שתף קטע נבחר

 

פוגעים לכם בפנסיה? פנו למלשינון של האוצר

משרד האוצר משיק את "קו הצדק הפנסיוני" המאפשר לעובדים לדווח על מעסיק המונע בחירה של המוצר הפנסיוני. האוצר: דינו של מעסיק הפוגע בזכויות - מאסר או קנס של כ-1.8 מיליון שקל. כתבה שפרסמנו ב ynet לפני חודשיים, חושפת את הקומבינה של המעבידים

אחרי שנים של פגיעה בחוסכים, האוצר משיק את "קו הצדק הפיננסי" - שירות המאפשר לעובדים להעביר מידע על מעסיקים הפוגעים בזכות לבחור מוצר פנסיוני.

 

 

נציין כי החוק (שתוקן בשנת 2008) קובע שכל עובד רשאי לבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני שלו (קרן פנסיה, קופת גמל, פוליסת חיסכון). הזכות הבסיסית הזו מאפשרת לעובד להתמקח על דמי הניהול, למקסם את החיסכון הפנסיוני שלו ולהתאים לעצמו את המוצר הטוב ביותר עבורו.

 

ואולם עד היום, 7 שנים מאז שתוקן החוק, מעסיקים, לעיתים רבות באמצעות סוכני הביטוח ובעיקר באמצעות מנהלי ההסדרים - שהם למעשה סוכנויות ביטוח גדולות הנמצאות רובן ככולן בבעלות חברות הביטוח, מציעים "רשימה סגורה" הכוללת מספר מצומצם של מוצרים פנסיוניים, ובדמי ניהול הרבה פחות אטרקטיביים.

 

עובד שמבקש לעבור לחיסכון אחר נתקל בסירוב, או בדמי ניהול גבוהים בהרבה מהצעות שקיבל כאשר פנה ישירות לקרן הפנסיה או קופת הגמל, מה שהופך את המעבר ללא כדאי.

 

למעשה, שלילת זכות הבחירה, כולל מניעת הטבת דמי הניהול שהשיג העובד, משמעותה פגיעה בקצבת הזקנה בעת פרישה.

 

שמישהו אחר יעשה את העבודה

מדוע המעסיק מסרב לקבל את בקשת העובד? הפרשה לחיסכון פנסיוני עבור העובד דורשת היבטים תפעוליים שונים שהינם באחריות המעסיק – לחשב את סכום ההפרשה המדוייק עבור העובד, העברת הכסף למנהל החיסכון, בדיקה שאכן הכסף הועבר וכדומה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

המעביד היה מעדיף להתעסק עם רשימה מצומצמת של מוצרים, או פשוט שמישהו אחר יעשה את זה עבורו, וכך סוכני הביטוח מתלבשים בדיוק על הצורך הזה – הם מציעים למעסיק לעשות עבורו את כל פעולות התפעול ואף לעשות זאת בחינם.

 

אלא שהחינם הזה לא מדוייק, מישהו משלם עבור השירות הזה שניתן למעסיק. המישהו הזה הוא ציבור העובדים שממנו גובים סוכני הביטוח דמי ניהול גבוהים יותר.

 

נדגיש כי שירותי התפעול זה חלק מאחריות המעביד, אך הוא כאמור מעדיף שמישהו אחר יעשה זאת עבורו (סוכן הביטוח), ויחסוך לו כסף.

 

לכן במציאות כזו, כאשר בא עובד ואומר שהוא קיבל הצעה ישירות מקרן פנסיה מסויימת לדמי ניהול מופחתים והוא מבקש מהמעביד שיעביר את הכספים לשם, הוא מפנה אותו לסוכן. הסוכן שלא מוכן לוותר על דמי הניהול ולא מוכן לעשות את השירות הזה בחינם - לא מאפשר לעובד את החיסכון המיוחל.

 

המעסיקים התעלמו מה"ההבהרה"

לפני 9 חודשים, ביוני 2014, פרסמה הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, דורית סלינגר הבהרה המתייחסת בדיוק לבעיה הזו.

 

על פי סעיף 20 לחוק קופות הגמל (הרלוונטי גם לחסכונות פנסיוניים אחרים), העובד – ורק הוא זכאי לבחור את החיסכון הפנסיוני שלו והמעביד חייב לכבד את רצונו.

 

"תכלית הסעיף האמור היא לאפשר לעובד לבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני שבו הוא מעוניין להפקיד את תשלומיו ואת תשלומי מעבידו, מבלי שמעבידו יוכל להגביל אותו בעניין זה, והכל על מנת שהעובד יוכל להתאים את מוצר החיסכון הפנסיוני לצרכיו ולמקסם את תועלתו", כתבה סלינגר בהבהרה שנשלחה למנהלי החסכונות.

 

"מפניות ציבור שהגיעו למשרדנו", ממשיכה סלינגר וכותבת "עולה כי יש מקרים שבהם מעסיק או מנהל ההסדר שפועל בעבורו למתן שירותי סליקת כספים, מונע מעובד להצטרף לקופת גמל מסוימת או לממש תנאי הצטרפות לקופת גמל מסוימת שהוסכמו בין קופת הגמל לבין אותו עובד, הכוללים הטבה בדמי ניהול".

 

"לנוכח האמור, ולמען הסר ספק מצאתי לנכון להבהיר כי מניעת אפשרות של עובד לממש הצטרפות לקופת גמל מסוימת, לרבות מניעת הצטרפות בהתאם לתנאים שהוסכמו בין העובד לבין הקופה, אינה עומדת בהוראות סעיף 20 לחוק קופות גמל".

 

נראה שההבהרה הזו לא ממש הפריעה למעסיקים רבים להמשיך ולצפצף על החוק וכעת, כאמור, סלינגר מעלה הילוך בטיפול בבעיה ואומרת כי בכוונתה "למצות את הדין עם מעסיקים שמפרים את הוראות החוק. דינו של העבריין עלול להיות מאסר או קנס בסך של כ-1.8 מיליון שקל".

 

"מפניות שהגיעו לממונה על שוק ההון עולה כי מעסיקים מפרים את הוראות החוק ושוללים מעובדיהם את זכות הבחירה המגיעה להם לפי חוק. מקרה נפוץ להפרת החוק הוא כאשר מעסיק מאפשר לעובדיו לבחור חיסכון פנסיוני רק מתוך רשימת חברות שאיתן עובד הסוכן של המעסיק", כתבה היום סלינגר. "הממונה רואה בחומרה פגיעה של מעסיקים בזכותם של עובדים להשיג קצבת זקנה ראויה ולבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני באופן חופשי".

 

באגף שוק ההון מציינים כי הם מצפים מעובד שנמנעה ממנו זכות הבחירה - לעביר מידע ל"קו הצדק הפנסיוני" בטלפון *3002 או באמצעות אתר האינטרנט של משרד האוצר.

 

"אגף שוק ההון נחוש לסייע לעובדים למצות את זכויותיהם. לכן, האגף יגביר את האכיפה על מעסיקים במטרה לאפשר לעובדים להשיג פנסיה ראויה. שיתוף הפעולה של המעסיקים נדרש לשמירה על זכויות העובדים", כתבה סלינגר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח
צילום: לע"מ
מומלצים