הדרמה במפרץ: "על נתניהו להתערב נגד הזיהום"
אחרי שראש העיר חיפה נקט צעדים דרמטיים נגד המפעלים המזהמים, קוראים פעילי הסביבה גם לראש הממשלה, המכהן כשר להגנת הסביבה, להתערב. ח"כ חנין: "על ראש הממשלה להכריז על אזור חיפה כאזור מוכה זיהום - עכשיו". מגמה ירוקה: "תמוה שנתניהו ממלא פיו מים"
תגובות מעורבות בארגונים הירוקים לצעד הדרמטי שנקט הבוקר (יום א') ראש העיר חיפה, יונה יהב, שהוציא צו סגירה למפעלים המזהמים והורה לחסום את הכניסה אליהם. בארגונים הירוקים קראו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, המכהן בחודשים האחרונים גם כשר לאיכות הסביבה להתערב בנושא זיהום האוויר. נתניהו או סגן השר להגנת הסביבה אופיר אקוניס טרם הגיבו לממצאים הקשים של דו"ח התחלואה שפרסם בשבוע שעבר משרד הבריאות, ממנו עולה כי חצי ממקרי הסרטן של ילדים באזור חיפה נובעים מזיהום אוויר. למרות חסימת הכניסות למפעלים, הפעילות בהם מתנהלת כרגיל.
עוד על הזיהום במפרץ חיפה:
עיריית חיפה מקבלת עשרות מיליונים מהמפעלים המזהמים
מנהל רמב"ם: זינוק בחולי הסרטן בעשור האחרון
העיר עם זיהום האוויר הגבוה ביותר - חיפה
דו"ח: אין מעקב רציף של הזיהום במפרץ חיפה
יהב חתם על צווים המבטלים את אישור העסקים בבתי הזיקוק (בז"ן) וחוות המכלים של תש"ן (תשתיות שמן ונפט) בקריית חיים. יש לציין כי מכלי האמוניה באזור פועלים כבר שנים ללא רישיון עסק. במקביל, נמסר כי העירייה מוציאה את כל נציגיה מהוועדות הארציות שדנות בהרחבת המפעלים ובפרויקט קרקעות הצפון ופונה לבית המשפט בדרישה לעצור את הליכי התכנון של הפרויקט.
ח"כ דב חנין, יו"ר ועדת המשנה לתכנון וסביבה במפרץ חיפה, קרא לראש הממשלה להתערב באופן מיידי: "אלה שאלות של חיים ומוות וזה מחייב פעולה מיידית. ראש הממשלה הוא האיש שמחזיק בתיק להגנת הסביבה. העברתי כבר אז את המסקנות לעיונו של נתניהו, לא כי הוא היה אז מחזיק בתיק, אלא כי אנו מתעסקים בחיים עצמם וראש הממשלה מתעניין בחיים עצמם. חשבתי שהוא הכתובת הראשונה עוד לפני השר להגנת הסביבה. נתניהו נושא כעת באחריות כפולה - כשר להגנת הסביבה וכראש הממשלה שנושא באחריות הכוללת הביטחונית, הבריאותית והסביבתית לחייהם של מיליון בני אדם במטרופולין מפרץ חיפה".
הוא התייחס גם להודעה של המשרד להגנת הסביבה, לפיה הם ימליצו לשר החדש שימונה לאחר הרכבת הממשלה, להכריז על אזור מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום. "בידי השר להגנת הסביבה מכשיר נוסף אפקטיבי, וזה הכרזה על האזור כאזור נפגע זיהום אוויר", אמר ח"כ חנין. "ברגע שעושים זאת יש מגבלה חוקית על היכולות להוסיף עוד זיהומים על אותו אזור. הדרגים המקצועיים במשרד כבר הגיעו למסקנה שאין ברירה ויש להכריז מיד על חיפה כאזור נפגע. אבל ראש הממשלה ממשיך להתעלם מהדבר הזה למרות שההמלצה כבר על השולחן. אני קורא לנתניהו לקבל באופן מיידי את ההחלטה הזו ולהכריז על מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום אוויר".
ח"כ חנין הוסיף: "חשוב שהעיריות יפעילו את כוחן נגד התעשיות המזהמות. הרשויות המקומיות, הנבחרות על ידי ציבור התושבים, חייבות לייצג אותו באומץ ולא להיכנע ללחצים של בעלי ההון. חסימת הכניסות וצווי הסגירה הם צעד נכון וצריך להשלים אותן בהתנגדות נחרצת של העירייה לכל התכניות להרחבת הזיהומים במפרץ". הוא קרא לכל העיריות באזור המפרץ לאחד כוחות עם תושבי האזור "במאבק נחוש נגד הממשלה הממשיכה להפקיר את חיי התושבים באזור. אני קורא לחברי הכנסת מכל הקשת הפוליטית להצטרף למאבק. הגיע הזמן למדיניות שתעדיף את חיי התושבים ובריאותם על רווחי בעלי ההון".
גם ח"כ תמר זנדברג קראה להתערבות מיידית. "טוב שגורמים שונים מתעוררים עכשיו, ואחריות מוגברת מוטלת לפתחו של ראש הממשלה, גם בשיבתו כרגע כשר המכהן להגנת הסביבה, וגם כאחראי הראשי למדיניות הלאומית", היא אמרה. לצערי, יש עדויות שראש הממשלה מתכוון כרגע לעשות בדיוק את ההפך, באמצעות התכניות ל'סופרטנקר רגולציית על', שיחליש את שומרי הסף והחשש הוא שתחום הסביבה יהיה הראשון להידרס תחת אינטרסים כבדים. זה הרגע שבו ראש הממשלה צריך להתעורר, לנער מעליו את בעלי האינטרסים ולקחת צעד אמיץ למען הבריאות, החיים והעתיד של הילדים".
מור גלבוע, מנכ"ל הארגון "מגמה ירוקה", קרא גם הוא לנתניהו להתערב: "בימים אלו מקודמות שלוש תוכניות מגלומניות להרחבת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה: הרחבת בתי זיקוק פי 3, הקמה של מתחם פטרוכימי חדש בשם 'קרקעות הצפון' והקמת נמל דלקים על חשבון חופי הקריות. תוכניות אלו מקודמות בלהט רב על ידי ממשלת נתניהו בשנים האחרונות, אשר הופכת גם אותה לשותפה למפגע הסביבתי שמתרחש במפרץ חיפה. תמוה בעינינו שנתניהו המחזיק גם בתיק הגנת הסביבה וגם בתיק הבריאות ממלא פיו מים ואינו מכריז על עצירה מיידית של שלוש התוכניות". על ראש העיר חיפה הוא אמר: "מיצג המשאיות של יונה יהב מול מפעלי בתי הזיקוק בחיפה הוא מפגן של צביעות והיתממות. לא ניתן לשער שיהב שנהנה מעשרות מיליוני שקלים מהמפעלים במפרץ, לא יודע את ההשלכות הקטלניות של זיהום האוויר על חיי תושביו ובריאותם".
ענבר שקד, דוברת מגמה ירוקה, הוסיפה: "אנחנו נאבקים בבז"ן כבר שנים. רק כשהנושא עושה כותרות יונה יהב מגיב. איפה הוא היה עד עכשיו? במקרה הזה אי אפשר לומר מוטב מאוחר מאשר לעולם לא", היא אמרה. "כיוון שיונה יהב בעצמו הוא אחד האחראים הגדולים למחדל הסביבתי והבריאותי, הוא שהפקיר את תושביו במשך שנים ועכשיו מנסה להסיר ממנו את האחריות כשהוא מפנה אצבע מאשימה על גורמים אחרים. אבל בואו לא נתבלבל - לא יונה יהב, לא המשרד להגנת הסביבה ולא משרד הבריאות עשו דבר כדי לעצור את תוכנית הרחבת בז"ן, הקמת נמל דלקים או תוכנית קרקעות הצפון - אלא אנחנו: ארגוני הסביבה והתושבים. ועכשיו זה הזמן לא לפרובוקציות כמו המשאיות בכניסה למפעל, אלא לתוכנית אופרטיבית שתשים סוף לבז"ן ולתעשייה המזהמת".
בארגון גרינפיס בירכו גם את ההחלטה: "עכשיו שהעירייה החלה לפעול נגד הזיהום בחיפה, חשוב שתגבה את הצעד שלה הבוקר הלכה למעשה, תייצג את האינטרס הציבורי בוועדות התכנון ומול רשויות המדינה. אנו מצפים מהעירייה למצות את כל ההליכים נגד המפעלים המזהמים ולהתנגד בצורה מוחלטת לתוכניות להרחבת בז"ן ולאחסון דלקים בקרקעות הצפון, שני מיזמים פטרוכימיים שעלולים להוסיף עוד זיהום משמעותי במפרץ".
הפעילות אלה נווה וחנה קופרמן, מהמתנגדות המרכזיות לפרויקט קרקעות הצפון והנמל החדש, אמרו בתגובה לדבריו של יהב כי מדובר בתעמולה של ראש העיר חיפה ובניסיון להסיט את דעת הקהל מהנושאים החשובים באמת. "יהב מקבל תוכניות ענק להקמת מאגרים של גז ואחסנה של חומרים כימיים נוספים במפרץ", אמרה נווה. "הוא מבקש כעת לטשטש את הדברים באמצעות ההכרזה הזו".
"אם הוא באמת רוצה לעשות משהו, הוא צריך להביע התנגדויות ולהשתתף בוועדת הערעור של התכוניות האלה", הוסיפה קופרמן.
דברי יהב כוונו לביקורת שהופנתה כלפיו בנושא זיהום האוויר במפרץ חיפה ונתוני התחלואה, שפרסם משרד הבריאות, של ילדים בסרטן עקב אותו זיהום. "הכותרות שמתפרסמות בימים האחרונים על-ידי משרדי הממשלה מפקירות שני מיליון תושבים. מדינת ישראל מתנהגת כאילו הכול בסדר", אמר יהב. "אם הנתונים האחרונים נכונים, אנחנו דורשים להפסיק לאלתר את כל הפעולות של המפעלים המזהמים. אם הנתונים אינם נכונים, שיגיעו לכאן נציגי הממשלה המוסמכים ויגידו מדוע זרו חול בעיני הציבור". יש לציין כי החסימות לא השפיעו באופן משמעותי על התנועה במפעלים גם לאור העובדה שבמתקן תש"ן, החומרים הכימיים מועברים דרך צינורות ולא דרך משאיות.
מבתי זיקוק נמסר בתגובה לצעד: "בשנים האחרונות מובילה קבוצת בז"ן מדיניות לשיפור היבטי איכות הסביבה בפעילותה. הקבוצה השקיעה מעל מיליארד שקלים בשמירה על הסביבה בדגש על צמצום הפליטות ממתקניה, תוך רכישת הטכנולוגיות המתקדמות ביותר שהינם מהמתקדמים בעולם המערבי. קבוצת בזן עומדת בכל ההוראות של הרשויות, תוך יישום התקנים הסביבתיים המחמירים המוכתבים על ידן. כיום מדדי ניטור אוויר שנמדדו על-ידי גופים אובייקטיבים, בהם איגוד ערים והמשרד להגנת הסביבה, מעידים על שיפור דרמטי במדדי הפליטות של הקבוצה".
על אף הנתונים, אתמול דיווחנו כאן כי עיריית חיפה גובה עשרות מיליוני שקלים בשנה מהמפעלים המזהמים ובעבר גם הגישה דרישה לקבל מאות מיליוני שקלים עבור היטלי פיתוח - דרישה שנדחתה על-ידי בית המשפט לעניינים מנהליים. בנוסף, העירייה קיבלה לפני כמה שנים תרומה בגובה 75 מיליון שקלים לבניית אצטדיון הכדורגל העירוני סמי עופר, שבנו עידן הוא בעל השליטה בחברה לישראל - חברה שלה רבים מבתי הזיקוק בעיר. ואיך קוראים לקבוצת הכדורסל של העיר? כן, גם היא קשורה למפעל הגדול שבמפרץ - מכבי בז"ן חיפה.
תשלום הארנונה השנתי של בתי הזיקוק לעיריית חיפה הוערך ב-60 מיליון שקל משנת 2005 עד 2011 לכל שנה. עוד פורסם כי באוקטובר 2012 דרשה העירייה תשלום שנתי של כ-120 מיליון שקלים.
מנתוני הלמ"ס עולה כי עיריית חיפה גבתה בשנת 2013 - 702 מיליון שקלים ארנונה מבתי
עסק ומפעלים. ההערכה היא כי יותר מ-100 מיליון שקלים נגבו מהמפעלים המוגדרים מזהמים.
בעיריית חיפה הדפו את הביקורות. "אנחנו מוותרים על הארנונה ועל כל מקומות העבודה", אמרו בתגובתם. "הפנייה לעיריית חיפה היא זו שמנציחה את הבעיה ופותרת מאחריות את הממשלה. עצם השאלה היא הטעיה גסה של הקוראים. ראשית, עיריית חיפה אינה 'מרוויחה' או 'נהנית'. כספי הארנונה של המפעלים מועברים ישירות לסל השירותים של תושבי הערים באזור".