עובדים בהיי-טק? הנגב מחכה לכם
ההיי-טק מתפתח בדרום במהירות, ולא רק בבאר שבע. סיורים מיוחדים בין החממות שצצות באזור, מנסים לפתות את ההיי-טקיסטים לעבור לעבוד במקום. חיים בן הרוש (45), שהשתכנע לעזוב את המרכז לטובת היישוב אשלים: "הופתעתי מהתוכניות לעתיד". חלוציות מודל 2015
חיים בן הרוש (45), איש היי-טק, החליט לאחרונה לעזוב את מרכז הארץ ולעבור עם משפחתו מאבן יהודה לדרום. הוא ואשתו, הורים לשלושה ילדים בני שנה, 7 ו-9, קנו שטח ביישוב אשלים וכעת הם מחפשים עבודה באזור. את ההחלטה קיבלו לאחר שהשתתפו באחד מהסיורים המיוחדים שעורכת קרן מיראז' לפיתוח הנגב לאנשי היי-טק, במטרה לפתות אותם לעבור לגור ולעבוד באזור.
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
לסיורים שותפה גם עיריית באר שבע, שמנסה למשוך את ההיי-טקיסטים לפארק ההיי-טק גב-ים נגב, שהוקם בעיר. במהלך הסיור הופתע בן-הרוש לגלות את מממדי המקום, שכבר מעסיק כ-1,300 עובדים.
"לא חשבתי שהולך להיות שם מתחם כל כך גדול", הוא מספר ל-ynet. "על אף שאני מכיר את האזור, ראיתי בסיור דברים שלא הכרתי. הופתעתי מהתוכניות לעתיד ומהחזון, זה היה מאוד מרשים. לא ידעתי שהמצב בנגב ככה. ידעתי שזה לא כזה גרוע, אבל לא ציפיתי למצוא במתחם את כל החברות שהיו שם".
50 משרות לאיוש מיידי
הפתעתו של בן הרוש משותפת לרבים, שטרם הפנימו כי ההיי-טק נושא את פניו לדרום. רק לאחרונה נרשם אקזיט מוצלח לבירת הנגב, לאחר שפייפאל העולמית רכשה את סייאקאקטיב (CyActive) ביותר מ-60 מיליון דולר. משרדי החברה, שהוקמה על ידי יוצאי יחידת מודיעין, ממוקמים בחממת הסייבר של קרן ההון סיכון JVP במתחם ההיי-טק בבאר שבע.
המהפך הצפוי לאזור עתיד להגיע לשיאו עם המעבר הצפוי של קריית התקשוב ואגף המודיעין של צה"ל דרומה בשנים הקרובות - אבל כבר היום אפשר למצוא ביקוש לא קטן לעובדים בתחום, כאשר לדברי נעמה דהן, מנכ"לית קרן מיראז', במתחם גב-ים נגב ממתינות ברגעים אלו ממש 50 משרות לאיוש מידי.
רועי צוובנר, מנהל פארק ההיי-טק, מספר כי "בכל זמן נתון יש אצלנו כ-40-50 משרות פתוחות. הצפי הוא שבשנה הקרובה יגויסו בין 300 ל-400 עובדים בתחומי תוכנה וחומרה, ןאנחנו מקווים שתוך עשור יועסקו בפארק כ-10,000 עובדים".
המתחם צפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות, כאשר בסך הכל צפויים להיבנות 20 בניינים בגודל 200 אלף מ"ר. כולל הוא כיום שני בניינים בגודל 32 אלף מ"ר, "ואין אף מטר אחד פנוי", מתגאה צוובנר. "אנחנו מעריכים כי בעתיד יישבו בפארק כ-100 חברות ואפילו יותר. כיום יש לנו במתחם 24 חברות, או 35 אם לוקחים בחשבון גם את הסטארטאפים".
לאחרונה החלה הקמת הבניין השלישי במתחם, שעתיד להשתרע על 24 אלף מ"ר. צוובנר מקווה שזה ייתן מענה לביקוש הגדל. "קורה כאן משהו מאוד מיוחד", הוא אומר. "יש כאן אקו-סיסטם שלא קיים בשום מקום אחר בארץ. חברות ענק בינלאומיות, שביום יום מתחרות ביניהן במכירות ובכוח אדם, משתפות פעולה בכל המישורים, במיוחד בפיתוחים טכנולוגיים, מחקר וחדשנות ומשיכת הון אנושי איכותי למקום, מתוך הבנה שזה יועיל לכולם".
חלוציות היי-טקיסטית
בין המשרות הממתינות כיום לאיוש באזור, כלולות 15 משרות מחקר ופיתוח במרכז הפיתוח של חברת EMC בבאר שבע. מנהלת המרכז, מאיה הופמן לוי, מתגוררת בקיבוץ בית ניר באזור חבל לכיש ומספרת כי בחברה מועסקים כיום 130 עובדים, מתוכם מעל 80% מתגוררים בנגב.
למי שתהה - הופמן לוי מדגישה תנאי העובדים בדרום זהים לאלה שניתנים במרכז. "העובד הכי צפוני גר בנווה מונוסון ויש גם עובדים ממודיעין ואשדוד", היא מספרת. "אין להם בעיה לעשות את הדרך דרומה. הם אפילו מספרים שלפעמים קל יותר להגיע לבאר שבע מאשר להרצליה פיתוח, בגלל העומס והפקקים".
