שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

על פי ההסכם: בעוד 10 שנים פצצה איראנית

הקהילה הבינלאומית הסכימה למעשה שמרגע שיפוגו עשר שנות ההסכם, היא לא תעסוק עוד בתוכנית הגרעין של האייתולות. מבט נוסף על ההישגים האיראניים מול המעצמות

בהצבעה שהתקיימה ביום שני אשררה מועצת הביטחון של האו"ם, לבקשת ארה"ב, את הסכם הגרעין שנחתם בשבוע שעבר בין המעצמות ואיראן. טיוטת ההחלטה, שאותה הגישה וקידמה שגרירת ארה"ב לאו"ם סמנתה פאוור, אושרה פה-אחד תוך מתן תוקף להסכם ולנספחיו.

 

בהתאם להסכם, הסירה מועצת הביטחון את כל המגבלות והאיסורים שהטילה בעבר על תוכנית הגרעין האיראנית, והחליפה אותם למשך 10 השנים הבאות בהגבלות הנכללות בהסכם הגרעין החדש. על פי ההחלטה, במידה שבתקופה זו לא יתגלו הפרות חמורות של ההסכם מצד איראן, יוסרו עם תום ההסכם גם הגבלות אלה מעל תוכנית הגרעין שלה. הסרת כל ההגבלות עם תום ההסכם צפויה להותיר את איראן, בהסכמת הקהילה הבינלאומית, עם מלאי החומר הבקיע שאותו העשירה, לצד הרכיבים והידע המאפשרים את המשך ההעשרה.

 

<<האם סעודיה תתקוף באיראן ללא תמיכה אמריקאית?>>

 

 

הישג איראני נוסף העולה מההחלטה הוא קביעת המועצה שלפיה במידה שלא יתגלו הפרות חמורות של ההסכם מצד איראן במשך עשר שנות ההסכם, תסיים מועצת הביטחון לשקול את נושא הגרעין האיראני, והנושא יירד מרשימת הנושאים שבהם עוסקת המועצה. בכך יש כדי להכשיר סופית את ההפרות שביצעה איראן במסגרת תוכנית הגרעין שלה.

 

 <<עוד באתר ערוץ 20>>

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור מצביעה במועצת הביטחון בעד הסכם הגרעין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור מצביעה במועצת הביטחון בעד הסכם הגרעין(צילום: AFP)

 

הסרת הנושא מסדר היום של המועצה צפויה להקשות בעתיד על גיבוש פעולה דיפלומטית כנגד איראן במידה שתבחר לפתח פצצה גרעינית לאחר תום ההסכם. יוזכר כי בעוד על פי הערכות ממשל אובמה מאפריל, איראן תוכל לפתח פצצה גרעינית בתוך פרק זמן של שנה לכל היותר מרגע שתרצה בכך, הרי שהקהילה הבינלאומית צפויה להידרש לפרק זמן ארוך יותר לשם מתן מענה. בעבר נדרשה המועצה לשלוש שנים לשם לגיבוש החלטה הצהרתית ראשונה במועצת הביטחון מרגע גילוי ההפרות.

 

 

 

לצד הישגים אלו של איראן, כוללים ההסכם וההחלטה חלקים משמעותיים נוספים העשויים להדאיג את ממשלת ישראל ובעלות בריתה הנוספות של ארה"ב במזרח התיכון ובמפרץ הפרסי.

 

בתחום בקרת הנשק כוללת החלטת המועצה ביטול של החלטה 1929. החלטה זו עיגנה את האיסור המחייב שהוטל על איראן לפתח טילים בליסטיים, לרבות אלה המסוגלים לשאת ראש-נפץ גרעיני. האיסור המחייב הוחלף כעת בקריאה לא מחייבת לפיה איראן מתבקשת להימנע מפיתוח טילים בליסטיים למשך 8 השנים הקרובות לכל היותר.

 

חלק זה בהסכם עומד בסתירה להבטחת הנשיא אובמה בפני הכתבת קרול לי במסיבת העיתונאים שערך הנשיא בשבוע שעבר, לפיה כדי למנוע מאיראן להתחמש בטילים בליסטיים ולאיים על שכנותיה, ההסכם יאסור על איראן לפתח את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה למשך שמונה שנים.

 

דוגמה נוספת מצויה במנגנון החזרת הסנקציות המובנה בהסכם. חלק זה נועד להשיב את הסנקציות על איראן במידה וזו תפר את התחייבויותיה במהלך 10 השנים הקרובות. על פי ההסכם, השבת הסנקציות על איראן לא תשפיע על עסקאות שנחתמו עימה בטרם הוחלט על השבת הסנקציות.

 

 קראו כאן את החלטת מועצת הביטחון החדשה מס'2231

 

פרצה זו תאפשר לעסקים ומדינות להמשיך להזרים כספים ומוצרים לאיראן גם לאחר החזרת הסנקציות, ולמעשה מהווה תמריץ עסקי לעסקים ומדינות לחתום על הסכמים ארוכי-טווח עם המשטר האיראני במטרה להגן על הקשר העסקי מפני השבה אפשרית של הסנקציות.

 

בנוסף, ההסכם אינו כולל סעיפים האוסרים על איראן לפרוש ממנו לאחר השבת הסנקציות עליה, מה שעלול להוות פתח לאיראן לפרוש לגמרי מכל מחויבויותיה במידה וזו תיתפס מפרה את ההסכם.

 

גם מנגנון הפיקוח על אתרים חשודים ברחבי איראן מאפשר למשטר האיראני מרחב תמרון. בשונה מאתרי הגרעין המוכרזים, אשר יפוקחו באופן רציף, תידרש סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית להסכמה איראנית על מנת לבקר ולפקח על אתרים חשודים שאינם מוכרזים.

 

לצורך קבלת גישה לאתרים אלה, יהיה על הפקחים למסור לידי איראן בקשה בכתב ובה פירוט החשדות, ולהמתין עד 14 יום לשם קבלת הסכמה מאיראן לביקורת. במידה ואיראן תסרב או תציע הצעה חלופית לביקורת, ינסו המעצמות החתומות על ההסכם לגשר בין הצדדים במשך 7 ימים נוספים ויתירו לאיראן עוד 3 ימים נוספים לפעול לפי ההסכמות שהושגו.

 

עם זאת, נוסח הסעיפים אינו מגדיר בבירור מסגרת זמנים לתחילת הספירה של כל אחד משלבי התיאום, מה שעשוי לאפשר לאיראן לדחות את כניסת הפקחים בימים נוספים מעבר לסך 24 הימים המתואר באמצעות פרשנות מקלה. פרק זמן ארוך זה עלול לאפשר לאיראן להעלים ראיות המצביעות על הפרה אפשרית של ההסכם.

 

נקודות תורפה אלה ואחרות בהסכם צפויות לעלות לביקורת הקונגרס בחודש ספטמבר הקרוב. נוכח יכולתם החוקית של הקונגרס ומדינות ארה"ב להשפיע על אכיפת ההסכם בגבולות ארה"ב ובין בעלות בריתה, עומדת לביקורת הקונגרס משמעות לא מבוטלת לקיומו של ההסכם חרף אשרורו במועצת הביטחון.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד