שתף קטע נבחר

 

בנות ללא אחים יכולות לקרוא את הקדיש על אביהן?

שאלה:

 

אדם שהלך לעולמו, ויש לו שתי בנות בלבד: מי מקריא את הקדיש בזמן הלוויה? (אהרון).

 

תשובה:

 

אמירת "קדיש" לעילוי נשמת הנפטר הוא דבר גדול וחשוב. מובא במדרש כי רבי עקיבא לימד בן של נפטר שיאמר עליו "קדיש", וזה התגלה לו בחלום והודיעו שדבר זה גאלו מייסורים. וכך מובא בפוסקים ש"נמצא במדרשים הרבה מעשיות, כי על ידי שהבן אומר קדיש בשביל אביו או אמו, ניצולים מן הדין, על כן נוהגין לומר קדיש..." (קיצור שולחן ערוך, סימן כו).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

הקדיש נחשב לדבר שבקדושה, שאמירתו צריכה להיות במניין של עשרה גברים מבוגרים, ככל דיני מניין. כאשר

הנפטר אינו משאיר אחריו בן, ישנן מספר אפשרויות. למשל, שקרוב משפחה אחר יאמר את הקדיש, או אדם זר (מהחברא קדישא).

 

ואם יש לנפטר בנות? כאן חלקו, ומקור הספק הוא שהקדיש צריך להיאמר במניין של גברים, והדבר יכול לעורר בעיה של צניעות. שאלה זו נדונה בפוסקים; יש הטוענים, שאין להניח לבת לומר את הקדיש, מפני החשש ש"הרואה אותה אומרת קדיש, חושב שהיא משלמת לעשרה גם כן, ומצטרפת עמהם, ואם כן יחשוב שהיא שייכת בקדיש וממילא מוציאה האנשים גם בחיוב קדיש של תפילה" (שו"ת תורה לשמה, סימן כז). ויש שהעלו חששות נוספים (ע' שו"ת מנחת יצחק ד, ל, ושו"ת ציץ אליעזר חלק י"ד סימן ז).

 

לעומתם, יש שכתבו שאם הבת תאמר את הקדיש בביתה בנוכחות עשרה גברים, אין חשש לקלקול ומותר לה לומר (שו"ת שבות יעקב חלק ב סימן צג), או שתאמר בעזרת הנשים בפני נשים, בשעה שיש עשרה גברים בבית הכנסת, וממילא לא יצא מהדבר קלקול (הגרי"א הענקין).

 

כך גם בזמן הלוויה, יכולות הבנות לומר את הקדיש מכיוון שיש שם עשרה גברים, ואין צריך לחשוש במעמד זה לבעיה של צניעות, כשם שמתירים לבנות להספיד.

 

לדעת המתירים, מכיוון שאין איסור בדבר, ויש נחת רוח לנפטר על ידי אמירת הקדיש על ידי בתו (שהרי במעשה של רבי עקיבא לא נזכר שאמירת הקדיש מועילה דווקא בבן), ומכיוון שגם הבת היא מזרעו - מועיל הדבר לנפטר ואין לאסרו. וכך גם נאמר לי על ידי אחד מזקני רבני ירושלים, שנהגו לאפשר לבנות לומר קדיש אם הדבר נעשה בחוג המשפחה ולא בבית הכנסת. לכן, כאשר הבנות מאוד רוצות לומר קדיש על אחד ההורים, אפשר להתיר להן.

 

לסיכום

אמירת קדיש על ידי זרע הנפטר, הוא דבר חשוב ומועיל לעילוי נשמתו. וצריך לאמרו במניין. יש האוסרים לבנות

לומר קדיש בגלל חששות לקלקולים העלולים לצאת מהדבר. לועמתם, יש שלא חששו, ואפשר להקל לבת שרוצה לומר קדיש (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לאחרונה יצא ספרו של הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר, "אור כוכב" - רעיונות לפרשת השבוע ולמועדים, ושו"תים בענייני דיומא.

     

    • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.   

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים