מעשן כבד מת מסרטן ריאות והוכר כחלל צה"ל
בעת שירותו נגרמה לחייל טראומה בעקבות מעורבות באירוע רב נפגעים, שלאחריה עישן 3 קופסאות מדי יום. אשתו תקבל תגמולים ממשרד הביטחון
גבר שמת מסרטן ריאות שבו לקה בעקבות עישון של שלוש קופסאות סיגריות בממוצע ביום הוכר חלל צה"ל. בית משפט השלום בחיפה קבע כי הוא פיתח תלות בסיגריות בשל פוסט-טראומה שנגרמה לו כתוצאה משירותו הצבאי בלבנון בשנות ה-80, ושאלמנתו תזכה בשל כך לתגמולים ממשרד הביטחון.
אלמנתו הגישה למשרד הביטחון תביעה להכרה בזכויות בני המשפחה לקבל תגמולים בהתאם לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום). קצין התגמולים דחה את אותה בנימוק שאין קשר בין מחלת הסרטן לבין נכותו הנפשית, והאלמנה ערערה לבית המשפט.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- השוכרים זיהמו - בעלת דירה תקבל 30 אלף ש'
- שופטת: "עוד לא הגיע הזמן למזונות שוויוניים"
- כך מרתיעה עיריית ת"א חושפי ליקויים בתוכה?
- מאסר ע"ת ופיצוי כספי לאחים שאיימו על כונס נכסים
ב-1985, בגיל 32 ובמסגרת שירות צבאי, היה המנוח מעורב באירוע רב נפגעים בגבול לבנון, ובעקבותיו הוכר נכה צה"ל בשל פוסט טראומה. ב-2007 הוא חלה בסרטן ריאות ומת באותה שנה.
תביעה
מת 28 שנה אחרי הפציעה - והוכר חלל צה"ל
עו"ד תמר סיון
ב-1975 נפצע איש קבע מירייה ברגלו, שלימים נקטעה. ב-2003 הוא הלך לעולמו ואשתו פתחה במאבק נגד משרד הביטחון עד שהוכרה כאלמנת צה"ל
לטענתה, מאז שלקה בפוסט טראומה הפסיק בעלה לישון בלילות והחל לעשן כ-60 סיגריות מדי יום. היא צירפה חוות דעת של מומחים שקשרו בין מצבו הנפשי לתלותו בסיגריות, ולפיהן לוקים בפוסט טראומה מתקשים להפסיק לעשן.
קצין התגמולים טען מנגד שבהסתמך על הצהרותיו הרפואיות של המנוח בחייו הוא דווקא עישן מגיל צעיר. הוא הפנה לטופס בדיקה רפואית שנערכה לו בגיל 17, טרם גיוסו לצבא, ובה נכתב כי המנוח מעשן כ-10 סיגריות ביום.
על כך השיבה האלמנה כי גם אם בעלה עישן מעט, המחלה הנפשית הגבירה את כמות הסיגריות שצרך ולא אפשרה לו להפסיק, אולם משרד הביטחון התעקש שהמנוח מעולם לא דיווח על הגברה בצריכת הסיגריות.
טענותיו של קצין התגמולים נתמכו בחוות דעת של מומחים שטענו בין היתר שלמשך תקופת העישון השפעה רבה יותר על מחלת הסרטן מאשר לכמות הסיגריות, וכי תיתכן אפשרות שהעישון הוא שגרם לדיכאון של המנוח.
האלמנה ביקשה לדחות טענה זו בנימוק שמשרד הביטחון עצמו קבע בעבר שהפוסט טראומה נגרמה מהאירועים הקשים שהמנוח חווה בשירותו הצבאי, ללא כל קשר לעישון.
ועדת הערעור בבית המשפט, בראשות השופט הבכיר ד"ר יעקב וגנר, שקלה את חוות דעת המומחים ושוכנעה כי בעקבות הנכות הנפשית הקשה של המנוח הוא נזקק לעישון מוגבר בשעות היום והלילה, ובכך מתקיים קשר סיבתי רפואי בין נכותו הנפשית לבין סרטן הריאות שממנו מת.
משכך קיבלה הוועדה את הערעור וקבעה כי מות המנוח נגרם כתוצאה מנכותו המוכרת, וכי המערערת זכאית לפיכך לתגמולים. משרד הביטחון חויב לשלם למערערת הוצאות משפט ושכר טרחה בסך 9,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערת: עו"ד יפתח קיפרמן
- ב"כ המשיב: עו"ד אורית בקרמן
- עורכי הדין שלמה רכבי ושלמה ציפורי עוסקים בדיני צבא ובטחון
- הכותבים לא ייצגו בתיק
מומלצים