שתף קטע נבחר

 

תבוסה אחר תבוסה: בשאר אסד חלש מאי פעם

מתבסס יותר ויותר על חיזבאללה וסיוע זר אחר, מפסיד בקרבות בצפון ובדרום, נאלץ להתמודד עם תמיכת מדינות ערב באיסלאמיסטים, נחשף לפגיעה במעוזיו בחוף. "המשטר עייף ומותש", אומרים מומחים. הסוף קרוב?

ארבע שנים חלפו מתחילת מלחמת האזרחים, יותר מ-200 אלף איש כבר נהרגו - וכעת נראה כי משטר אסד חלש יותר משהיה אי פעם. רצף תבוסות, הן בצפון סוריה והן בדרומה, הותיר את משטרו של בשאר אסד בנקודת השפל שלו, כשכוחותיו סובלים מירידה במורל.

 

בכתבה נרחבת בעיתון הבריטי "טיימס" נכתב כי ברית שהוקמה לאחרונה בין כמה ארגוני מורדים ומכונה ג'ייש אל-פתח ("צבא הכיבוש") הובילה לכיבוש כמה אזורים ובסיסי צבא בצפון המדינה, ולסדרת פגיעות קשה בכוחות הממשל. הארגונים, ובהם איסלאמיסטים המסונפים לאל-קאעידה, כבשו בחודש שעבר את העיר הגדולה אידליב. העיירה האסטרטגית ג'סר א-שורור נפלה בשבוע שעבר לידי המורדים, לאחר התנגדות מינימלית בלבד של צבא אסד, ובסיס "מפעל הלבנים" נכבש ביום שני האחרון.

 

הלחימה העזה באזור חלב    (צילום: רויטרס)

הלחימה העזה באזור חלב    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לחימה באזור אידליב. העיר נכבשה על ידי המורדים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לחימה באזור אידליב. העיר נכבשה על ידי המורדים(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
כוחותיו של אסד מתבססים יותר ויותר על סיוע חיצוני מאיראן, עיראק, אפגניסטן, ובעיקר מחיזבאללה. גורמים ישראלים אמרו ל"טיימס" שלצבא הסורי כוח מדולדל מאוד בדרום המדינה, והחטיבות שנותרו כשירות ללחימה הוחזרו לפרברי דמשק, להגנה על הבירה.

 

למרות כל זאת, גורמים באזור עדיין מתארים את השליטה של אסד על חלקי המדינה שנותרו בידיו - דמשק ואזור החוף - כשליטה בטוחה. "מה שאנחנו רואים זה לא את סוף הדרך, אלא משטר עייף, משטר מותש", אמר גורם במדינה במפרץ הפרסי. "לנפילה של המעוזים באידליב ובדרום אין עדיין חשיבות אסטרטגית". 

  

כוחות המורדים מאיימים גם על עיר החוף לטקייה, מעוז המיעוט העלווי, השולט בסוריה בעשורים האחרונים. זו הפעם הראשונה שהמורדים מתקרבים ללטקייה מאז 2013. ביום חמישי האחרון התחוללו קרבות עזים בין כוחות המשטר הסורי לבין המורדים בהרי ג'בל אל-אכרד, סמוך לבית אבות אבותיו של אסד.

ג'סר א-שורור. אסד הפסיד את השליטה בה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'סר א-שורור. אסד הפסיד את השליטה בה(צילום: רויטרס)
 

אבל הוא עדיין משליך חביות נפץ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבל הוא עדיין משליך חביות נפץ(צילום: רויטרס)

"כיבוש ההרים יוביל לכך שהכפרים העלווים יהיו בטווח האש שלנו", אמר ל"טיימס" מפקד באחד מארגוני המורדים באידליב. המפקדים האיסלאמיסטים השתמשו במכוניות תופת כדי לפגוע במעוזים חשובים של המשטר, וכן בטילי טאו אמריקניים נגד טנקים של הצבא הסורי. הבוקר ציטט העיתון הסעודי "אל-עוכאז" "גורמים יודעי דבר" שטענו כי המודיעין הסורי ביקש ממשפחות בדמשק ובאזור אל-מזה הנמנות עם העדה העלווית, שאליה משתייך אסד, לעבור ללטקייה תוך 48 שעות.


מומחים סבורים כי התחזקות המורדים נובעת מהגדלת התמיכה הצבאית - גם לג'בהת א-נוסרה המסונפת לאל-קאעידה - מצדן של קטאר, טורקיה וסעודיה, על אף התנגדות ארצות הברית. "הסעודים, הטורקים והקטארים מסכימים כולם כי אסד חייב ללכת", אמר פרופ' ג'ושוע לנדיס מאוניברסיטת אוקלהומה. הוא תיאר את האסטרטגיה האמריקנית "להיעדר מבלי לעזוב".

 

במצעד שערך הארגון האיסלאמסטי ג'ייש אל-איסלאם בשבוע שעבר בפרברי דמשק נראו 1,500 לוחמים צועדים במדים זהים ובקסדות. מומחים אמרו ל"טיימס" כי ציוד כזה יכול להירכש רק בסיוע של מדינה. במקרה זה, נראה שהסעודים מממנים את הארגון. גם בדרום המדינה צברו המורדים הישגים, וכבשו בין היתר את הבסיס בוסרה ואת מעבר הגבול הירדני-סורי האחרון שהוחזק על ידי הממשל.   

נשים בחלב. "זה בלתי נמנע שהצבא ייסוג מהעיר" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשים בחלב. "זה בלתי נמנע שהצבא ייסוג מהעיר"(צילום: רויטרס)
 

גורמים בעיר הגדולה בסוריה, חלב, אמרו כי שמועות מדברות על נסיגה תחת אש של כוחות הממשל - אבל לדיווחים אלו אין כל אישור רשמי. המקומיים אמרו כי בתוך מעוזי המשטר בחלב הדאגה הולכת ועולה. "זה נראה בלתי נמנע שהמשטר יוותר על העיר", אמר פליט סורי בטורקיה, שנשאר בקשר עם משפחתו שבעיר, שעדיין נמצאת תחת שליטת כוחות אסד.

 

לפי פעילי אופוזיציה ועיתונאים מקומיים, המשטר רוקן את הבנק המרכזי בחלב ואת המוזיאונים בעיר, ופקידים בכירים פינו את משפחותיהם אל מחוץ לעיר, לעבר ערי החוף לטקייה וטרטוס. כל השמועות הללו לא אושרו, אבל הן אולי מצביעות על שינוי מגמה בחלב, שכבר בעבר נראה כי היא על סף נפילה לידי המורדים.

 

הכתבה ב"טיימס" מצטרפת לידיעות אחרות על הקשיים של אסד. היום (א') צוטט דיפלומט מערבי בכיר בפריז בעיתון "אל-חיאת", המתפרסם בלונדון, ואמר כי קיימת "מתיחות ומבוכה בתוך המשטר הסורי לנוכח ההתפתחויות האחרונות", אולם הדגיש כי "אין להגזים ולהסיק כי המשטר נכנס לישורת האחרונה שלו".

בשאר אסד. הכיסא מתנדנד? (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA) (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)
בשאר אסד. הכיסא מתנדנד?(צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)

לדבריו, "סוריה מדינה גדולה וקשה להשתכנע שהמשטר או האופוזיציה יוכלו לנחול הצלחה מכרעת במקומות נרחבים אחרי תקופה ארוכה של לחימה". בנוגע לתמיכת סעודיה, טורקיה וקטאר בארוגני המורדים, כפי שנכתב ב"טיימס", אמר כי "חשוב שהסיוע יהיה זהיר וייפול לידיים המתאימות", קרי למורדים המתונים.

 

דוגמה נוספת ללחץ שבו לכאורה מצוי המשטר נראית בדיווח של העיתון הסעודי "אל עוכאז". לפי הדיווח הזה, בחלק מהבנקים בלבנון נעשו העברות כספים אינטנסיביות מצד אישים הנמנים עם משטר אסד. שר הרווחה הלבנוני, רשיד דרבאס, הממונה גם על נושא הפליטים, אמר עם זאת לעיתון כי אין ללבנון מידע בנוגע למנוסה של בכירים סורים ללבנון ושל קבוצות מהעדה העלאווית, כפי שהופץ.

 

על רקע התבוסות של אסד נראה שהמערכה הקרובה של חיזבאללה ושל המשטר הסורי באזור הרי אל-קלמון, בגבול סוריה-לבנון, הופכת למשמעותית וקריטית עבור שני הצדדים. הבוקר פרסם העיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, כי חיזבאללה משלים בימים אלה את ההכנות האחרונות לקראת המערכה המדוברת, כשהיעד מבחינתו הוא למגר את איום המורדים ובראשם דאעש וג'בהת א-נוסרה, שכבר נמצאים בשטח הלבנוני ליד הגבול.

 

המערכה, כך נטען, אמורה להתרכז בשטח הסורי בתיאום בין חיזבאללה למשטר הסורי שבעיקר יסייע מהאוויר, בעוד שחיזבאללה יתמקד במאמץ הקרקעי. ההערכות הן שחיזבאללה והמשטר יצטרכו להתמודד עם לא פחות מ-4,000 לוחמים שנמצאים באותו אזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המורדים בג'סר א-שורור
צילום: רויטרס
מומלצים