בזמן הירי: האו"ם אימץ את דו"ח צוק איתן
רק ארה"ב איתנו: הדו"ח, שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה, טען כי המנהרות לא כוונו נגד אזרחים וציין כי חמאס הזהיר לפני ירי, אומץ ברוב של 41 לעומת אחת. השגריר: "יש למועצה אובססיה נגד ישראל". ההפתעה: הודו נמנעה
בישראל כינו אותו "דו"ח מוטה ", אבל כנראה שרק מדינה אחת הסכימה והצביעה נגד. מועצת זכויות האדם של האו"ם אימצה היום (ו') את דו"ח ועדת החקירה של האו"ם לאירועי צוק איתן. כמעט במקביל להצבעה נשמעה אזעקה בעוטף עזה, לאחר שרקטה נורתה - ככל הנראה מסיני - והתפוצצה במועצת אשכול. 41 מדינות תמכו בהחלטה, חמש נמנעו ורק אחת התנגדה - ארצות הברית. בדו"ח שפורסם בחודש שעבר האשימה ועדת החקירה את ישראל, וכן את ארגוני הטרור בעזה, בביצוע פשעי מלחמה.
בין היתר, תמכו בהחלטה גם מדינות אירופיות חשובות - צרפת, גרמניה ובריטניה. עם זאת, להחלטה שהתקבלה אין "שינייים" והיא חסרת משמעות אופרטיבית. גורמים מדיניים ציינו כי להצבעה קדם דיל: הפלסטינים ריככו את ההחלטה על מנת לזכות בתמיכת מדינות המערב.
חמש המדינות שנמנעו בהצבעה בז'נבה הן קניה ואתיופיה האפריקנית, פרגוואי מדרום-אמריקה, מקדוניה האירופית ומדינה אחת גדולה ומפתיעה - הודו. החלטת הודו - לראשונה אחרי שנים רבות - לא להצביע לצד הפלסטינים, היא הישג של משרד החוץ והוכחה ליחסים הטובים עם ראש הממשלה ההודי נרנדרה מודי, שנבחר לתפקידו בשנה שעברה וצפוי להגיע השנה לישראל.
למרות ההישג של הודו יש גם אכזבה מכך שמדינות מערביות חשובות הצביעו בעד ההחלטה גם אם הסירו ממנה כל מרכיב אופרטיבי: צרפת , גרמניה , בריטניה. בנאומו במועצה אמר שגריר ישראל בז'נבה אביתר מנור: "המלך הוא עירום. ההצעה היא מסמך אנטי-ישראלי וסותרת את הכוונה של מחברי דו"ח ועדת החקירה של האו"ם בכך שהתעלמה מכל ההפרות של המשפט הבינלאומי בידי חמאס ושאר הארגונים הפלסטינים החמושים. החמאס ממשיך לירות רקטות ולבצע מעשי טרור בזמן שאני מדבר איתכם. הרשו לי לומר את האמת על מה שישראל עשתה בעזה. ישראל הגנה על תושביה מתוקפנות של ארגון טרור שהתנגד לכל ההצעות להפסקת אש. ישראל עשתה מעל ומעבר כדי לצמצם למינימום את הפגיעה באזרחים".
השגריר מנור כינה את מועצת זכויות האדם "גוף של האו"ם שנגוע בפוליטיקה, אובססיבי נגד ישראל, מתעלם מהפרות בוטות של זכויות אדם בעולם ומבזבז משאבים מיותרים כדי לחבר דו"חות על ישראל. המועצה הזו לא תצליח להשחיר את של ישראל ולא תמנע מישראל להגן על אזרחיה. המועצה הזו פועלת כפרובוקטור שרק מלבה את הלהבות ולא מכבה אותן".
בעקבות ההחלטה לאמץ את הדו"ח אמרו במשרד החוץ כי "מועצת זכויות האדם שוב הוכיחה היום את אי הרלבנטיות שלה ואת ניתוקה מהמציאות. בעוד העולם מסביבנו עולה בלהבות, יש פיגוע קשה במצרים והאנרכיה בסוריה נמשכת, היא ממשיכה להתמקד בישראל. ההחלטה שאומצה היום היא תולדה של מהלך פלסטיני שנועד לייחד לרעה את ישראל ולכבול את ידיה במאבקה הצודק נגד הטרור של האיסלאם המיליטנטי. ישראל היא מדינה שומרת חוק. ישראל היא היחידה שיכולה לחקור את עצמה, כפי שהיא עושה לאחר כל מערכה צבאית".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתגובה להחלטה כי "את מועצת זכויות האדם של האו"ם לא מעניינות העובדות ולא מעניינות באמת זכויות אדם. ביום שבו נפתחת אש מסיני לעבר ישראל, ובזמן שבמצרים דאעש מבצע פיגועי טרור אכזריים, בסוריה אסד טובח בבני עמו ובאיראן עולה משנה לשנה מספר ההוצאות השרירותיות להורג היא מחליטה לגנות את ישראל על לא עוול בכפה. ישראל תמשיך להגן על אזרחיה מפני אלה שקוראים להשמדתה ופועלים יום יום כדי להשיג מטרה זאת".
גורמים רשמיים במשרד ראש הממשלה הביעו הערכה לעמדתה הערכית של ארצות הברית שהתנגדה להחלטת הגינוי "הצבועה", כלשונם, של מועצת זכויות האדם של האו״ם. גורמים בלשכת ראש הממשלה ציינו בנוסף כי בימים האחרונים שוחח נתניהו עם ראש ממשלת הודו מודי, נשיא קניה אוהורו קניאטה וראש ממשלת אתיופיה היילמאריים דסלן.
יו"ר "ישראל ביתנו", שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן, אמר כי ההחלטה, שהתקבלה בשעה שבה נורתה רקטה נוספת לעבר ישראל, היא "הוכחה אחת נוספת להיותה של הועדה הזו מסכה שמאחריה עומדים ארגוני הטרור וארגונים אנטי-ישראלים שכל מטרתם פגיעה בישראל. אני קורא לראש הממשלה לחזור להחלטה שקיבלתי כשר חוץ ולנתק את קשריה של ישראל עם הוועדה הצבועה הזו".
בדו"ח שאומץ היו שלל טענות בעייתיות ומעוררות מחלוקת. בין היתר נכתב בו כי המנהרות לא כוונו כלפי אזרחים ולכן היו לגיטימיות. בנוסף נטען כי חיילי צה"ל השתמשו באזרחים פלסטינים כמגנים אנושיים. פרט לכך נכתב גם כי ארגוני הטרור ברצועת עזה הזהירו לעתים לפני ירי רקטות.