שתף קטע נבחר

 

דו-קיום בצלחת: גמ"ח יהודי-מוסלמי באנגליה

הכירו את בית הקפה "סלאם שלום" המתפקד גם כבית תמחוי פעם בשבוע. המיקום: בית הכנסת הליבראלי של נוטינגהם. היוזמים: ארגון מוסלמי ורבה יהודייה. השפים והעובדים כולם - מתנדבים עם המון אידיאלים ורצון טוב "להילחם באנטישמיות ובאיסלמופוביה, שהרימו ראש בבריטניה"

 (צילום: יוטיוב) (צילום: יוטיוב)
(צילום: יוטיוב)

 

"סלאם-שלום" (Salaam Shalom Kitchen) הוא מיזם חדש ומרגש, פרי שיתוף פעולה ייחודי בין בית כנסת וארגון מוסלמי שחברו להקמת מפעל חסד משותף: בית תמחוי יהודי-מוסלמי לכלל האוכלוסייה, באחת הערים הקשות בבריטניה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

נוטינגהם, עיר מוכת אבטלה ובעלת שיעור גבוה של מיעוטים, רוצה להפוך לסמל לדו-קיום – ויוזמי הבשורה מקווים לנהל "מלחמה משותפת באנטישמיות ובאיסלמופוביה", כפי שהצהירו עם פתיחת המיזם. גם הכנסייה המקומית חברה אליהם מתוך מטרה לקדם סובלנות.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

המטבח המשותף כבר זכה לכינוי המקוצר והקליט "סאש" (ראשי התיבות של "סלאם שלום"), כשעל החלק של ה"שלום" אחראית הקהילה היהודית הליבראלית המקומית – ועל ה"סלאם" ארגון "הימה", קבוצה איסלמית הפועלת לצדק חברתי בעיר.

 

"דרך מצוינת להכיר האחד את השני"

המטבח מוקם בבית הקפה "מרכז הגשר" אשר נמצא מתחת לבית הכנסת הרפורמי המקומי, ויתפקד בכובע כפול:

הן כבית קפה קהילתי שיספק מזון ואוזן קשבת – והן כבית תמחוי פעם בשבוע, ביום רביעי. הפרויקט משך אליו מתנדבים ומתנדבות משלוש הדתות, והאוכל המוגש במקום הוא צמחוני בסגנון אמריקאי, שהכינה שפית מקומית בהתנדבות.

 

על פי הדיווח ב"נוטינגהם פוסט", מדי שבוע יבשל במקום שף מתנדב אחר, ממסעדות שונות ומובילות בעיר, והוא גם יהיה האחראי על הכנת המזון לנזקקים. קארן וורת', פעילה חברתית מטעם בית הכנסת, מספרת כי בקבוצה חברים כבר 70 מתנדבים, "והקשרים בין הצדדים רק הולכים ומתחזקים", היא מספרת. "אנחנו מבצעים משימות יחד ואוכלים יחד, ואלו הן שתי דרכים מצוינות להתחבר ולהכיר אנשים".

 

ג'ון יונס, חבר ועדת ההיגוי, הדגיש בשיחה עם כלי תקשורת כי בית התמחוי אינו מיועד ליהודים או מוסלמים בלבד, כי אם "לכל אחד. הדלת פתוחה לכל מי שזקוק".

 

"נלחמים בדעות הקדומות באמצעות עזרה לזולת"

גם מנהיגי הקהילות, הרבה הרפורמית טניה ז'קנוביץ ומנכ"ל "הימה" סאג'וד מוחמד, מציינים כאמור כי מלבד פעילות חסד משותפת, מבקשים המנהיגים לנהל מלחמת חורמה באנטישמיות ובאיסלמופוביה שלדבריו התגברו עד מאוד במהלך השנה החולפת.

 

"התרבויות שלנו נעות סביב אוכל. חשבנו, למה שלא ניפגש לאכול ביחד?" סאג'וד מוחמד והרבה טניה זנקוביץ'   (צילום: יוטיוב) (צילום: יוטיוב)
"התרבויות שלנו נעות סביב אוכל. חשבנו, למה שלא ניפגש לאכול ביחד?" סאג'וד מוחמד והרבה טניה זנקוביץ' (צילום: יוטיוב)

 

"במשך החודשים האחרונים ראינו איך השתמשו בפחד, על מנת לעמת בין אנשים", אמר מוחמד. "האנטישמיות והאיסלמופוביה הרימה את ראשן המכוער, והתפשטו בארץ הזו. הערכים שלנו, ערכי המוסלמים והיהודים, מכוונים לאהבה ולתקווה. סוף-סוף הגיע הרגע שהקהילות המוסלמית ויהודית ישתפו עם כולם את האהבה והתקווה שיש לנו. וזה בעצם כל הסיפור".

 

"זה לא מקום שבו רק נותנים לנזקקים אוכל, כי אם מקום ולחוש בו בעלי ערך ולהיות מטופלים כבני אדם, ובאופן שוויוני" (צילום: Salaam Shalom Kitchen) (צילום: Salaam Shalom Kitchen)
"זה לא מקום שבו רק נותנים לנזקקים אוכל, כי אם מקום ולחוש בו בעלי ערך ולהיות מטופלים כבני אדם, ובאופן שוויוני"(צילום: Salaam Shalom Kitchen)

 

"אז איך נעשה זאת? התרבויות שלנו נעות שתיהן סביב אוכל. אנחנו לא צריכים להוכיח את זה. אמרנו, למה שלא נשב לאכול ביחד, ובמקביל, באותו הזמן, נדגים ונחלוק את ערכי הליבה המשותפים לנו. את התשוקה ואת הכבוד לשרת את האחר... בואו ותפגשו אותנו", הוסיף. "בואו ננהל שיחה. נבנה מערכת יחסים האחד עם השני. בואו נכיר אחד את השני, ונהפוך את זה לתקווה שלנו לשגשג בעיר הזו".

 

הרבה זנקוביץ' אמרה כי "זה הולך להיות המקום שאליו כולכם תגיעו, ותפגשו אנשים חדשים. מקום שבו תוכלו לשוחח האחד עם השני, ועם אנשים שנמצאים במצוקה. זה לא מקום שבו רק נותנים לנזקקים אוכל, כי אם מקום ולחוש בו בעלי ערך ולהיות מטופלים כבני אדם, ובאופן שוויוני".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוטיוב
שפית מתנדבת. אנני
צילום: יוטיוב
צילום: יוטיוב
סאג'וד מוחמד והרבה טניה זנקוביץ'
צילום: יוטיוב
מומלצים