שיא בהיקפי המשכנתאות: 7 מיליארד שקל ביוני
חשש מהעלאת המס על דירות להשקעה, הביא להגדלת בקושים למשכנתאות ואלו עמדו ביוני על שיא של כל הזמנים – 7 מיליארד שקל, זינוק של יותר מ-50% בהשוואה ליוני אשתקד
שיא חדש: בחודש יוני נלקחו משכנתאות בסכום כולל של 6.99 מיליארד שקל, שיא של כל הזמנים, כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (א').
- מאי: זינוק של 23% בהיקפי המשכנתאות
מדובר בעליה של 21% בהשוואה לחודש הקודם וזינוק של יותר מ-50% בהשוואה לחודש יוני אשתקד.
החששות מהעלאת מס הרכישה לדירה שניה, שינוי שהחל במהלך החודש, הגדילו את הביקושים ושברו את השיא שנקבע באוגוסט 2012 על סך 5.9 מיליארד שקל. מתחילת השנה נלקחו משכנתאות בסכום כולל של 32.2 מיליארד שקל.
נזכיר כי במהלך חודש יוני אישרה הממשלה את העלאת מס הרכישה בקניית דירה שנייה ומעלה, כך שעד שווי של 4.8 מיליון שקל ישולם מס של 8%, ומעבר לכך – 10%. במקור, העלאת מס הרכישה תוכננה ל-1 ביולי, אולם במשרד האוצר הביעו חשש מ"התנפלות" של משקיעים. "החשש שלנו היא שיש עכשיו ריצה של משקיעים לדירות. אין לנו היצע בלתי מוגבל ואנחנו רוצים שהמס יעלה כמה שיותר מהר, והדירות לא ייחטפו בתשעה הימים שנשארו עד סוף החודש, אלא יגיע לזוגות הצעירים", אמר אז בדיון מנכ"ל משרד האוצר, ישי באב"ד.
מסלול הריבית הקבועה הלא צמודה: הפופולארי ביותר
מהנתונים עולה כי סך המשכנתאות שנלקחו בריבית קבועה עמד על 3.9 מיליארד שקל ובריבית המשתנה נלקחו משכנתאות בסכום של 3.1 מיליארד שקל.
יותר מ-37% מסך המשכנתאות נלקחו במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה -סכום של 2.6 מיליארד שקל. מסלול זה צובר תאוצה משמעותית בשנים האחרונות במיוחד ברקע הריבית הנמוכה, וכיום הוא מהווה את הנתח הגדול ביותר מבין סוגי ההלוואות לדיור.
נכון לחודש מאי, יתרת חובות המשכנתא לבנקים הסתכמה ב- 272.7 מיליארד שקל. מבדיקת ynet עולה כי 53 מיליארד שקל (20% מסך חובות המשכנתא לבנקים) מקורם בהלוואות לדיור בסכום של 1.2 מיליון שקל ומעלה שטרם נפרעו. עוד עולה מן הנתונים כי מתוך סך החובות, 2.07 מיליארד שקל הן חובות בפיגור של מעל 90 יום.
למרות העליה בהיקף נטילת משכנתאות, חלה בחודש מאי ירידה במשכנתא הממוצעת וזו עמדה על 558 אלף שקל, לעומת כ-590 אלף שקל בחודש ינואר השנה וכ- 600 אלף שקל בשנת 2014.
מהנתונים עולה עוד כי לאחר ירידה מתמשכת בשיעור ההוצאה על המשכנתא מסך ההכנסה הפנויה של משק הבית (כמה כסף מתוך ההכנסה הולך לתשלום משכנתא), חלה עליה קלה וזו עומדת, נכון לחודש מאי על 25.7% מההכנסה.