העתיד הטכנולוגי אותו היא צופה לאזור, ורוד במיוחד. "אנחנו גדלים כל הזמן", היא מעידה. "ההזדמנויות והאתגרים הטכנולוגיים שאנחנו מציעים הם בחזית הטכנולוגיה העולמית. סביבת העבודה שלנו חדשנית ויש תחושה של חלוציות היי-טקיסטית בנגב. זה משהו שמאוד מרגש להיות חלק ממנו".
את המפקפקים היא מזמינה לביקור, כדי לראות במו עיניהם את ההתפתחות של האזור. "תסתכלו לטווח הארוך - גם הממשלה, העירייה וגופים רבים אחרים עושים למען הנגב ומתוך תחושת שליחות. ביחד עם האוניברסיטה והמעבר של הצבא דרומה, אנחנו מייצרים מרכז מובילות טכנולוגי וידע שאין עוד כמוהו בעולם".
לא רק בבאר שבע
ההיי-טק לא מסתיים בבאר שבע - בניר עם שבעוטף עזה אפשר למצוא את סטודיו אנימייט, באזור שדרות יש את אמדוקס ואלביט - המשמשים מקומות תעסוקה מרכזיים בנגב הצפוני. כמו כן, בפארק התעשייה בעומר ישנן חברות העוסקות בתוכנה, חברות תרופות, ביו-טכנולוגיה וחממות טכנולגיות, ואילו במצפה רמון את השלוחה שהקימה חברת הפרסום מקאן, לצד תכניות להקמת חממות היי-טק. "אין לנו ברירה אלא לעסוק בהיי-טק, בגלל הריחוק הגאוגרפי שלנו", אומר ראש המועצה, רוני מרום. "עלינו לעסוק במתן שירותים מרחוק. יש לנו תכניות לשנים הקרובות להקמת מרכז תעסוקה ומוגרים שיעסוק בהיי-טק".
גם לירוחם יש מה להציע, בין היתר במתחם ירוטק, הכולל את חברת קמביום (Cambium) והחממה הטכנולוגית של מט"ח, mindCET. חברה נוספת שפועלת בעיר היא קמביו, אותה ייסדו שירה ודוד זלצר לפני כ-5 שנים. "קמנו כבית תוכנה שעוסק בפרויקטים לאינטרנט ולמובייל", מספרת זלצר (31). "לפני שנתיים התחלנו לפתח שני סטארט-אפים שלנו וכיום אנחנו כוללים כ-15 עובדים".
בני הזוג הורים לשישה ילדים בגילאי 3 עד 11, בהם שני זוגות תאומים. המשפחה עברה לדרום לפני 12 שנה בעקבות לימודיו של דוד בישיבת הסדר. אולם דוד, איש היי-טק, התקשה למצוא בתחילה עבודה בתחומו באזור. היעדר אפשרויות תעסוקה הביאו אותם לפתוח את החברה. "האפשרויות היו להיות הרבה בדרכים, לעזוב את ירוחם או לשנות מקצוע. אנחנו רצינו לעשות מהלך שישאיר אנשים טובים שרוצים לגור פה ולפתח קריירה בתחום".
בשנים האחרונות לעומת זאת, המצב השתפר לדבריה. "יש הרבה יותר אופציות לתעסוקה באזור", היא מעידה. "פארק גב-ים נגב למשל, מאפשר לאנשים שלמדו מקצועות היי טק והנדסה להישאר בדרום. לפני כמה שנים זו לא הייתה אופציה ובגלל זה רצינו להקים את החברה".
גם התדמית של עיר מגוריהם השתנתה עם הזמן. "ירוחם סבלה משך שנים מדימוי של עיירת פיתוח מוחלשת וחסרת משאבים, אבל בחמש עשר שנים האחרונות יש שינוי מבורך", היא מעידה. "עצם הבחירה לגור בירוחם אינה פשוטה, אבל יש פה קהילה מדהימה, שהופכת למשפחה וכולם עוזרים אחד לשני. יש תחושה של ביחד, מה שנשחק בערים הגדולות".
50 משרות לאיוש מיידי
דהן, מנכ"לית קרן מיראז', מספרת כי מעבר לסיורים, אנשי ההיי-טק מוזמנים להסתייע בשירותי הקרן גם במציאת מקום מגורים. "כל מי שמשתתף בסיור ומעוניין למצוא מקום מגורים ותעסוקה, יכול לפנות אלינו לסיוע", היא מפרטת
"צריך אותנו בעיקר לשם הגדלת המודעות - הרבה אנשים לא מודעים לאופציות של התעסוקה", היא מוסיפה. "חרף הכותרות על האבטלה בדרום, אנשי ההיי-טק דווקא חווים פריחה גדולה. שהתחלנו בסיורים היינו בטוחים שיגיעו רק 30 איש ובסוף פנו 150 מתעניינים. לסיור האחרון הגיעו 70 חבר'ה שמאוד מעוניינים לעבור דרומה".
בינתיים, בן-הרוש ואשתו, שאף היא עובדת בהיי-טק, מחפשים אחר עבודה באזור וממתינים למעבר בקוצר רוח. אבל גם אם ייקח להם זמן עד למעבר עצמו - הם לא מודאגים. "גם אם ניסע תקופה מסוימת מהמרכז לדרום, זה לא יהיה סוף העולם", הוא אומר. "בדרום יש רוגע, משהו אחר שלא חוויתי במקומות אחרים, זמן מדבר".