שתף קטע נבחר

 

למעלה מחצי מיליון פיצוי ליהודה גליק: "המשטרה השתמשה בכוח לרעה"

בית המשפט בירושלים פסק מאות-אלפי שקלים לפעיל הר הבית, יהודה גליק, ומתח ביקורת נוקבת על הרשויות - ובראשן המשטרה, שלה ייחס "עריצות" ו"שרירות לב": "שימוש לרעה בכוח תוך ניצול השררה והסמכותיות על גבו של האזרח הפשוט, הוא ערעור תחת יסודותיה של הדמוקרטיה"

המדינה תשלם למעלה מחצי מיליון שקלים פיצוי לפעיל הר הבית, יהודה גליק , כך פסק היום (א') בית משפט השלום בירושלים, לאחר שקבע כי המשטרה הרחיקה את גליק מהר הבית ללא הצדקה. בנוסף קבע בית המשפט, כי המדינה תשלם לגליק 150 אלף שקלים נוספים עבור הוצאות משפט – ומתח ביקורת נוקבת על המשטרה והרשויות השונות, בכל הנוגע ליחס כלפי יהודים המבקשים לעלות להר.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

המשטרה הרחיקה את גליק מהר הבית למשך שנתיים, בין השנים 2011-2013, לאחר כתבה ששודרה בערוץ 10 שבה נראה יהודה גליק אומר את תפילת "עלינו לשבח" בהר הבית. בפסק הדין ביקרה השופטת, אביב מלכה, בחריפות את המשטרה, וציינה כי "האיסור על התובע לעלות להר הבית נעשה ללא שיקול ראוי, בשרירות, ורק בשל החשש מתוצאותיה של הכתבה הביקורתית ששודרה".

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

היא הוסיפה כי "אין לכך ולא כלום עם מעשיו של התובע עצמו, שלא הצדיקו כלל ועיקר את 'העונש' שקיבל - לא בעצם הרחקתו מן ההר, ולא במשך תקופה ארוכה". את ההרחקה בת השנתיים כינתה "הרחקה בלתי סבירה".

 

"מצב שאינו תקין במדינה דמוקרטית"

בהמשך פסק הדין קבעה בחריפות כי התנהלות המשטרה מסכנת את הדמוקרטיה: "שימוש לרעה בכוח זה תוך

ניצול השררה והסמכותיות על גבו של האזרח הפשוט, הוא ערעור תחת יסודותיה של הדמוקרטיה, ומהווה פתח ל'שלטון כוח' המכניע את האזרח באמצעים פסולים של עריצות על כל גווניה האפשריים".

 

גובה הפיצויים שדרש גליק מבית המשפט, הסתמכו על כך שהר הבית מהווה את מרכז חייו, הן בצד הכלכלי, בשל היותו מדריך סיורים במקום, והן בשל המקום המרכזי שתופס הר הבית בעולמו, ופעילותו הציבורית. "כל אלה באים על רקע העובדה כי הרחקת התובע מהר הבית נעשתה שלא כדין, בחוסר סמכות וללא כל בסיס", קבעה השופטת. לדבריה, במהלך ההרחקה "היה התובע 'תלוי באוויר' ובחסדי השרירות של המשטרה".

 

בפסק הדין שאורכו 28 עמודים מותחת השופטת אביב מלכה ביקורת חריפה נגד התנהלות המשטרה בהר הבית. לדבריה, "היעדרם של נהלים הכתובים בצורה ברורה ומסודרת, מגדילה את הסיכון לנפיצות, למחלוקות ולמתחים מיותרים".

 

כמו כן ציינה כי "חמור המצב שבו הרשות פועלת ללא כל נהלים מוסדרים וכתובים. נראה לעניות דעתי כי היעדרם של הנהלים מהווה סיכון גדול פי-כמה לאורך זמן, מאשר כתיבת נהלים תוך נקיטה באמצעי זהירות ראויים". השופטת קבעה כי המצב כיום "הוא מצב שאינו תקין במדינה דמוקרטית".

 

"קורבנות האלימות קיבלו יחס של פושעים"

בית המשפט הבהיר כי ההתחייבויות שעליהן הוחתם גליק, הכוללות איסור על הכנסת תשמישי קדושה - ספק אם עומדות בחוק המקומות הקדושים, ומבחני הפסיקה בדבר חופש הפולחן. השופטת התייחסה גם לביקורת האפשרית על כך שהחלטתה תרפה את ידיה של המשטרה, וכתבה: "אין זה ראוי כי תהיה משטרה הססנית... אך חמורה הרבה יותר האפשרות של משטרת כוח שרירותי, חסר גבולות ופיקוח".

 

"התנהגות זאת של המשטרה שימשה כרוח גבית למחבל שניסה לקפח את חיי" ()
"התנהגות זאת של המשטרה שימשה כרוח גבית למחבל שניסה לקפח את חיי"

 

בחודש אוקטובר ניצל יהודה גליק מניסיון התנקשות לאחר שמחבל ירה בו ופצע אותו באורח קשה, בסיום כנס של פעילי הר

הבית בסמוך למרכז מורשת בגין. בתגובה לפסק הדין אמר: "אמנם טחנות הצדק טוחנות לאט מאוד, אבל בשורה התחתונה חשף כאן בית המשפט את האמת הערומה והכואבת: משטרת ישראל נקטה במדיניות אכזרית רבת שנים".

 

"היא התעמרה ביהודים העולים להר הבית, ונהגה בהם בשרירותיות אטומת לב", הוסיף. "היא לא נהגה כלפינו בדרך שבה צריכה לפעול משטרה במדינה דמוקרטית, והתמידה בהתנהלות המפלה וחסרת הצדק במשך שנים רבות. אבל לא לעולם חוסן, ורבים מבינים היום עד כמה חמורה התנהלות המשטרה".

 

לדבריו, "במקום להגן עלינו מפני הגורמים האיסלאמיים האלימים, הוסיפה המשטרה חטא על פשע באופן מודע בהתייחסה אל היהודים שומרי החוק, קורבנות האלימות, כאילו הם הפושעים". הוא הביע תקווה כי "הפסק זה ישמש תמרור אזהרה לרשויות החוק להיות נאמנות לצדק, ולא לעשות שימוש מושחת בכוחן. לצערי, המציאות הוכיחה כי התנהגות זאת של המשטרה שימשה כרוח גבית למחבל שניסה לקפח את חיי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"היה תלוי בחסדי השרירות של המשטרה". יהודה גליק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים