משחזר השלט בדכאו: רק שלא יבחינו בהעתק
מיכאל פויטנר הנפח נולד בעיירה דכאו וגדל בה, ובתחילת השנה זכה במכרז לבניית שלט "העבודה משחררת" החדש במחנה הריכוז שבגרמניה, לאחר שהמקורי נגנב. "אפשר להרגיש את הציניות הנאצית נוטפת מהשלט", סיפר
בזהירות ובדקדקנות בנה מחדש נפח גרמני מהעיירה דכאו את שלט הברזל של מחנה הריכוז דכאו, הנושא את המסר הידוע לשמצה "העבודה משחררת" (Arbeit macht frei). כעת חששו העיקרי הוא שלא ישימו לב שעבודתו היא בעצם העתק.
עוד חדשות בעולם :
בלי אבא ואימא. הנערים שמצאו בית באיטליה
מוצא להורג לפני מותו: הנה זה בא! להתראות
נאשם ברצח בארה"ב: אני ניאו-נאצי, שונא גייז
בראיון לרויטרס סיפר היום (יום ה') מיכאל פויטנר כי היה לו לכבוד לזכות במכרז לבניית השלט החדש, שמתנשא לגובה של 1.87 מטרים ושוקל 108 קילוגרמים. השלט הקודם נגנב בשנה שעברה מאתר ההנצחה בדכאו, מחנה הריכוז הראשון שהקים המשטר הנאצי ב-1933.
"זו הייתה משימה מפוארת, מלאה בהיסטוריה. השלט הזה יישאר הרבה אחרי שאני כבר לא אהיה כאן", אמר בעודו מבצע את הריטושים האחרונים, לקראת הטקס ב-3 במאי שיציין 70 שנה לשחרור המחנה על ידי הכוחות האמריקניים. "זה הכי דומה למקורי שהצלחנו לעשות. ישנם רק פה ושם כמה שינויים של כמה מילימטרים".
הקנצלרית אנגלה מרקל, שב-2013 הפכה למנהיגת גרמניה הראשונה שביקרה בדכאו, תצטרף ל-100 ניצולי שואה בטקס. היא ביקרה גם ב-2009 במחנה ההשמדה בוכנוואלד עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה.
הנאצים הקימו את המחנה בדכאו מחוץ למינכן רק שבועות ספורים בלבד לאחר שאדולף היטלר עלה לשלטון. תחילה הוא היה אמור לאכלס את יריביו הפוליטים, אולם עם הזמן הוא הפך לאבטיפוס של רשת מחנות ההשמדה שבין כותליהם נספו שישה מיליון יהודים. בדכאו נטבחו יותר מ-41 אלף יהודים.
"מחשבה רבה הושקעה בעיצוב הססמה הנאצית הצינית הזאת כדי שתהיה קרובה ביותר למקור. וזה חשוב משום שכ-800 אלף בני אדם מבקרים בדכאו בכל שנה", העיד פויטנר (36), שנולד בעיירה דכאו וגדל בה. "אפשר ממש להרגיש את הציניות שנוטפת מהשלט הזה".
עבור בניית השלט, פויטנר למד ושינן מסמכים ותמונות לגבי השער המקורי, שהותקן ב-1936. הוא השתמש בטכניקת הלחמה שהייתה שכיחה יותר מריתוך בשנות ה-30.
יותר מ-200 אלף בני אדם הוחזקו במחנה כשהכוחות האמריקניים שחררו אותו ב-1945. קטעי וידאו
מאותה התקופה, שהיו בין התמונות הראשונות שהעולם ראה מהשואה, תיעדו ערמות של גופות ואסירים מורעבים. בנובמבר האחרון נגנב השער בדכאו והמשטרה טרם מצאה אותו.
בדצמבר 2009 שלט דומה עם אותה הכתובת נגנב משער הכניסה של מחנה ההשמדה אושוויץ שבפולין על ידי אדם שבדי המחזיק בדעות ימין-קיצוניות.