שתף קטע נבחר
 

20% מהדוקטורים למתמטיקה ולמחשבים - עזבו לחו"ל

ככל שרמת השכלה גבוהה יותר – כך שיעור השוהים בחו"ל גבוה יותר. כך עולה מנתונים שאסף הלמ"ס לצורך התכנית הלאומית להשבת אקדמאים של משרד הכלכלה. בעלי תארים במתמטיקה ומדעי המחשב נוטים לעזוב לחו"ל יותר מאשר בעלי תארים אחרים

האטה בזליגה של המוחות הישראלים לחו"ל: משרד הכלכלה הציג היום (ב') את הנתונים שאספה עבורו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנוגע לבעלי תארים מתקדמים השוהים בחו"ל שלוש שנים ברציפות ומעלה.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

הנתונים נאספו במסגרת התכנית הלאומית להשבת אקדמאים שבראשה עומד המדען הראשי במשרד הכלכלה. נתונים דומים נאספו גם בשנת 2013 אלא שהפעם ערכה הלמ"ס השוואה על בסיס השנה שבה סיים השוהה בחו"ל את לימודיו האקדמיים.

 

על פי הנתונים בשנת 2014 שהו בחו"ל 21,400 ישראלים שקיבלו תואר אקדמי בארץ, בדומה למספרם בשנת 2013 ו-2012. מדובר בגידול לעומת השנים 2010-2011. כ-90% מהשוהים בחו"ל הם בעלי תואר ראשון בלבד, כלומר, אין בשהותם בחו"ל כדי להעיד על מחסור במקומות עבודה לבעלי תארים מתקדמים.

 

 (באדיבות משרד הכלכלה) (באדיבות משרד הכלכלה)
(באדיבות משרד הכלכלה)

עם זאת, כאשר מפלחים את כלל אוכלוסיית האקדמאים לקבוצות, על פי רמת השכלה, ובוחנים את שיעור השוהים בחו"ל בכל רמה, ניתן להבחין כי ככל שרמת השכלה גבוהה יותר – כך שיעור השוהים בחו"ל גבוה יותר. בקרב בעלי תואר שלישי נע שיעור השוהים בחו"ל מאז 2010 בין 10% ל-12%. בקרב רופאים הוא נע בין 7% ל-8% ורק בקרב בעלי תואר שני הוא נמוך יותר מאשר בקרב בעלי תואר ראשון. 

 

 (באדיבות משרד הכלכלה) (באדיבות משרד הכלכלה)
(באדיבות משרד הכלכלה)

בקרב בעלי תואר ראשון ושני השוהים בחו"ל נמצא, כי בעלי תארים בתחומי המדעים המדוייקים - מתמטיקה, מדעי המחשב, מדעים פיזיקליים וסטטיסטיקה - נוטים לעזוב לחו"ל לתקופות ממשוכות יותר ביחס לבעלי תארים אחרים. בעלי תארים אלה היו הדומיננטיים ביותר בעזיבה לחו"ל גם בקרב בעלי תואר שלישי (כ-20%), אולם שם נמצאה גם שונות בין בוגרי תארים אחרים. 

 

בקרב בעלי תארים במתמטיקה ומדעי המחשב, נע שיעור השוהים בחו"ל בין 17% ל-20%. בקרב המהנדסים, האדריכלים, בעלי התארים בביולוגיה והפיסיקאים נע שיעור השוהים בחו"ל בין 11% ל-15% ובקרב הרופאים הוא נע סביב 7%. שיעור השוהים בחו"ל בקרב בעלי תואר שלישי ומעלה במדעי החברה והרוח היה נמוך מ-5%.

 

 (באדיבות משרד הכלכלה) (באדיבות משרד הכלכלה)
(באדיבות משרד הכלכלה)

 מפילוח הנתונים על בסיס השנה שבה סיימו השוהים בחו"ל את לימודיהם, ניכרת ירידה בשיעור השוהים בחו"ל משנת 1996 ואילך. בלמ"ס מייחסים ירידה זו לגידול משמעותי במספר האקדמאים בישראל החל מאותה שנה ומציינים כי מספר השוהים בחו"ל לא קטן אלא רק חלקם בקרב כלל מסיימי הלימודים בישראל באותה שנה.

 

עם זאת הנתונים מראים כי מאז שנת 1995 החלה עלייה עקבית וחדה במספר בעלי תואר ראשון השוהים בחו"ל שלוש שנים ויותר. מגמה זו התהפכה בשנת 2001 ומאז החלה ירידה עקבית במספרם.

 

התכנית הלאומית להשבת אקדמאים הושקה ביוני 2013 במטרה לעצור את מגמת עזיבת המוחות האקדמאים, שהתגברה סביב המחאה החברתית של 2011. התוכנית מציעה לאקדמאים סיוע בתהליך החזרה לארץ, בין היתר באיתור משרות, סיוע בכרטיסי טיסה לצורך רכאיונות עבודה, ופתרון בעיות וחסמים מול תהליכים ביורוקרטים.

 

עד כה חזרו לישראל כ-250 איש באמצעות התוכנית. המדען הראשי במשרד הכלכלה, אבי חסון, העומד בראשה, פירט כי לתוכנית רשומים כבר למעלה מ-4,400 אקדמאים הנמצאים בחו"ל ושותפים לה למעלה מ-180 מעסיקים המעוניינים בקליטתם. "בעולם גלובלי, מעבר לחו"ל הוא שלב חשוב בפיתוח קריירה ובהתמקצעות מדעית וטכנולוגית", אמר. "עם זאת, אנו שואפים להחזיר את המוחות לישראל וכך ליהנות מהידע והניסיון הנצבר בחו"ל".  

 

בילי פרנקל השתתפה בהכנת הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים