שתף קטע נבחר

 

צפו: מאות-אלפים בהילולת הרשב"י

המוני אנשים חגגו כל הלילה ויחגגו במהלך היום בקבר הרשב"י במירון. כמיטב המסורת, היה האדמו"ר מבויאן הראשון להדליק את המדורה המרכזית, ולאחריו הדליקו רבנים בולטים מדורות נוספות במירון, בהשתפות רבבות מאמינים. צפו בחגיגה הגדולה

 

האות ניתן - והילולת מאות-האלפים במירון יצאה לדרך: האדמו"ר מבויאן, מנהיג חסידות קטנה-יחסית בירושלים, הצית את האש הראשונה של מדורת ל"ג בעומר אמש (יום ד'), במיקום הסמוך ביותר לקבר רבי שמעון בר יוחאי במושב הגלילי - זכות השמורה לרבני בויאן מדורי-דורות, ושאותה ירש מאבותיו, ובמהלך היום כולו זורמים מאות-אלפי בני אדם למירון.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

אחריו, ולמשך יממה, מדליק מדי כמה שעות רב או אדמו"ר אחר מדורה. בין מדליקי המדורות המרכזיים: רב העיר ירושלים ו"הראשון לציון", שלמה עמאר; האדמו"רים מחסידות תולדות אהרון", "תולדות אברהם יצחק", מודז'יץ ועוד.

 

 (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר ) (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר )
(צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר )

 (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר ) (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר )
כך נראה אמש מתחם קבר הרשב"י - ממעוף הציפור (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר)

 

הזכות להבעיר את האש במירון בהילולה, נחשבת למכובדת במיוחד בציבור החרדי, ומעידה על גדלותו ומידת השפעתו של מי שקיבל אותה. חלק מההדלקות המרכזיות משוריינות מראש, ועל אלו שלא "מתחרים" מדי שנה עסקני החצרות – כל אחד למען הרב או האדמו"ר שלו. 

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

מאמינים מחוגים דתיים שונים ומגוונים מרחבי הארץ נהרו משעות הבוקר אתמול למקום כדי לקחת חלק בחגיגה, ועוד לפני פתיחת ההילולה כבר דווח על כ-15 אלף איש שהגיעו להתפלל ליד הקבר - ולקיים את המנהג המסורתי, לצלילי מוזיקת כלייזמרים יהודית. כחצי מיליון מאמינים יפקדו במהלך כיממה את קברו של רבי שמעון בר יוחאי, ואת אירועי הדלקת המדורות.

 

במהלך הלילה העניקו צוותי מד"א טיפול רפואי ל-92 נפגעים, כולם במצב קל, במסגרת הילולת הרשב"י במירון. מבין הנפגעים פונו 12 לקבלת טיפול בבית החולים "זיו" בצפת. הנפגעים סבלו מהתעלפויות, התייבשות, חבלות, צריכת יתר של אלכוהול ומחלות כרוניות.

 

200 אלף ליטרים של שתייה - וזה רק בארגון אחד

בכבישים המובילים למירון הסתמן העומס משעות הערב המוקדמות, והמשטרה מזכירה לבאי ההילולה כי במהלך כל היום אין גישה לאזור בכלי רכב פרטיים, אלא באוטובוסים בלבד. הטרמינלים שהוכשרו לבאים מסומנים בצבעים ובתאורה התואמת את צבעי הכרטיסים. השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', הגיע למירון כדי לעמוד מקרוב על היערכות כוחות המשטרה וכיבוי האש וההצלה.   

 

 

כמיטב המסורת, אלפי ילדים בני שלוש יגיעו היום (ה') כדי לקיים במקום את מנהג ה"חלאקה" -

התספורת הראשונה. בני משפחותיהם ורבנים "יתכבדו" לגזוז את התלתלים הראשונים. ספרים מרחבי הארץ שזיהו את הפואנציאל העסקי הקימו במקום מספרות מאולתרות, ויציעו לבאי ההילולה להמשיך את העבודה בצורה מקצועית יותר.

 

ארגוני החסד למיניהם נערכו סביב האתר הקדוש לסייע למאות-אלפי העולים לרגל - כולל בשרותים בסיסיים ביותר כמזון ושתייה, ללא תשלום, כמובן. בעמותת "הכנסת אורחים מירון", למשל, יספקו 40 אלף סנדוויצ'ים, 80 אלף מנות חמות, 45 אלף מנות דגים ו-1,500 תבניות פשטידה ("קוגל"). כמו כן היא תעמיד 4 מכונות שתייה מוגזת קרה, שיספקו 200 אלף ליטר שתייה.

 

הרב בן ציון קופרשטוק, מעמותת "הילולא דרשב"י", סיפר כי העמותה שלו לבדה תחלק 17 אלף כריכים, 12 אלף שקיות שוקו, 4 טון סוכר שאיתו יכינו מיץ פטל אשר יזרום מ-19 ברזיות הממקומות באזורים אסטרטגיים. בנוסף נקנו מאות ק"ג של קפה ותה, שיחד עם טון סוכר, ואינספור כוסות חד-פעמיות, יאפשרו הכנת כמות גדולה במיוחד של משקאות חמים.

