שתף קטע נבחר
 

כשאיראן מושכת בחות'ים, סעודיה יוצאת לקרב

העוני וההזנחה שהביאו את החות'ים למרוד. החשש שהניע את סעודיה לתקוף. הציניות שבמהלך של איראן והסיכון שהיא לוקחת בתמיכתה במורדים. ומה הקשר ליהודים ו"המשטר הציוני"? על המבצע הצבאי בתימן שפנים רבות לו

המלחמה בין הסונים לשיעים תפסה תאוצה מאז ראשית המהפכות הערביות. אחרי בחריין, סוריה ועיראק, הגיע כעת תורה של תימן. החות'ים, משפחה ענפה המנהיגה את השיעים בתימן, חרתו על דגלם את הסיסמה: "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים והניצחון לאיסלאם". הם השתלטו על צפון תימן, כולל הבירה צנעא וטעו טעות טקטית כשביקשו להשתלט גם על עדן, בירת הדרום. צעד זה עורר נגדם התקפה צבאית משולבת של סעודיה ובנות בריתה. 

 

כעת, עולות שתי שאלות גדולות מהמשבר התימני: האם החות'ים בתימן מעוניינים באמת לפגוע בארה"ב ובישראל, וכיצד הפך ארגון שיעי מקומי בצפון תימן למפלצת המאיימת על דרום סעודיה ועל נתיבי השיט מהמפרץ הפרסי לים האדום?

 

החות'ים

משפחת חות'י שייכת למיעוט הזיידי, המהווה 30 אחוזים מאוכלוסיית תימן. מדובר בכת שיעית שהתפלגה מהזרם המרכזי בשיעה במאה השמינית. הזיידים רחוקים מבחינה הלכתית מהשיעים באיראן, עיראק ולבנון וקרובים יותר מבחינה דתית לאיסלאם הסוני. אולם, כמו שאר הכתות השיעיות, הם נרדפו על ידי השלטון הסוני ורק במאה העשירית הצליחו לייסד מדינה עצמאית בתימן וחלקים ממה שהיום נחשב לדרום סעודיה, ובירתה סעדה. כיום, כעבור אלף שנה, הם קרובים לחידוש תפארתם.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

קרבות בתימן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרבות בתימן(צילום: EPA)
 

ב-2004 החל המרד החות'י בראשותו של חוסין אל-חות'י. הוא קרא לסיום ההזנחה והקיפוח של השיעים בתימן. חוסין טען כי הממשלה מרוששת את השיעים ופוגעת בהם במכוון. באותה השנה חיסל הצבא את חוסין באכזריות והפיץ את תמונת גופתו בעיתונים. בכך הפך אותו המשטר ממנהיג מקומי לקדוש המעונה השיעי של הארגון.

 

עליית החות'ים הקוראים לעצמם "אנצאר אללה" (תומכי האל) בלטה במיוחד אחרי הוואקום שהותיר "האביב הערבי" ב-2011, ובריחת הנשיא לשעבר עלי עבדאללה סאלח מהמדינה. בקיץ 2014 הם ניצלו את מלחמת האזרחים בין השבטים בתימן כדי להרחיב את השתלטותם ממעוזם בסעדה אל כל האזור הצפוני של תימן ולהשתלט על בארות הנפט.

 

מקובל להשוות את השתלטותם של החות'ים לזו של חיזבאללה על לבנון, אולם החות'ים שונים מחיזבאללה לחלוטין. בניגוד לחיזבאללה, אין לחות'ים הנהגה מסודרת והיררכית אלא מספר מנהיגים שבטיים השייכים לאותה המשפחה. בנוסף, שלא כמו חיזבאללה הזוכה לאימון ישיר של "משמרות המהפכה" האיראניים, הקשר האיראני לחות'ים הוא עקיף.

 

לפי מקורות סעודים ולפי טענות המשטר התימני, איראן שולחת כבר עשר שנים ספינות עמוסות נשק לחות'ים ותומכת בהם גם כלכלית. אולם בתימן אין צורך במשלוחים כאלה, כיוון שהמדינה הפכה בשנים האחרונות לגן עדן לסוחרי נשק ולא קיים מחסור בתחמושת בתימן עצמה.

 

 

העוני המחפיר שבו שורים חיילים הביא רבים מהם לגנוב נשק ממחסני הצבא ולמכור אותו לחות'ים. קצינים בכירים רבים התעשרו בדרך זו. השחיתות, העוני ומאבקי השבטים - הפכו לסיבות העיקריות שבגינן התפורר הצבא התימני מפנים, וכעת איבד את היכולת שלו להתנגד לחות'ים. גם הנשיא הפורש סאלח, אחראי להתפוררות זו. הוא פילג במכוון את הצבא אחרי הדחתו. יתרה מכך, לפי מקורות סעודים וקטרים, חייליו של סאלח נלחמים כיום לצד החות'ים ונראה כי ככל שעולה הצלחת המיליציות השיעיות, כך גוברת התמיכה בהן, אפילו בקרב השבטים הסונים.

 

מה סעודיה מנסה להשיג?

העיתונות הסעודית מתפארת בימים האחרונים בצבא האדיר שבנתה הממלכה בשנים האחרונות. רשת "אל-ערבייה" תיארה במפורט את היתרון העצום של הצבא הסעודי המחזיק בטייסת מטוסי F-15 השלישית בגודלה בעולם. לעומת זאת, רוב הנשק שבידי החות'ים מיושן והמטוסים והמסוקים שנפלו לידיהם הם דגמים רוסיים ומיושנים.

