שעיר ונדיר: צפו בדורס הלילה הקטן שנפצע ליד ים המלח
החקלאי מלווין בלאו מקיבוץ מצפה שלם ליד ים המלח, מצא במהלך סיור בשטח מטעי התמרים של הקיבוץ, שעיר משורטט, אחד מדורסי הלילה הקטנים ביותר בישראל. השעיר שנפצע קשה, הועבר לטיפול בביה"ח לחיות בר ומצבו קריטי. ברשות הטבע והגנים מציינים כי התיעוד האחרון של קינון שעירים משורטטים בישראל היה לפני 104 שנה
מלוין בלאו, חקלאי מזה כ-20 שנה בקיבוץ מצפה שלם ליד ים המלח, יצא אתמול לסיור בוקר שגרתי בשטחי מטעי התמרים של הקיבוץ כדי לבדוק את תקינות מערכות ההשקייה.
"פתאום קלטה עיני גוזל של שעיר ששרוע על הקרקע, בלי יכולת לזוז. הרמתי אותו וראיתי שנוטף ממנו מעט דם", מספר מלוין ל-ynet. "הוא היה חלש מאוד וניסה לעוף עם הכנפיים, אבל לא הצליח. תפסתי אותו בעדינות ונסעתי אל שמורת הטבע עין פשחה כדי למסור אותו לפקחים הרשות".
תיעוד ראשון של קינון אחרי 104 שנה
בעוד שבטבע נצפו שעירים משורטטים בוגרים, זו הפעם הראשונה שתועד פרחון של שעיר בן מספר שבועות, דבר המעיד על קינון מוצלח של השעירים באזור ים המלח ומדבר יהודה. לדברי הצופה, הפעם האחרונה שתועד קינון של שעירים משורטטים בישראל היתה ב-1911 על ידי הזואולוג ישראל אהרוני. בעקבות מציאת השעיר הפצוע, יערכו הערב נסיונות לאתר את הקינון של השעירים באזור בסיוע של אבים אתר מרשות הטבע והגנים.
בישראל קיימים שני מיני שעירים. שעיר מצוי, הנחשב לדורס הלילה הקטן ביותר בישראל ושעיר משורטט. השעיר המשורטט פעיל בשעות הלילה, ניזון ממכרסמים, חרקים וציפורים קטנות.
שעיר במצב קריטי
בבית החולים מאושפזים כרגע שבעה שעירים מצויים וזו הפעם הראשונה שמובא אליו גוזל של שעיר משורטט. צוות הווטרינרים והמטפלים בבית החולים קלטו את הדורס הקטן לטיפול. הם מעריכים כי הוא נפגע במהלך מעוף נמוך מרכב והצליח לגרור עצמו עד לאזור מטע התמרים, שם נמצא על ידי מלווין, כשהוא תשוש ומדמם.
"השעיר הגיע אלינו עם שברים מרובים בכל חלקי גופו. הוא סבל מכאבים רבים וקיבל משככי כאבים", אומר ל-ynet שמוליק לנדאו, המטפל הראשי בבית החולים לחיות בר. לאחר צילום רנטגן במערכת ההדמייה החדישה בבית החולים, התגלה כי השעיר סובל משבר במקור, שבר באחת מרגליו ושברים בכנף.
לאחר טיפול תומך וחבישת המקומות הפגועים, השעיר המסורטט ששוקל כ-70 גרם בלבד, זכה לתא אישפוז מבודד משאר חבריו השעירים. לדברי לנדאו "מדובר בפציעות קשות. הוא במצב כל כך שברירי וקריטי ואנחנו מקווים שהוא ישרוד".
צפו בטיפול בשעיר הנדיר
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה ב-6911 *