שתף קטע נבחר

 

הורסים את הכדור: "החל עידן ההכחדה ה-6"

לפי חוקרים מאוניברסיטאות מובילות בארצות-הברית, קצב הכחדת מיני בעלי החיים הולך וגובר בשל התחממות כדור הארץ וכריתת היערות. המדענים מזהירים כי בין המינים שייכחדו עלולים להיות גם בני האדם

בכדור הארץ החל שלב ההכחדה ההמוני השישי, כשמינים של בעלי חיים נכחדים במהירות של יותר מפי 100 מבעבר. כך טוענים מדענים משלוש אוניברסיטאות מובילות בארצות-הברית, ומזהירים כי בני האדם עלולים להיות בין המינים הראשונים שייכחדו. אחת הסיבות לתחזית השחורה היא התחממות כדור הארץ.

 

 

לפי המחקר, שערכו מדענים מפרינסטון, סטנפורד וברקלי, מאז ההכחדה החמישית שבה נעלמו הדינוזאורים לפני 65 מיליון שנה, לא הייתה היעלמות מהירה כל כך של מינים. "אנחנו נכנסים עכשיו לעידן ההכחדה ההמוני השישי, ללא כל צל של ספק", אמר פרופ' פאול ארליך מאוניברסיטת סטנפורד. המחקר התבסס על הכחדות מתועדות של סוגי צפרדעים, זוחלים ונמרים וכמו גם על רשומות של מאובנים ונתונים היסטוריים נוספים. במחקר הושווה "האובדן של מיני בעלי חיים בעידן המודרני להיעלמות בעלי חיים לפני הופעת האדם".

 

לדברי החוקרים, "אם השיעור של שתי ההכחדות האחרונות של יונקים היה כשניים ל-10,000 מינים בכל 100 שנים, השיעור במאה האחרונה גבוה פי 114 מאשר היה לפני הפעילות של בני-האדם, גם כאשר מסתמכים על ההערכות השמרניות ביותר של הכחדת מינים". על-פי החוקרים, מאז שנת 1900 נכחדו יותר מ-400 מינים של בעלי חיים.

למור בספארי (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
למור בספארי(צילום: עוז מועלם)
 

המדענים מזהירים כי הסיבות העיקריות להיעלמות המינים הן שינויי האקלים הנגרמים בין היתר מזיהום אוויר וגם כריתה מואצת של יערות. לדברי פרופ' ארליך, "אנחנו מנסרים את הענף עליו אנחנו יושבים".

 

על-פי נתונים של האיגוד הבינלאומי לשמירת טבע, כ-41% מכל הדו-חיים ו-26% מהיונקים נמצאים בסכנת הכחדה. פרופ' ארליך הזהיר כי יש בעלי חיים שסכנת ההכחדה עליהם קרובה מתמיד. אחד המינים שנמצא בסכנה מוחשית הוא הלמור. לפי החוקרים, 94% ממיני הלמורים נמצאים בסכנת הכחדה מיידית בשנים הקרובות. לפי המחקר, הלמורים גם נפגעים מהריסת המקומות שבהם הם חיים וגם מלכידתם לצורך מאכל.עורכי המחקר קראו לפעול במהרה, כדי לשמר מינים שנמצאים בסכנת הכחדה ולפעול כדי למנוע את התחממות כדור הארץ.

 

אבל יש כאלה שמטילים ספק במחקר. פרופ' מיגל אנריקה פריירה, יו"ר קבוצה העורכת גם היא תצפיות בפן הביולוגי, אמר שמדובר בנתונים שאינם חדשים. לדבריו, "הם טוענים ששיעורי ההכחדה האחרונים הם עד 100 פעמים גבוהות יותר מאשר בעבר. אני חושב שזה משפר את התיעוד של התהליך שלנו, אבל זה עדיין לא מאשר שהחלה ההכחדה ההמונית השישית. אני נוטה לחשוב שיש לנו משבר ביולוגי גדול, אבל תהליך ההכחדה השישית עדיין רחוק".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עכשיו תורנו? דינוזאור בתערוכה בפריז
צילום: רויטרס
מומלצים