4% מכל אוכלוסיית התינוקות. במקביל, גילו החוקרים שבישראל היו רק 0.17% מכלל התינוקות אלרגיים לבוטנים.
בדיקה מהירה גילתה שחלק בלתי נפרד מתזונתם של התינוקות בישראל כולל את החטיף במבה של אוסם. וכך בדיוק התבצע המחקר. החוקרים קנו כמויות עצומות מהחטיף והחלו לתת אותו למאות תינוקות במשך ארבע שנים.
קראו עוד על אלרגיה
כשהמזון עלול להרוג: מה עושים בהתקף אלרגיה?
סובלים מאלרגיה למזון כלשהו? שיטת ריפוי חדשה
הימנעות מוחלטת מבוטנים - מובילה לעלייה באחוזי האלרגיה
המחקר שנחשב לאחד הגדולים מסוגו, כלל 640 ילדים בגילאי 4-11 חודשים שנחשבו כבעלי סיכון גבוהה ללקות באלרגיה לבוטנים, בגלל שיהיו אלרגיים לביצים או פיתחו תופעות של אלרגיה עורית.
עד שהיו בני 5, מחצית מהילדים קיבלו מזון שהכיל בוטנים פעמיים בשבוע, כשהמחצית השנייה לא קיבלה כלל בוטנים. כשהילדים הגיעו לגיל 5, רק אחוז אחד מתוך אלה שאכלו בוטנים באופן קבוע היו אלרגיים אליהם בהשוואה ל-17 וחצי אחוזים בקבוצת הביקורת. פרופ' גדעון לק, החוקר הראשי, אמר כי הימנעות מהמזון הכולל בוטנים היא זו שגרמה לעלייה באלרגיה.
למה זה קרה? אחד ההסברים של החוקרים היה כי תינוקות ישראלים אוכלים במבה, המכילה בוטנים, כבר בגילאים צעירים מאוד, לעתים אפילו לפני גיל חצי שנה. לדברי החוקרים הרציונל הוא פשוט, אי אפשר להיות אלרגיים למזונות, אם אתם לא נחשפים אליו. לדבריהם, מערכת החיסון של ילדים תוכל להתמודד טוב יותר בחשיפה מבוקרת למזונות מאשר הימנעות מוחלטת.
"אחת הסיבות להימנעות מאגוזים במהלך השנים, היא הנחיות של מערכות הבריאות הבריטיות והאמריקניות, החל משנות ה-80 וה-70 שטענו כי אכילת של בוטנים שלמים עלולה להוביל לחנק. מאז ההורים נמנעו כליל מלתת בוטנים לילדים ואכן נראה שבשנים האלה חלה עלייה של האלרגיה לבוטנים ואגוזים", הוא אומר.
למרות התוצאות האופטימיות, החוקרים מנסים לענות על 2 שאלות חשובות נוספות: האם החיסון מאלרגיה יחזיק מעמד לאוורך זמן, ושאלה שנייה היא האם ניתן להשליך על מזונות נוספים את אותו היחס?
בנוסף עולה השאלה האם ניתן לחשוף אנשים שהם כבר אלרגיים לבוטנים באופן מבוקר כדי למזער את התגובה שלהם?
ואכן מחקר אמריקני שנעשה מצא כי לאחר שנה של חשיפה מבוקרת כזו, אנשים אלרגיים לבוטנים היו מוכנים לחשיפה של החלבונים הנמצאים בבוטנים ברמה של פי 10 מאשר קודם לכן.