 

להפצצה הסעודית הצטרפו מטוסים של מדינות המפרץ, מלבד נסיכות עומאן שנותרה ניטרלית. מטרות ההפצצה מתחלקות לשתיים: צבאית ופוליטית. ראשית, היא נועדה למנוע נפילת כל מטוסי הצבא התימני לידי החות'ים; שנית, הפצצה נועדה למנוע את הפלתו של בעל בריתה של סעודיה, הנשיא עבד רבו מנצור האדי, השולט מעדן.  


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תוצאות תקיפה סעודית בתימן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תוצאות תקיפה סעודית בתימן(צילום: EPA)
 

המשבר הנוכחי פרץ אחרי שהחות'ים דחו את הצעותיהן של סעודיה וקטאר לערוך סבב משא ומתן בין כל הצדדים הלוחמים בתימן בניסיון למצוא פתרון מדיני למלחמת האזרחים. עד להפצצות שביצעו מטוסי הקואליציה, קיוו החות'ים להשיג הכרעה צבאית ולשלוט בכל תימן, אך זה לא קרה. נכון להיום, לא נראה סביר כי הקואליציה שיצרה סעודיה תמהר לשלוח חיילים לכבוש את תימן, מה שעלול להביא לאבדות רבות בנפש. המטרה אינה לחסל כליל את החות'ים בשלב זה, אלא להחליש אותם מספיק כדי שישובו לשולחן המשא ומתן.

 

מצרים ופקיסטן, ידידותיה של סעודיה, הציעו את עזרתן אם תצטרך אותן. הקואליציה שנרקמה בשם תימן מלמדת על כוחה של סעודיה כמנהיגה של הציר הסוני.

 

אין זו הפעם הראשונה שסעודיה מתערבת צבאית בענייני שכנותיה לנוכח האיום האיראני. לפני כארבע שנים שלחה סעודיה צבא לבחריין, כדי למנוע הפיכה של הרוב השיעי נגד שליטי הנסיכות הסונים. אפשר להניח כי הפעם הסעודים לא יתערבו באותו האופן וינסו קודם לצייד את הלוחמים הסונים הנאמנים למשטר בנשק רב. בכך תימנע הטעות שעשה הציר הסוני בסוריה, כאשר התמהמה בסיוע ל"צבא סוריה החופשי".

 

הנזק לאיראן

בניגוד לכישלון בסוריה מול כוחות אסד וחיזבאללה, לסעודים יש סיכויים טובים להדוף את החות'ים בתימן לממדיהם הטבעיים. רוסיה וסין אינן מעורבות דיין בסכסוך בתימן כדי להושיט סיוע משמעותי כפי שהן מעניקות לבשאר אסד בסוריה. בנוסף, בשל החשש ליצירת דאעש מספר 2, שהתפשט לשתי מדינות - סוריה ועיראק - סעודיה ובעלות בריתה נחושות לפגוע בחות'ים לפני שיספיקו להשתלט על תימן כולה ולאיים בפלישה לסעודיה.

 

ההפצצות הוכיחו את יעילותם כבר ביום הראשון וגרמו לנסיגה של החות'ים משטחים שכבשו ערב ההפצצה. התגובות בעולם השיעי חושפות היטב את תמיכתם בחות'ים: איראן גינתה את "התוקפנות" הסעודית, חיזבאללה הלבנוני תקף את "העוינות הסעודית נגד העם התימני", ובכנס שרי החוץ הערבים בקהיר הביע המשטר השיעי בעיראק את התנגדותו להתקפה. הצטרפותו של חיל האוויר הירדני לקואליציה הוריד מסדר היום את ניסיון עמאן להתקרב לטהרן שהחל בשבועות האחרונים.

 

איראן ניצלה בציניות את המאמץ האמריקני להשיג התקדמות בנושא הגרעין. היא תמכה בחות'ים בידיעה כי ארה"ב תימנע מלהעביר על כך ביקורת כדי לא לפגוע בסיכויים להשגת הסכם. כישלון מאמצי החות'ים יהיה בגדר כישלונו של האימפריאליזם האיראני. נסיגת החות'ים תעניק מוטיבציה לציר הסוני להמשיך במאבקו באיום השיעי בחלקים אחרים של המזרח התיכון.

 

"מוות ליהודים"

הסיסמה "מוות לישראל, מוות ליהודים" היא למעשה קריאה למרד נגד מי שהחות'ים מאשימים בשיתוף פעולה עם

ארה"ב (שבה "שולטים" כמובן היהודים). היא נוצלה לפני עשור נגד הנשיא המודח עלי סאלח וכעת נגד הנשיא מנסור האדי. התעמולה האנטי-יהודית נועדה לגרוף תומכים רבים ככל האפשר לתנועה הזיידית ולהעביר מסר זהה לחלוטין לתעמולה האיראנית, לפיה ישראל וארה"ב עומדים מאחורי המנהיגים הסונים ובראשם סעודיה. לפי שיטתם של האיראנים, "אל-יהוד" ו"האויב הציוני" גם עומדים מאחורי המרד בסוריה נגד המשטר ומסייעים למורדים.

 

הצלחת המבצע בתימן קריטית מבחינת סעודיה, שכן זהו המבחן הראשון למלך החדש סלמאן בן עבד אל-עזיז, שהמולך רק לפני שלושה חודשים. הדיפת החות'ים פרושה מבחינת סעודיה - מניעת בסיס קדמי לאיראן נגדה. מאמרי פרשנות בעיתונות הסעודית מזהירים מתסריט בלהות, שבו טילים הנשלטים על ידי איראן ומוצבים על אדמת תימן יאיימו על כל שטחה של סעודיה. אך האם אין זה המצב שבו שרויה ישראל כיום?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים