שתף קטע נבחר

 

האם בקרוב נוכל 'לגדל' עצמות שנפגעו?

חוקרים מהמרכז הרפואי רמב"ם ומהטכניון הצליחו להשתיל תאים אנושיים בעצם פגועה ולגרום לצמיחתה מחדש. לדברי החוקרים מדובר בפריצת דרך, לא פחות. "אנו סבורים כי השימוש בתאים שבודדנו, יפתח אופק חדש לטיפול בפגמים בעצמות ארוכות ועצמות הפנים"

תאונות וחבלות, גידולים סרטניים, גידולים שפירים, עקירות שיניים ומומים מולדים, עלולים לגרום לפגמים בעצמות הגוף (בעיקר בעצמות הפנים והגפיים). פגמים בעצמות דורשים טיפול מכוון שגורמים לשינויים בתפקוד ובמראה האיבר.

 

קראו עוד

מרכז "ראש צוואר" ברמב"ם: כל המומחים תחת קורת גג אחת

לראשונה בישראל: האפליקציה שתגלה אם המיון עמוס

האם ניתן למנוע סרטן במערכת העיכול?

 

שלא כמו בהתחדשות רקמות רכות, המסוגלות להירפא בצורה טבעית טובה ומהירה יחסית, ריפוי עצם הוא תהליך איטי ומורכב, שלעתים נכשל או מצליח באופן חלקי בלבד, למרבה התסכול של המטופל ורופאיו.

 

ספיגה של עצמות הלסת התומכות בשורשי השיניים (למשל כתוצאה ממחלת חניכיים), עלולה לגרום לאבדן שיניים, ומופיעה בכ-90% מהאוכלוסייה המבוגרת, בדרגות חומרה שונות. 

 

במקום ניתוח מורכב: יצירת עצם חדשה

כיום, כאשר יש צורך להשלים רקמת עצם, הרופאים נאלצים לבצע הליך לא פשוט: 'לקצור' עצם מגוף המטופל (מהאגן, גולגולת או עצמות הלסת או להשתמש במינרל עצם ללא תאים מבנק עצמות), ולהשתיל אותה באזור הפגם הדרוש השלמה. מדובר בניתוח מורכב ובעל שיעור סיבוכים גבוה, הדורש מנתח מיומן ביותר.

 

נוסף על כך, בעקבות אספקת דם לקויה, נפח העצם המושתלת יורד, והשתל איננו מגשים את ייעודו בצורה טובה מספיק. למעשה, במקרים רבים מחצית מהעצם המושתלת נספגת ונעלמת כבר בחצי השנה הראשונה לאחר ההשתלה.

 

הצלחת תהליך התחדשות עצם (רגנרציית עצם) תלויה בגורמים רבים, שהעיקרי בהם הוא אספקת דם טובה לאזור, שתאפשר הזנה טובה של חמצן ותאים יוצרי עצם. בעבר ולאורך השנים נעשו ניסיונות לבודד תאי גזע ממח העצם, להשתילם באזור הפגם הגרמי, על מנת שיתמיינו ויהפכו לתאי עצם ויצליחו לתרום לתהליך התחדשות העצם.

 

אולם, עד לאחרונה לא חלה התקדמות ממשית בתחום. ההסבר העיקרי לחוסר ההצלחה היה הקושי לייצר אספקת דם טובה מספיק לאזור הזקוק לחידוש רקמת עצם.

 

אופק חדש לטיפול בעצמות ארוכות ועצמות הפנים

לאחרונה הצליחו חוקרים מרמב"ם ומהטכניון, בהובלת ד"ר הדר זיגדון-גלעדי (מומחית בפריודונטיה ומנהלת המעבדה לחקר העצם ברמב"ם), להגיע לפריצת דרך משמעותית: החוקרים נטלו דם אנושי ובודדו ממנו תאי גזע (הנקראים תאי אנדותל פרוגניטורים) אשר מקורם במח העצם ונמצא כי הם נוטלים חלק ביצירת כלי דם חדשים וביצירת עצם.

 

התאים גודלו בתרבית, בתנאים מיוחדים, ולאחר מכן הושתלו בתוך פגמים גדולים בעצם. התוצאות הדהימו את החוקרים והוצגו בפסגה המדעית של רמב"ם: נפח העצם שנוצר הוכפל פי שניים.

 

בנוסף, ארכיטקטורת העצם וצפיפותה לא נפגעו מההליך. כל זאת באמצעות לקיחת דם פשוטה וללא צורך בניתוח או שאיבת תאים ממח העצמות.

 

ד"ר זיגדון-גלעדי אמרה על פריצת הדרך: "העובדה שמדובר בהשתלת תאים מגוף המטופל עצמו, מבטיחה כי לא תהיה דחייה של השתל. אנו סבורים כי השימוש בתאים שבודדנו, יפתח אופק חדש לטיפול בפגמים בעצמות ארוכות ועצמות הפנים".

 

"הבידוד הפשוט יחסית של התאים מדם המטופל (בניגוד לשיטות מורכבות ופולשניות יותר שהשתמשו עד היום להפקת תאי גזע), יאפשר לטפל במגוון מחלות כגון שברים מורכבים, ריפוי שבר לא תקין, פגמים מולדים וספיגה של עצמות הלסת, תופעה ששכיחותה עולה כבר מגיל 35 ומטרידה רבים".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם ניתן יהיה לגדל מחדש עצמות שנפגעו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים