פריצת דרך ישראלית: פורמולה שמגביהה ילדים
הפורמולה המכילה מרכיבים שונים של חלבונים, שומנים, פחמימות ויטמינים ומינרלים, שיפרה את גובהם של ילדים שקומתם נמוכה ב-1-2 ס"מ בשנה יותר מקצב הגדילה הרגיל. לאור ההצלחה בתוצאות המחקר של שניידר, חתם בית החולים על חוזה הפצה לכל העולם, שיתחיל בסוף החודש
פריצת דרך כחול לבן: רופאים ישראלים מבית החולים שניידר פיתחו פורמולה ייחודית הגורמת לילדים עם קומה נמוכה לגבוה. הפורמולה שניתנה לילדים בריאים, נמוכים ורזים במשך שישה חודשים, שיפרה משמעותית לא רק את קומתם אלא גם את משקלם. ל-ynet נודע כי בית החולים חתם על חוזה ייצור והופצה של הפורמולה שפותחה, דרך חברת תרופות בינלאומית.
כתבות בענייני גובה:
מי באמת צריך הורמון גדילה? מיתוסים על גובה
לגדול זה כואב: על כאבי גדילה אצל ילדים
הילד נמוך מדי? 6 סימני אזהרה לבעיות גדילה
קומה נמוכה היא אחת התלונות השכיחות ביותר במרפאות לאנדוקרינולוגיית ילדים. התופעה מאותרת כאשר ההורים שמים לב שילדם נמוך משאר ילדי הגן או בית הספר, ופונים לרופא השולח אותם לבירור ראשוני.
תהליך הבירור כולל תחילה רישום על עקומות הגדילה המציינות באיזה אחוזון נמצא הילד לפי גילו. ילדים הנמצאים מתחת לאחוזון 3, דהיינו 97% מהילדים בעולם גבוהים מהם, מתאימים להגדרה של קומה נמוכה. לנומך קומה סיבות רבות, שחלקן גנטיות, חלקן קשורות במחלות כרוניות, או בחסר בהורמון גדילה. כאשר מאובחן חסר בהורמון גדילה, ניתן הטיפול בהורמון גדילה סינתטי.
עלייה של 25% בקצב הגדילה
כאמור, ביקשו החוקרים כעת לבדוק את השפעתה של הפורמולה על ילדים נמוכי קומה, שלא נמצאה בעיה רפואית ספציפית שגרמה לכך. החוקרים בדקו את השפעתה של הפורמולה החדשה, המכילה חלבון, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים על קומתם של 200 ילדים נמוכים ורזים, שגובהם מתחת לאחוזון 10 בטבלת אחוזוני המשקל לילדים, ויחס משקל גובה שלהם היה נמוך.
המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצת המחקר קיבלה במשך שישה חודשים את הפורמולה הייחודית, שפותחה במרכז שניידר, בעוד שקבוצת הביקורת קיבלה פלצבו (תכשיר דמה שאינו מכיל חומרים פעילים), לאורך תקופת זמן דומה.
כל הכתבות המעניינות - בפייסבוק הורים של ynet
"הילדים שנבדקו היו באחוזון 3 ומטה", אומר ל-ynet פרופ' משה פיליפ, מנהל המחלקה לאנדוקרינולוגיה בשניידר. "אלה ילדים נמוכים, והם לא ענו לקריטריונים לטיפול בהורמון גדילה. הפורמולה הביאה לעליה משמעותית בגובה שלהם, וזה בהחלט הישג גדול שאנחנו גאים בו".
הממצאים הראו עלייה של כ-25% בקצב הגדילה בקרב הילדים שנטלו את הפורמולה: מהתוצאות עלה שקצב הגדילה הממוצע תחת הפורמולה עלה ב-1-2 ס"מ בשנה, יותר מקצב הגדילה הרגיל של הילד. כך למשל, ילד בן 6 שגדל בממוצע 5 ס"מ בשנה, יגדל באמצעות הפורמולה 6-7 ס"מ בשנה בגובהו.
אחוזוני גובה:
במקביל, נפתח בימים אלה מחקר חדש בו תיבדק השפעת הפורמולה, הפעם על מתבגרים בריאים ונמוכים. הוא מיועד לנערות מעל גיל 10 ונערים מעל גיל 11, אשר גובהם ומשקלם נמצאים מתחת לאחוזון 10.