 

הגישה בתחבורה ציבורית בלבד

רגע לפני פתיחת ההילולה - נערכה תהלוכת ספר תורה מסורתית מבית עבו בצפת למירון, אירוע שלמעשה פותח את החגיגות כבר 182 שנה, בהשתתפות אלף בני אדם. הספר נמצא במהלך השנה בארון הקודש בבית הכנסת של "הצדיק הלבן", משם הוצא אתמול והועבר לבית עבו. בשעות הצהריים יצאה התהלוכה מלווה ב"כלייזמרים" ברחובות צפת, לכיוון מירון. משפחת עבו היא שבנתה במאה ה-19 את הציון על קבר הרשב"י, ומשום כך זכתה שתהלוכת ספר התורה שלה תפתח את החגיגות.

 

 

החל מאמש נחסמו הכבישים הבאים: כביש 866 מכיוון צומת חנניה למירון; כביש 89 מצומת חירם ועד מחלף אליפלט, לשני הכיוונים; כביש 886 מריחניה ועד כיכר "עין הוזים"; כביש 8900 מביריה ועד כיכר "עין הוזים"; היציאה מצפת לכביש 89 (היציאה מצפת תתאפשר רק מכביש 8900 לכיוון ראש פינה). תיתכן סגירה גם של כביש 85 מכיוון ראמה לעמיעד, וכביש 65 מצומת גולני לקדרים, על פי הצורך.

 

כך זה נראה בהדלקת המדורה הראשונה - של חסידות בויאן (צילום: satlink) (צילום: satlink)
כך זה נראה בהדלקת המדורה הראשונה - של חסידות בויאן(צילום: satlink)

 

למעט אדמו"רים ואישי ציבור בכירים, שמקבלים אישור משטרתי להגיע עם רכבם כמעט עד לקבר - רק אוטובוסים הורשו להגיע עד הכניסה למושב מירון. רכבים פרטיים יוסטו לחניונים מרוחקים בספסופה, עין זיתים, כרמיאל, פרוד וחצור, ומשם יגיעו בשטחים מיוחדים עד למירון, תמורת תשלום של 14 שקל לאדם. "המטרה היא למנוע את הלחץ שאופיין בשנים עברו".

 

 (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר ) (צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר )

(צילום: ישראל ברדוגו - חברת ישראל באוויר)

 

כוחות רבים של מד"א ו"איחוד הצלה" פזורים במקום בנוכחות גבוהה. ב"איחוד הצלה" סיפרו כי לבקשת משטרת ישראל והמרכז הארצי למקומות הקדושים, יעניקו מתנדביהם מענה אנושי וסיוע גם לפונים בשפת האידיש ושפות נוספות. כלקח מהאסון בהלוויית הרב וואזנר, הציבו בארגון מתנדבים במשמרות סביב לשעון בכל הכניסות לציון הרשב"י, בסמוך לגרמי מדרגות, ובסמוך לטריבונות הענק (פארנצ'עס), על מנת להעניק סיוע רפואי מהיר לנזקקים במידת הצורך.

 

גם המפכ"ל, יוחנן דנינו, הצטרף להילולה (צילום: דוברות המשטרה) (צילום: דוברות המשטרה)
גם המפכ"ל, יוחנן דנינו, הצטרף להילולה(צילום: דוברות המשטרה)

 

באיחוד הצלה ציינו כי מאוחר רבבות העולים למירון אינם מכירים את המושב, חילקו אותו ל-97 איזורים, והציבו 580 שלטים, כך שבמקרה חירום או כל בקשה לסיוע רפואי, יש לציין את מספר השלט הסמוך, ומוקדני החירום יוכלו לנתב את הכוננים וצוותי הביטחון למיקום המדויק במהירות המרבית.

 

מקובל על החוגגים

ל"ג בעומר אינו מוזכר בתורה וגם לא במשנה. לפי המסורת, זה היום שבו נעצרה המגפה שפגעה בתלמידי רבי עקיבא, ובכך תמים ימי האבלות הנוהגים עד תאריך זה. המנהג להדליק מדורות מקורו בהילולת רבי שמעון בר יוחאי, שעל-פי המסורת נפטר בתאריך זה. הדלקת המדורות וריבוי האור הוא ביטוי לשמחה. כמו כן, נהוג להדליק נרות בבתי הכנסת לזכר רבי שמעון בר יוחאי ולזכרם של צדיקים אחרים.

 

 

האר"י (רבי יצחק לוריא בן שלמה), גדול מקובלי צפת מהמאה ה-16, נהג לעלות לקברות רשב"י ובנו אלעזר במירון בל"ג בעומר, ובמאה ה-19 נקבע המנהג בסידור התפילה.

 

התמקמו מבעוד מועד על הפאראנצ'ס (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
התמקמו מבעוד מועד על הפאראנצ'ס(צילום: אלי מנדלבאום)

 

חוקרים טענו כי כי הקישור בין ל"ג בעומר למועד פטירתו של רשב"י נעשה לקראת סוף ימי הביניים, שעד אז התמקדה העלייה לרגל למירון - על הטקסים הנלווים אליה - בקברי הלל ושמאי. לפי המקורות ההיסטוריים, מועד העלייה לרגל חל ביום פסח שני (י"ד באייר, ארבעה ימים לפני ל"ג בעומר), אלא שאז החלה להתקבל בעולם היהודי קדושתו של ספר ה"זוהר", וייחוסו לרשב"י הביאה להסטת הטקסים לקברו ולתאריך פטירתו.


פורסם לראשונה 06/05/2015 20:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
סימן החג - המדורות
צילום: עידו ארז
צילום: אביהו שפירא
ואמרתם כה לחי
צילום: אביהו שפירא
מומלצים