למה הדבורים נעלמות - ומאבדות זיכרון?
גולם עם אלצהיימר: כבר שנים צונח ללא הסבר מספר הדבורים בעולם, וכעת מתברר שהן גם סובלות מדמנציה. מחקר חדש מצא את אחת הסיבות לכך
כבר שנים תוהים החוקרים מה גורם לירידה המתמדת באוכלוסיית הדבורים. יש שטוענים כי חומרי ההדברה אחראים לכך, אחרים הצביעו על הקרינה הסלולרית – וכעת מתברר כי הדבורים לא רק נעלמות, אלא גם סובלות מאובדן זיכרון. מחקר חדש, שפורסם במגזין "PLoS ONE", קובע כי אלומיניום, אחד המזהמים הסביבתיים הגדולים ביותר, הוא מהאחראים לדמנציה של הדבורים.
אלומיניום כבר קושר בעבר להכחדתם של כמה וכמה מיני דגים עקב הרעלים במים, לכריתת יערות בגלל אדמה שהפכה לא מזינה וליבול נמוך מהרגיל בגלל רעלים בקרקע.
הדבורים נעלמות, כתבות נוספות
הדבורים נעלמות, הכוורנים מפסידים
הדבורים נעלמות: להומאופתיה יש פתרון?
הדבורים לרוב אינן נמנעות מאלומיניום, שנמצא בין היתר בצוף, וכך החוקרים יכלו לאסוף דגימות של גלמים מכוורות טבעיות של דבורים שבהן נבחנה הימצאות אלומיניום. המחקר, שאותו הוביל כריס אקסלי מאוניברסיטת קיל ואלן רות'ריי ודייב גולסון מאוניברסיטת ססיקס, מצא כי הגלמים זוהמו מאוד על ידי אלומיניום.
לדבורים מוח מורכב יחסית, ויש עדויות התומכות בכך שיש להן זיכרון. אלומיניום מוגדר כנוירו-טוקסין - רעלן המפריע לפעילות החשמלית התקינה של העצבים - ובעבר קושר למחלת האלצהיימר בבני אדם. עם זאת, אגודת האלצהיימר בבריטניה הבהירה כי לא הוכח קשר ישיר שכזה לאלצהיימר בבני אדם, "על אף מחקרים ממושכים".
הממצאים החדשים, שעליהם דווח בכתבה ב-CNN, מעלים את האפשרות שלרמות גבוהות של אלומיניום, שמובילות לירידה ברמה הקוגניטיבית של הדבורים, יש גם קשר לירידה הכללית באוכלוסיית הדבורים.
במאי הודיע הבית הלבן על צעדים שנועדו לסייע לאוכלוסיית הדבורים, ותמך בקריאה לשתול צמחים ופרחים "ידידותיים לדבורים" במשרדי הממשלה ברחבי ארצות הברית. צעד זה נעשה לאחר שכוח משימה פתח בחקירה בחודש יוני אשתקד בנוגע לסיבה לירידה באוכלוסיית הדבורים. החקירה, שנמשכה שנה, קראה לבחון חומרי הדברה ושימושי קרקע שונים שעשויים לפגוע בדבורים ולסכן אותן.
משרד המדע והטכנולוגיה האמריקני אמר כי ההאבקה של דבורת הדבש מוסיפה ערך כספי של 15 מיליון דולר ליבולים בכל שנה. משנות הארבעים של המאה שעברה ירד מספר הכוורות הטבעיות של הדבורים בקצב מדאיג – מ-5 מיליון בשיא ל-2.5 מיליון בלבד. בין הסיבות האפשריות לירידה הדרסטית הזו נמנו טפילים, בקטריות, לחץ סביבתי ואפילו מחסור בפולן, אבקת פרחים.