נא להכיר: הקרינה שמזיקה לעור גם כשאנחנו בצל
כולנו מכירים את סימני קרינת ה-UVA וה-UVB על תכשירי ההגנה, אבל לאחרונה נמצא כי לקרינת האינפרא אדומה - ה-IR - יש השפעה גבוהה יותר על הסיכוי לחלות בסרטן העור, ולכן יש צורך לחזק את ההגנה על הגוף ולקחת בחשבון שגם בצל אנחנו חשופים לפגיעה מהשמש
כתבות נוספות בערוץ הבריאות :
- בדקו עכשיו: שומות ונקודות חן - כך תדעו אם הן מסוכנות
מחקר מגלה: איך משפיעה השמש על קמטי פנים
הווידאו שיגרום לכם לא לצאת לשמש בלי הגנה
חשיפה לשמש גורמת לנזקים מידיים, כמו אדמומיות, כוויות ושלפוחיות, אלו מעלות את הסיכון להתפתחות סרטן עור מסוג מלנומה בעתיד. בנוסף, קיימת סכנה לנזקים בטווח ארוך: נזקים בריאותיים - הופעת נגעים קדם סרטניים וסרטן עור, קטרקט ואף פגיעה ב-DNA של התא. הנזקים למראה באים לידי ביטוי בהזדקנות מוקדמת של העור, ריבוי קמטים וכתמים, הופעת נימי דם שטחיים בעור ופגיעה בגמישות העור.
למרות שנדמה שרוב הנזקים מחשיפה לשמש מתרחשים בזמנים בהם אנחנו שוהים רק בשמש, כמו, למשל, בבילוי בים או בבריכה, בפיקניק או טיול, ד"ר נורית הראל, יו"ר משותף תשלובת ד"ר פישר, מציינת שכ-70% מנזקי השמש נגרמים כתוצאה מחשיפה יומיומית לשמש הכוללת, בין היתר, את ההליכה מהאוטו למשרד, את האיסוף של הילד מהגן, ההליכה לסופרמרקט ואפילו כשאנחנו יוצאים מהמשרד לקנות ארוחת צהריים – אלו הרגעים שעושים הכי הרבה נזקים לעור שלנו, משום שנדמה לנו שזה זמן קצר, אבל הוא מתאסף לכדי זמן חשיפה ארוך ביום.
בין ה-UV ל-IR
כולנו חשופים לקרינת UV מהשמש. עוצמת הקרינה מושפעת מגורמים רבים, כמו: מיקום גיאוגרפי (גובה), שעות היום, עונות השנה, תנאי מזג אוויר ומשטחים שונים הנמצאים בסביבתנו (בטון, אספלט, חול וכו'). קרינת ה-UV המזיקה לבריאותינו היא קרינה מסוג UVA ו-UVB.
קרינת UVB היתה הראשונה בה טיפלו בעזרת מוצרי הגנה. זו קרינה הגורמת לנזק לשכבת העור העליונה, לעיבויה ולאדמומיות וכוויות עור, המעלות את הסיכון להתפתחות סרטן עור מסוג מלנומה ולנזקים נוספים בעתיד. העובדה שהיתה התרעה מיידית על פגיעה כלשהי בעור, בדמות כוויה או שיזוף, הובילה למסקנה שיש להישמר מקרינה זו - לפני 30 שנה, חשבו שזו הקרינה היחידה שמזיקה.
בשלב מאוחר יותר, התגלה שקרינת ה-UVA גורמת גם היא לנזק לשכבת העור בעליונה ואף חודרת לעומק העור, גם מבעד זכוכית, וגורמת לנזקים ארוכי טווח כמו פגיעה ב-DNA של התא, סרטן עור, קמטים, כתמים והזדקנות מוקדמת של העור.
ההבדל בין UVB ל-UVA הוא באורך גלי הקרינה הנקלטים בעור, מסבירה הראל. בשנים האחרונות גילו כי קיימות קרניים החודרות יותר לעומק העור -
קרני ה-Infrared (ובקיצור IR) ואלו יוצרות נזקים ברמה המשפיעה על אנרגיית התא מה שיכול להשפיע על אלסטיות העור, על הלחות שבו - ובכך להשפיע על הזדקנות העור. כמו כן, יכולה להיווצר השפעה על ה-DNA של התא, מה שיכול ליצור, בשלב מסוים, מוטציות המתקשרות לסוגים שונים של מחלת הסרטן.
"קרינת IR היא קרינה מחממת, אפשר להרגיש אותה ביום חורף בו השמש יוצאת לכמה רגעים ואנחנו נהנים מהחום שלה שחודר לעצמות", מסבירה הראל. "הקרינה הזו קיימת בכל ימות השנה, ולמעשה, 50% מקרינת השמש היא קרינת IR".
האם גם בצל אנחנו חשופים לקרינה?
"בהחלט! מחקרים מראים ש-30% מהקרינה מגיעה בזמן שאנחנו שוהים בצל. תחשבו כמה זמן הילדים שלכם נמצאים בחוץ בזמן שהם משחקים - גם אם הם בצל, הם חשופים לקרינת IR שגורמת לנזקים בטווח הארוך.
אצל אנשים מבוגרים יותר אפשר לראות את ההשפעה על הזדקנות העור. כל מי שעבר את גיל 30 יכול לעמוד מול המראה ולבדוק את ההבדל בגמישות ובנראות, מבחינת הקמטים, של עור שלא נחשף לשמש מול עור שנחשף לשמש. אפשר לראות את זה אפילו ברמה של מי שמורח קרם הגנה על הפנים, אבל מקפיד פחות על הגנת המחשוף או הזרועות".
השינויים בפיגמנטציה, בכתמים, בנקודות החן ובגמישות ובנראות העור הם סממנים חיצוניים שניתן, כאמור, להבחין בהם בקלות, החל מגיל מסוים, והם נעשים בולטים יותר ויותר ככל שהזמן עובר והעור מאבד עוד ועוד מהגמישות שלו. "ההזדקנות שלנו נובעת משתי סיבות", אומרת הראל - "מגנטיקה, שעליה אין לנו שליטה, ומחשיפה לשמש. למעשה, השמש אחראית לכ-90% מסימני ההזדקנות המוקדמת של העור שאינה תורשתית. מי שמספק הגנה לעור, עוזר לגוף לשמור על עצמו. מעבר לשינויים החיצוניים, חדירת קרני השמש לעומקים יכולה להשפיע על מבנה התא, כך שמדובר לא רק בשינוי חיצוני, אלא יכולה להגיע לשינוי ה-DNA של התא, ואז אנחנו מדברים על סרטן".
10 דקות של חשיפה לשמש ביום
השיח הנסב מזה שנים סביב הנזקים שגורמת השמש, והשימוש בתכשירי הגנה, העלה במהלך הזמן את שאלת החוסר בוויטמין ה-D והיו שהתנגדו לחסימה מוחלטת בין השמש לעור, בטענה שעלול להיגרם נזק לגוף בשל החוסר בוויטמין וכן שתכשירי הגנה מונעים מהשמש לעשות חלק מהתפקיד הטבעי שלה בעזרה לגוף.
"השמש מעוררת את הגוף לייצר חומרים שונים שבריאים לנו, וקורה גם ששיזוף ארוך מעניק לנו תחושת "היי", כמו אותה שמש מחממת ביום חורף קר שמייצרת אצלנו תחושה טובה בכל הגוף", מסבירה הראל. "אבל, צריך להבין שמספיקות 10 דקות של חשיפה לשמש כדי לייצר ויטמין D. מחקרים הראו שב-10 דקות הללו הגוף מגיע לרוויה ואחרי תקופת הזמן הזו לא מיוצר עוד מהוויטמין. למעשה, מעבר לטווח הזה השמש מתחילה לייצר נזקים, וצריך לקחת בחשבון שאנחנו אף לא פעם לא באמת נחשפים ל-10 דקות וזהו, במצטבר במהלך יום, החשיפה היא ארוכה יותר ומזיקה יותר".
תכשירי הגנה משמש מספקים הגנה מפני קרינת ה- UV המסוכנת ע" יצירת שכבת מגן הסופגת ומחזירה את קרינת ה-UV ומונעת את מעבר הקרינה לעור. עם הגילויים על קרינת ה-UVA והנזקים שהיא עושה, נוספו לתכשירי ההגנה מרכיבים שמסייעים בהגנה מקרינה זו. כאמור, התכשירים הראשוניים הגנו מקרינת ה-UVB. היום, עם הגילויים על קרינת ה-IR, הבינו שיש צורך בהגנה מכל סוגי הקרינה המגיעים מהשמש ולכן יש צורך במרכיבים נוספים שיגנו על העור. בין היתר, תערובת אנטי אוקסידנטים, ויטמין E, תמצית זרעי ענבים, Q10 ועוד - השילובים הללו מיועדים להתמודד עם הרדיקלים החופשיים שנוצרים מקרינת IR ומשפיעים על אנרגיית התאים בגוף, מה שעלול להוביל לנזק לתא, עד לכדי סרטן.
מעבר להגנה המתרחשת בזמן היציאה לשמש, מחקרים הראו שהחשיפה ממשיכה להשפיע עלינו גם לאחר שחזרנו הביתה. את סימני השיזוף האדומים לא רואים מיד, אלא לרוב אחרי המקלחת שעושים כשחוזרים מהים, ולעיתים לוקח גם 48 שעות עד שמרגישים את ההשפעה. הידיעה שהשפעת הקרינה ממשיכה אחרי החשיפה לשמש, הובילה לסוג הגנה נוסף - תכשירים שמטרתם לסייע לגוף לתקן את הנזקים.
"אפשר להשוות את זה לשפשוף קל שמתרחש על העור", מסבירה הראל. "אם לא ניגע בו, לא נשטוף או נמרח חומר מחטא, הגוף עדיין יפעל לתיקון הנזק ויתכן מאד שלא תישאר צלקת. אם מדובר בשפשוף שכולל לכלוך או צורך של הגוף לעבוד קשה יותר כדי לבנות מחדש את התאים, ללא עזרה שלנו הכוללת חיטוי, יכול להיות שתישאר צלקת.
אם ננקה את השפשוף, נשים חומר מחטא ונעזור לגוף לתקן את הנזק, הסבירות שהתיקון יהיה טוב יותר, גבוהה יותר. באותה מידה מדובר בחשיפה לשמש – הגוף יתקן את הנזק, גם אם לא נעשה דבר, אבל הוא יצטרך להשתמש ביותר משאבים ויש סיכוי גבוה שתישאר צלקת על החומר הגנטי שלנו, מה שעלול להשפיע עלינו לטווח ארוך בהמשך".
במדינה בה החשיפה לשמש היא כמעט יומיומית, אפילו בעונת החורף, הגנה מהשמש באמצעות תכשירים - ובימי הקיץ אף עם לבוש מתאים והימנעות מחשיפה לשמש בשעות המסוכנות – יכולה להציל חיים, ולכן חשובה במהלך כל השנה. יתרה מזאת, אם יש חשש לפגיעה כלשהי בעור, או אם אתם בעלי עור רגיש, חשוב מאוד לבצע בדיקה תקופתית אצל רופא עור על מנת למנוע התפתחות סרטן העור.