בנק ישראל: 50% מהמשכנתאות - לעשירים
דירה בכל מחיר: 130 משכורות נדרשות לעשירונים התחתונים כדי לרכוש דירה - ומדי חודש הם משלמים עבור המשכנתא 40% מהכנסתם. ומה אצל העשירונים העליונים? 65 משכורות מספיקות, עם הוצאה למשכנתא של 30% בלבד מההכנסה. ולמי הבנקים נתנו ההלוואות הכי גבוהות?
עד כמה אתם מוכנים להשתעבד כדי להגיע לדירה משלכם? על פי סקירה שעשה בנק ישראל המסתמכת על נתוני הלוואות המשכנתא שהעמידו הבנקים בין השנים 2010-2013, מספר חודשי ההכנסה הנדרשים למימון רכישת דירה באמצעות משכנתא ללווים מהחמישון התחתון עומד על 130– גבוה פי שניים מאשר ללווים מהחמישון העליון.
שיעור ההחזר מההכנסה הממוצע (במילים פשוטות – כמה כסף מתוך ההכנסה הפנויה הולך לתשלום המשכנתא) של הלוואות למטרת מגורים ללווים מהחמישון התחתון, עומד על 40% לעומת שיעור ממוצע של 30% בחמישון העליון.
העשירונים התחתונים מתאפיינים בשיעור גבוה של החזר מההכנסה, ומספר חודשי ההכנסה הנחוצים להם לרכישת דירה גבוה בהרבה ממספר החודשים הנחוצים לעשירונים העליונים. לכן גם הנטל שהם לוקחים על עצמם גבוה יחסית לנטל שלוקחים העשירונים העליונים, וכך גם רמת הסיכון שלהם. יש לציין בהקשר זה כי המשמעות של רמת סיכון זו, היא שההלוואות של אותם עשירונים תחתונים גם יקרות הרבה יותר.
בדיקה שערכה בעבר חברת AMG משכנתאות בנושא, העלתה שמשכנתא כזו יקרה בכ-15% בהשוואה למשכנתא שנלקחת על ידי העשירונים העליונים. בין הייתר, גם בגלל כח המיקוח הקטן ותוספת תשלום הנובעת מכושר החזר חודשי נמוך המאלץ לפרוס את המשכנתא לשנים ארוכות יותר, ובכך לשלם יותר.
על פי הנתונים של בנק ישראל, שנלקחו מתוך הסקירה השנתית של מערכת הבנקאות בישראל לשנת 2014 שתפורסם בקרוב, שלושת העשירונים העליונים קיבלו בין השנים 2010-2013 כ-38% מההלוואות, והיקפן של הלוואות אלה מהווה כמחצית מהאשראי לדיור.
שכבות הביניים (העשירונים הרביעי עד השביעי) קיבלו 50% מההלוואות, והיקפן מגיע ל-43% מהאשראי לדיור ושלושת העשירונים התחתונים קיבלו 13% מההלוואות, ואלה מהוות 7.5% מהיקף האשראי לדיור.
בירושלים מחזירים פחות
בשנת 2013, 11% ממספר ההלוואות שניתנו על ידי הבנקים שימשו את הלווים לרכישת דירות להשקעה. מרבית הדירות להשקעה שמומנו בשנה זו באמצעות משכנתא נרכשו על ידי שלושת העשירונים העליונים (קרוב ל-8% מכלל ההלוואות); 19% ממספר ההלוואות שניתנו לשלושת העשירונים העליונים ב-2013 שימש לרכישת דירות להשקעה, בשעה שבשלושת העשירונים התחתונים רק 4% ממספר ההלוואות שימש לרכישת דירות להשקעה.
ניתוח לפי מחוזות גיאוגרפיים מעלה כי מחירי הדירות הגבוהים ביותר נרשמו בתל אביב ובתקופה הנבדקת הם עמדו בממוצע על 2.23 מיליון שקל. גם במחוזות המרכז, השרון, גוש דן וירושלים נאמדו מחירים גבוהים יחסית.
שיעור ההחזר מההכנסה מתפלג לפי מחוזות באופן דומה: הנתון הגבוה ביותר נרשם במחוז תל אביב (36%) ואחריו במחוזות המרכז, השרון, גוש דן וירושלים (השיעור הממוצע במחוזות אלה נע בין 31% ל-33%).
שיעור המימון (היחס בין סכום ההלוואה שנלקח לבין מחיר הדירה) הגבוה ביותר נרשם במחוזות הדרום, הקריות, הצפון וחיפה, והממוצע נע בין 58% ל-59%. ביתר המחוזות שיעור המימון הממוצע מעט נמוך יותר ונע בין 53% ל-54%.